Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemřela Marie Terezie, princezna Bourbon – Parma a Bourbon-Busset

26.3.2020 ve svých 86 letech v Paříži, je počítána mezi oběti koronaviru, ale je škoda, že je v tisku stále zmiňována pouze v této tragické souvislosti bez podrobností o jejím životě a rodě. Napravme to. 

Byla velmi vzdělanou činorodou ženou, která se opírala o tradice, ale přitom zasahovala do velmi moderních oblastí veřejného života. Věnujme jí tuto vzpomínku.

Narodila se 28.7. 1933 do rodiny Javiera Bourbon-Parmy a Braganzy, vévody z Parmy a Piacenzy. Jedná se o vedlejší linii Bourbonů a tzv. karlistických pretendentů na španělský trůn. Její matkou byla Marie Madeleine Yvonne de Bourbon-Busset, která pocházela z další vedlejší linie Bourbonů, hrabat Bourbon-Busset (odvozují původ od Pierra Bourbona (1464–1529)).

Zde si dovolím delší odbočku ke karlistickým pretendentům. Jedná se o starý spor, který kdysi otřásal Španělskem. Karlisté byli přívrženci Dona Carlose a jeho potomků. Po smrti španělského krále Ferdinanda VII. roku 1833 se královnou stala jeho teprve tříletá dcera Isabela jako Isabela II. Její strýc Don Carlos (Carlos María Isidro de Borbón y Borbón-Parma) se rozhodl neuznat pragmatickou sankci svého zemřelého bratra, který za svého života připustil dědičnost trůnu ženami, a sám usiloval o získání trůnu. Bez pragmatické sankce by se totiž králem stal Don Carlos. Rozhořela se občanská válka. Nakonec byli karlisti poraženi v několika krvavých bitvách. Jejich symboly byl vždy červený baret a červený ostrvový svatoondřejský kříž (původní imperiální prapor Španělska). Ovšem až do 20. století karlisti dávali o sobě znát mnohými drobnějšími povstáními a nepokoji. Dodnes jsou aktivní a existuje Partido Carlista. Stejně tak stále pokračuje linie karlistických pretendentů na španělský trůn.

Dnešním karlistickým pretendentem je Carlos Javier Bourbón-Parma a Orange-Nassau. Jeho tetou byla právě Marie Terezie. Je třeba zmínit, že Carlos Javier navštívil Prahu v létě 2018. O této společenské události jsem informoval zde:   https://kolackovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=666292

Marie Terezie byla i neteří poslední císařovny a české královny Zity Habsburské, která taktéž pocházela z rodu Bourbon-Parma.

Otec Marie Terezie Javier, jako další z řady vlastenců mezi vysokou aristokracií Francie, a to je třeba zmínit,  se nikdy nesklonil před nacistickou okupací ani ponížením petainovského režimu, ale účast v odboji ho přivedla až do pekla Dachau, kde byl osvobozen americkou armádou, byl následně dekorován francouzským Croix de Guerre.  

Marie Terezie vystudovala hispanistiku na pařížské Sorbonně, dále pak sociologii na Universidad Complutense de Madrid – jedná se o jednu z nejstarších univerzit ve Španělsku a na světě, založena již v roce 1293, od 19. století sídlí v Madridu. Na obou univerzitách dosáhla akademické hodnosti profesorky. Byla známá svými liberálními až socialistickými názory, podporovala aktivity svého bratra Carlose Huga v jeho aktivitách reformovat karlistickou stranu a více jí přiblížit liberálním hodnotám, v posledních letech života se věnovala studiu islámské kultury, na kterou se stala významnou odbornicí, věnovala se ženským právům v islámských zemích. Někdy byla nazývána „rudou princeznou – princesa roja“, tento pojem použil v roce 2002 historik  Josep Carles Clemente ve svém díle o dějinách karlistického hnutí a v jejím životopise. Nazval jí tak za její usilovný zápas o demokracii ve všech sférách života. Je třeba zmínit, že takto byla žertovně nazývána v tom nejlepším slova smyslu i členy rodiny.

Dovolil jsem si předložit čtenářům tento krátký nekrolog velké ženy, která není u nás příliš známá, ale byla výraznou kulturní osobností Španělska po desítky let spjatou s významnou dynastií Bourbonů a rodově i naší poslední královnou Zitou.

Poslední rozloučení proběhlo v rodinném kruhu v Madridu

Čest její památce.

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 31.3.2020 17:00 | karma článku: 19,95 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Lékař Löw z Erlsfeldu a lvi na domě U Tří korun na Malé Straně

Na domě U Tří korun na Malé Straně zaujmou především reliéfy lví masky korunované císařskou korunou a kráčející lvi. Odkazují k věhlasnému lékaři 18. st. Janu Františku Löw z Erlsfeldu.

3.12.2023 v 15:12 | Karma: 12,08 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly. Hrabě se srdcem statečnosti a lásky

Jen několik dní po panu Karlu Schwarzenbergovi zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly (*24.10.1929 Boskovice - † 21.11.2023 Praha). Patřil k nejstarší generaci potomků šlechty, která žila v naší zemi.

26.11.2023 v 16:42 | Karma: 20,85 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Barokní Blatná na křídlech Pegase hrabat Serényi de Kis-Serény

Na Blatné v období mezi Rožmitály a Hildprandty nejvíce proslul rod Serényi. Vtiskli svoji pečeť jihočeskému městu Blatná i zámku, ač těžištěm majetku rodu u nás byla Morava, kde se zasloužili o rozvoj Luhačovic.

25.11.2023 v 19:29 | Karma: 16,07 | Přečteno: 227x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Uherský rod Pálffyů – jelen a jednorožec v Čechách

Rod hrabat Pálffy patřil k nejváženějším a nejzámožnějším uherským rodům. Asi nejznámějším majetkem tohoto rodu byl velmi známý zámek Bojnice. Jeho příslušníci žili nejen v Uhrách, ale také u nás, zejména na Březnici.

19.11.2023 v 18:30 | Karma: 13,83 | Přečteno: 261x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Schwarzenbergové (…) patří k štváčům, kteří nám obzvláště škodili (…) – hrobka Třeboň

Dovolil jsem si vybrat pasáž z dopisu R. Heydricha Martinu Bormannovi, která ilustruje absurditu údajných protičeských nacistických postojů obou větví rodu Schwarzenberg - příběh jejich třeboňské hrobky.

18.11.2023 v 19:33 | Karma: 24,58 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik