Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pyžámkový den

Znáte to také? Udělat si jednou za čas den - jen pro sebe. Věnovat se celý den jen sobě. Baštit bez ohledu na kila všechno, co milujete a dělat věci, které máte rádi a pokud možno, ten den nesundat vůbec pyžamo.

....tak přesně takový den jsem si naplánovala na sobotu. Manžel i syn měli odjet, společnost mi měla dělat jen moje čtrnáctiletá fena yorkshiera Casey. V pátek jsem se v práci málem strhla, pak rovnou na nákup a pošta nám přivezla novou matraci do postele.  Jediný, co mě drželo, byla "sobota". Ano, sobota!

Ráno si přispím, uklidím, vyperu, ....udělám si dobrou kávu...., napatlám si na obličej nějakou tu masku, oholím si nohy ...říkám si v pátek, když usínám a těším se. Na mrazáku mám krabici makronek a v lednici lahev lambrusca! Pokud možno nechci ten den potkat žádného člověka, pokud možno - nesundám ten den "pyžamo"!

Sobota:

Ráno si nepřispávám, manžel odjíždí na lyže a naše fena kňučí.  Dlouze a s velkým vysvětlováním, že se se brzy vrátí, se s ní loučí. Nepomáhá to! Když se zabouchnou dveře, začíná výt. Dvakrát si pro ni jdu a snažím se ji uspat u mě posteli. Vzdávám to.  Vstáváme - obě! Jdu  ji venčit, na pyžamo natahuji kalhoty a triko. Po půl hodině se vracíme  a já si připravuji voňavé preso. Pyžámkový den začíná. Pouštím si na desce Toma Jonese a vůbec mi nevadí, že ji musím otáčet. V obýváku už mi voní káva. Je mi hrozně fajn. Začínám měnit matrace, třídit špinavé prádlo a vůbec mi nevadí, že mám práci na celý den. Budu sama, užívat si - odpoledne si plánuji sednout s novou knížkou, od tří dávají skvělý americký film....co víc si přát.

V deset se vrací ze střelnice syn, trošku mě překvapuje, protože jsem byla v domnění, že pojede za svojí dívkou. No nic, říkám si - zaleze si do svého pokoje a já budu pokračovat ve svém pyžámkovém dni.

" V kolik pojedeš k té kamarádce?" ptá se mě syn kolem jedenácté hodiny dopoledne, kdy je stále z našeho bytu džungle, a já do ní báječně zapadám, zatím jsem se ještě neviděla v koupelně u zdrcadla. Jeden skřipec na čele, aby mi vlasy nepadaly do očí při práci, druhý na temeni. Kartáček na zuby jsem zatím taky ještě nepotkala - vostuda!

"Jak, ke kamarádce?" ptám se opatrně a stojím pro změnu u sporáku.

"Říkala jsi v týdnu, že pojedeš k nějaké kamarádce?"

"Jo?" začínám si vzpomínat, že jsem v dobrém rozmaru toho, že manžel odjel na hory přemýšlela o variantě, že půjdeme s kamarádkou do kina na právě běžící Lídu Bárovou. Jenže jsem si to do pátku rozmyslela a vyhrál "pyžámkový den". Jaksi jsem nepovažovala za nutné to synovi sdělovat. Proč taky, že ? No! A už mi to dochází! On potřebuje, abych vypadla z bytu!

" No, půjdeme na Erbenku a pak se u nás zastavíme na čaj!"  mi úplně v klidu sděluje syn.

"Aha!" chvíli jsem klidu i já. A pak mi to dochází. Dívám se na své dva skřipce na hlavě, tři hromady špinavého prádla v koupelně, pěkně roztříděno na praní. Rozebraná postel - přišla mi přeci ta matrace!

"V kolik?" hystericky se dotazuji syna! Je jedenáct!

"V jednu! Ale buď v klidu, my si dáme jen čaj!" stále v klidu odpovídá syn a já začínám být hysterická.

