Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemřela Marie Terezie, princezna Bourbon – Parma a Bourbon-Busset

26.3.2020 ve svých 86 letech v Paříži, je počítána mezi oběti koronaviru, ale je škoda, že je v tisku stále zmiňována pouze v této tragické souvislosti bez podrobností o jejím životě a rodě. Napravme to. 

Byla velmi vzdělanou činorodou ženou, která se opírala o tradice, ale přitom zasahovala do velmi moderních oblastí veřejného života. Věnujme jí tuto vzpomínku.

Narodila se 28.7. 1933 do rodiny Javiera Bourbon-Parmy a Braganzy, vévody z Parmy a Piacenzy. Jedná se o vedlejší linii Bourbonů a tzv. karlistických pretendentů na španělský trůn. Její matkou byla Marie Madeleine Yvonne de Bourbon-Busset, která pocházela z další vedlejší linie Bourbonů, hrabat Bourbon-Busset (odvozují původ od Pierra Bourbona (1464–1529)).

Zde si dovolím delší odbočku ke karlistickým pretendentům. Jedná se o starý spor, který kdysi otřásal Španělskem. Karlisté byli přívrženci Dona Carlose a jeho potomků. Po smrti španělského krále Ferdinanda VII. roku 1833 se královnou stala jeho teprve tříletá dcera Isabela jako Isabela II. Její strýc Don Carlos (Carlos María Isidro de Borbón y Borbón-Parma) se rozhodl neuznat pragmatickou sankci svého zemřelého bratra, který za svého života připustil dědičnost trůnu ženami, a sám usiloval o získání trůnu. Bez pragmatické sankce by se totiž králem stal Don Carlos. Rozhořela se občanská válka. Nakonec byli karlisti poraženi v několika krvavých bitvách. Jejich symboly byl vždy červený baret a červený ostrvový svatoondřejský kříž (původní imperiální prapor Španělska). Ovšem až do 20. století karlisti dávali o sobě znát mnohými drobnějšími povstáními a nepokoji. Dodnes jsou aktivní a existuje Partido Carlista. Stejně tak stále pokračuje linie karlistických pretendentů na španělský trůn.

Dnešním karlistickým pretendentem je Carlos Javier Bourbón-Parma a Orange-Nassau. Jeho tetou byla právě Marie Terezie. Je třeba zmínit, že Carlos Javier navštívil Prahu v létě 2018. O této společenské události jsem informoval zde:   https://kolackovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=666292

Marie Terezie byla i neteří poslední císařovny a české královny Zity Habsburské, která taktéž pocházela z rodu Bourbon-Parma.

Otec Marie Terezie Javier, jako další z řady vlastenců mezi vysokou aristokracií Francie, a to je třeba zmínit,  se nikdy nesklonil před nacistickou okupací ani ponížením petainovského režimu, ale účast v odboji ho přivedla až do pekla Dachau, kde byl osvobozen americkou armádou, byl následně dekorován francouzským Croix de Guerre.  

Marie Terezie vystudovala hispanistiku na pařížské Sorbonně, dále pak sociologii na Universidad Complutense de Madrid – jedná se o jednu z nejstarších univerzit ve Španělsku a na světě, založena již v roce 1293, od 19. století sídlí v Madridu. Na obou univerzitách dosáhla akademické hodnosti profesorky. Byla známá svými liberálními až socialistickými názory, podporovala aktivity svého bratra Carlose Huga v jeho aktivitách reformovat karlistickou stranu a více jí přiblížit liberálním hodnotám, v posledních letech života se věnovala studiu islámské kultury, na kterou se stala významnou odbornicí, věnovala se ženským právům v islámských zemích. Někdy byla nazývána „rudou princeznou – princesa roja“, tento pojem použil v roce 2002 historik  Josep Carles Clemente ve svém díle o dějinách karlistického hnutí a v jejím životopise. Nazval jí tak za její usilovný zápas o demokracii ve všech sférách života. Je třeba zmínit, že takto byla žertovně nazývána v tom nejlepším slova smyslu i členy rodiny.

Dovolil jsem si předložit čtenářům tento krátký nekrolog velké ženy, která není u nás příliš známá, ale byla výraznou kulturní osobností Španělska po desítky let spjatou s významnou dynastií Bourbonů a rodově i naší poslední královnou Zitou.

Poslední rozloučení proběhlo v rodinném kruhu v Madridu

Čest její památce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 31.3.2020 17:00 | karma článku: 19,95 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,66 | Přečteno: 319x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,55 | Přečteno: 904x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,66 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 308x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 195x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,92
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik