Majdan, Klaus a Porošenko

11 července 2014 se v Praze střílelo. Výstřel zazněl z tiché ulice Charlese de Gaulla, kde sídlí velvyslanectví Ukrajiny v České republice. Nebyly však hlášeny žádné lidské oběti a škody na majetku. Protože byla to propagandistická palba z děl těžkého kalibru. Otevřený dopis ambasády K veřejným výrokům Václava Klause. Další výstřel v propagandistické válce.

Jeho terčem stal se náš exprezident Václav Klaus, který zúčastnil v úterý debaty o Ukrajině. Co vlastně během té debaty řekl?

"Povstání na Majdanu bylo vyvolané, nebyla to žádná revoluce. Ukrajina byla obětí, byla zneužita k vyvolání nové konfrontace mezi Východem a Západem. Protože to byla křehká a zranitelná země, bylo snadné někam ji postrčit a vyvolat konflikt. Vítr foukal ze Západu".

Václav Klaus upozornil na jednostrannou informovanost publika, na zaujatost médií. "Jsme svědky jednostranné propagandy, která není dialogem".

No a? Je na tom něco nového? Podobné výroky neslyšíme od našeho bývalého prezidenta poprvé.

Ještě v únoru psal Klaus: "Ze strany Západu jde o velkou nezodpovědnost živit ambice a iluze radikálů ze západu Ukrajiny". A pak ještě razantněji: "Západ pomohl rozběhnout krizi, již si ve skutečnosti nepřeje a jejíž důsledky není ochoten nést".

Postoj Václava Klause vůči Ukrajinské krizi se neměnil, a kritiku západního vlivu na ukrajinské politiky mohli jsme slyšet z jeho úst mnohokrát. Určitě toho všímala i ukrajinská ambasáda. Ale nereagovala. Neposílala nóty, protesty, nehrozila prstem. Najednou všechno je jinak. Proč tak?

Od loňského podzimu, kdy se na kyjevském Majdanu začala vařit pekelná kaše, má Ukrajina nového ministra zahraničních věcí, má nového prezidenta a vůbec všechno je v Kyjevě jiné. Možná tím to je? Nové koště dobře mete?

Ukrajinští diplomati píšou Klausovi:

"V době, kdy celé mezinárodní společenství uznalo Majdan Revolucí důstojnosti, symbolem boje Ukrajinců proti zločinnému režimu Janukovyče, někdejší hlava státu i nadále šíří ničím nepodloženou tezi, že Majdan byl naplánovanou akcí Západu, především USA".

Tak co, nesmí Václav Klaus mít svůj osobní, odlišný od ostatních, názor? Z otevřeného dopisu plyne, že nesmí. Musí držek krok s celým mezinárodním společenstvím.

"Ukrajina byla a vždy bude jednotnou a nedělitelnou, paralely s rozpadem Československa jsou zcela nevhodné".

Je to další nařízení ukrajinské ambasády. Nesmí pán Klaus si dovolávat provádět paralely s rozpadem (!) Československa a tím co se děje na Ukrajině. Musí provádět jenom správné, schválené paralely. Schválené kým?

V dalších pasážích Ukrajinská ambasáda vyčítá Klausovi to, že připustí nějaký rozdíl mezi západními a východními Ukrajinci. A vůbec se rozčiluje, proč Václav Klaus spolu s ostatními politiky neodsuzuje ruskou agresi. V překladu z diplomatického jazyku mohlo by to znít jako:

Pane Klause, nemohly byste laskavě držet hubu! Smíte myslet a vyjadřovat se pouze podle jediné šablony.

Svoboda projevu každého člověka a zejména významného politika, exprezidenta, profesora Václava Klause je pro autory dopisu nepodstatná věc.

Asi je to všechno, až na jednu drobnost. Několik dokumentů veřejné knihovny WikiLeaks svědčí, že současný prezident Ukrajiny byl agentem ministerstva zahraničí USA. V důvěrných zprávách z amerického velvyslanectví v Kyjevě označují ho jako "náš ukrajinský (OU) insider Petro Porošenko".

Jenom pro pořádek uvedu pár citátů z WikiLeaks.

Zpráva od 29. dubna 2006.

"Během setkání s velvyslancem 28: dubna náš ukrajinský (OU) insider Petro Porošenko popřel, že stál za nedávným rozhodnutím generálního prokurátora Oleksandra Medvedko vydat zatykač na zástupce Tymošenkové Oleksandra Turčynova..."

"OU-insider Petro Porošenko usiloval o pozici premiéra".

Zpráva od 18. prosince 2009 o tajné schůzce tehdejšího ministra zahraničí Porošenka s ministryni zahraničí USA Clinton.

"(V rozmluvě s ukrajinským ministrem zahraničí Petro Porošenkem) (ministryně zahraničí Clinton) zdůraznila, že Spojené státy předjímají ke členství v NATO řadu cest".

 

O Klausovi a jeho práci jako agenta Kremlu WikiLeaks neinformuje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sergej Kondakov | sobota 12.7.2014 17:13 | karma článku: 37,24 | přečteno: 2136x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58