"Jen čaj!!!" .... To už je úplně jedno, jestli tady budou deset minut nebo tři hodiny. Ten bordel se musí prostě uklidit. Já se musím uklidit. Já se musím hlavně uklidnit. Já musím vyklidit byt!

Hystericky tedy začínám zvyšovat tempo, leje ze mě a mám pocit, že běžím maraton. Zakopávám o překážející Casey asi padesátkrát, ta tomu přihlíží a syn mě uklidňuje, že to s drbáním těch kachlíků v koupelně nemám přehánět. Volám své matce a skoro plačící se dotazuji, zda si k ní můžu přijít v klidu dokončit svůj pyžámkový den.

"Jedu šopovat do nákupního centra!" sděluje mi a na hlase je již znát, že svůj plán kvůli mě měnit nebude. Navrhuje mi jediné řešení, že pojedu s ní.

V půl jedné mám hotový úklid, který jsem neměla ani na vánoce. Z oken mě  syn zoufalou sundavá, že to fakt už ne. Sundávám skřipce, čistím si zuby, dopírá mi pračka, ale nestíhám už aviváž, vypínám ji tedy  a ty zbylé hromady házím zpět do koše na prádlo. Po sprše  pro změnu na sebe házím oblečení, poslední doprané oblečení věším na šňůry, myčka mi hlásí error. Ano, to jsem přesně potřebovala, vypínám ji taky a pádám pryč. Loučím se s filmem ve tři, loučím se s pyžámkem, lambruscem.....kávu, tu si dám u mamky, snad.

Kávu si dáváme až v obchodním centru, po třech hodinách a asi s milióny taštiček z různých butiků. Nakupovací maraton, který jsem vůbec neměla v plánu, vůbec ten den jsem neměla v plánu vypadnout mezi spoustu lidí. Zatím jsme střídavě okupovaly kabinky a vyzkoušely hromadu modelů. Matka vyřízeně vykřikovala z kabinek, že je tlustá, já vyřízená z toho, že už nemám přehled o stavu svého konta. Káva  byla zasloužená.

"Tu paní, která sedí u vedlejšího stolu znám, není z banky?" ptá se matka a já se otáčím  a sama ji s úsměvem zdravím.

"Ne mami, to je sestřička našeho psychiatra!" a začínáme se obě neskutečně smát.

V šest mi přichází smska, že můžu domů! No super, pomalu platíme, já skoro o pět tisíc  s lehčí kreditkou. Balíme naše taštičky a jedeme.

"Hele mami! To jsou oni!" hlásím. Když se blížíme k domu, potkáváme je líbající na chodníku.  Matka se stíhá ještě otočit, já bohužel řídím. Na první křižovatce házím smykem otočku a jedu zpět. Matka se chytá rukama za čelní sklo a huláká na mě, že jsem se asi zbláznila, že ji chci zabít. Dávám tedy ještě jedno kolečko, abych tu, kvůli které jsem dnes přišla o pyžámkový den, lépe viděla. Po druhé již projíždím pomaleji. Naštěstí nás nevidí. Já ano! Sem patří smajlík.

Doma si vybaluji svoje dárečky, vítá mě Casey a já se jí ptám, jaká  slečna je. Protože ta na rozdíl ode mě doma zůstat mohla. Škoda, že neumí mluvit. Moooc velká škoda. Za hodinu přichází i syn a slibuje mi, že  na oplátku večer vyvenčí. Super! Matka si bere svůj nový kabátek, kabelku a svetřík a vyráží pro změnu za svým přítelem.

"Byl by hřích, to dnes ještě nevyvenčit!" a odchází.

Beru si pyžámko, vytahuji z mrazáku svoje makronky a pouštím další várku praní. V jedenáct večer chci vejít do pokoje syna a upozornit ho na jeho slib. Tma!

No super, opět oblékám přes pyžámko kalhoty a triko a jdu venčit já. Taky v novém ohozu, byl by přeci hřích to dnes ještě nevyvenčit, vzpomínám na citaci své matky. Beru si nový kabát.  Venku potkávám dva podnapilé mladíky, kteří jdou od zastávky a slyším, jak se hlasitě baví. Cituji a rovnou se omlouvám za přesnou citaci:

"Ty vole, já bych tak někoho vojel!"

"Máš doma manželku, ne?"

"To není vono! Teď...teď bych si dal říct!".......ta diskuze se blíží a Casey se mi vyprazdňuje děsně dlouho. Hoši směřují ke mně, je půl dvanácté v noci a mně je zle. Bože!! Nenechám ji ani dočůrat, házím si kapuci svého nového kabátu přes hlavu a táhnu ji domů.....Skáče jako klokan!

Jo, byl to naprosto skvělý pyžámkový den, dojídám poslední makronky, a otevírám lahev lambrusca. Je půl jedný v noci a já ještě  otevírám i  knížku.

Co vy? Našli jste? Alespoň v jednom odstavci?

Autor: Alice Kopřivová | neděle 31.1.2016 18:36 | karma článku: 16,33 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Alice Kopřivová

Až i vás posere pták!

Když tě potká ptačí nehoda, ...no prostě tě posere pták, říká se, že to přináší štěstí, tak něco podobného potkalo dnes i mě. Navíc, pták si nevybírá a já dnes taky úplně ne!

26.1.2024 v 21:37 | Karma: 18,77 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Co nám vadí při létání?

....a tak toho je celkem hodně, ne? Včera jsem v rádiu poslouchala zajímavou topku deseti věcí, které nás obtěžují v letadle, zbystřila jsem a občas se fakt bavila....

20.10.2023 v 14:46 | Karma: 20,19 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Marně hledám - cokoliv!

Někdo hledá smysl života, já klíče, mobil nebo brýle. Pro co jdu do ledničky? Ptám se, když ji otevírám. Přemítám hrůzou v autě, co ta žehlička. Znáte to?

27.9.2023 v 13:05 | Karma: 14,31 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Adrenalin - útok nebo útěk!

Adrenalin je základním hormonem stresové situace.Vyznačuje se zúžením periferních cév, urychlením srdeční činnosti, rozšířením zornic a aktivací potních žláz. A tohle všechno já běžně znám a mám.

6.8.2023 v 18:46 | Karma: 10,88 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Řeklo by se, zuby – nehty…

..žádná politika, žádný americký triller, žádná česká komedie ani italská detektivka, horor už vůbec ne, jen obyčejný příběh, tak jak jsem to nechtěla.

19.7.2023 v 19:13 | Karma: 16,93 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1209x
Úsměvy, ale  i smutné chvilky k zamyšlení, příběhy, které nás naplňují a učí žít. Jsem ráda obklopena lidmi, kteří mi život zpestřují, jsem jim za to vděčna. Od mládí jsem si psala deník, skoro deset let. Možná i proto jsem už tehdy brala život až moc vážně. Zůstalo mi to dodnes, všechno až moc detailně řeším,  i když to stejně neovlivním. Každopádně to má i svá pozitiva, snažím se celý život absolutně vychutnat a naplno prožít každou minutu, jako kdybych stále vnímala nenávratnost času. Všem kteří se se svými příběhy v mých knihách objevují upřímně děkuji. Něco úžasného – lidské osudy jsou velmi často sobě tak podobné, nevyzpytatelné a velmi barvité, já  jim jen   trošku  pomáhám, když o nich píši  – kořením je. Příběhy  chaotické, vtipné, někdy strhující. To zbožňuji. Záznamy  života „MEA CULPA“, příběhy které mi dávají šanci psát.“A o tom to vše je!“

V roce 2010 jsem vydala knížku "Povidání pro kamarádky". V roce 2015 nakladatelství Jota vydalo moji druhou kníhu "Nejsem namalovaná".

Seznam rubrik