Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Voršila, manželka Brikcího zvonaře, rozená Frölichová z Freydenfelsu, z rodu Turkobijce

První manželka známého zvonaře Brikcího není příliš známá. Stále se jen zmiňuje jako "Voršila". O místech v Praze spojených s Brikcím, o jeho dceři Anně a o první manželce Voršile.   

Brikcí z Cimperka (asi 1535 – 1599 Praha) byl patrně nejvýznamnější český kovolijec, cínař, konvář a zvonař. Pocházel ze zvonařské rodiny Bartoloměje Berounského a umělecky a řemeslně působil především v letech 1553-99. Kromě zvonů sléval svícny, rakve, epitafy i cínové křtitelnice. Měl i obchod se železem, plátnem a exotickými komoditami jako bylo koření. Zhotovil na osmdesát zvonů pro různé kostely v Praze, blízkém i vzdáleném okolí. Za své zásluhy byl povýšen do šlechtického stavu s přídomkem z Cimperka (též Cimberka, von Zinnberg). Postupně se z něj stal velmi zámožný a vážený měšťan Nového Města pražského s několika domy, usedlostí a vinicí. Vlastnil knihy, obrazy a jiná umělecká díla.[1] Zemřel při jedné z morových epidemií, které koncem 16. století sužovaly Prahu.

Erb Voršily z Freydenfelsu

Vlastnil od roku 1581 dům v bývalé Konvářské ulici na Novém Městě pražském (dnes Jungmannova 28, č.p. 747), kde měl i dílnu. Tehdy se dům nazýval U zvonařů, U tří zvonků nebo Brikcího dům.[2] Dnes na místě komplexu z barokních a renesančních prvků stojí konstruktivistický obchodní dům z roku 1933. U Františkánské zahrady je však dochovaný renesanční patrový domek – Brikcího dům, který je napojený na dvoranu obchodního domu. Jedná se o pozůstatek staré zástavby této lokality. Obecně celá dnešní Jungmannova ulice byla místem působení několika novoměstských zvonařských hutí, odtud její historický název po založení Nového Města – Konvářská nebo Zvonařská.[3]

Erb Brikcího z Cimperka

Do místopisu Prahy vstoupil Brikcí i na dnešních Vinohradech, kde kolem roku 1550 vlastnil viniční usedlost - odtud jméno ulice i lokality – Zvonařka (dnes U Zvonařky 1).[4] Po smrti Brikcího zde hospodařila jeho dcera Anna, kterou měl se svou druhou manželkou Alžbětou z Volfenburgu, a která byla od roku 1615-16 provdána za novoměstského radního Ondřeje Kocoura z Votína. Ondřej a Anna měli jediného syna Jana, který byl posledním mužským potomkem rodu Brikciů z Cimperka. Po smrti Anny roku 1617 se Ondřej Kocour plně věnoval novoměstské politice a byl jmenován radním Fridrichem Falckým.  Jeho účast na povstání skončila tragicky, kdy byl sťat 21.6.1621 a tělo pohřbeno jeho sestrou Annou u sv. Jindřicha v Praze. Nedlouho poté patrně umírá i jeho malý syn Jan a jeho teta Anna jako jediná dědička Kocourů z Votína po roce 1627 odchází do exilu.[5]

Erb Voršily z Freydenfelsu

Jeho druhou manželkou byla výše zmíněná Alžběta z Volfenburgu, která proslula tím, že po smrti manžela vedla jeho zvonařskou dílnu. Patřila k příkladům žen, které se tehdy jako vdovy úspěšně uplatnily ve vedení dílen či obchodu.

Nicméně Brikcí měl i první ženu. O té se nám nedochovalo téměř nic. Je zmiňována pouze jako „Voršila“ či „Uršula“. Prostřednictvím jejího dochovaného erbu je však možné odhalit, z jakého rodu pocházela.

Erbovní listina Frolich von Freydenfels Signatur: AT-OeStA/AVA Adel HAA AR 262.3

V roce 1588 dal Brikcí jako mecenáš benediktinského kláštera a opatství „V Emauzích“, který byl tehdy součástí utrakvistické církevní organizace[6], na klenby ambitu namalovat svůj erb a rozverné renesanční grotesky. Patrně nebyl jediným zámožným měšťanem, který zde nechal vytvořit renesanční malby, ale právě jeho erb pomohl dataci těchto výmaleb v ambitu. Pod jeho erbem je jeho jméno a datum 1588 – text „Pan Bůh bud spomocník a ochráncze muoj, Brykczy Zwonař z Czynpergků, 1588 (klenba 24/XVIII ve východním křídle ambitu).[7] A přímo naproti erbu Brikcího je erb jeho první manželky Voršily.

Erby Brikcího a Voršily

Díky erbu může Voršila povystoupit ze stínu. Vidíme zde štít provázený textem. „W czas potrzeby a w nedostatku mem Pan Buh mne newopustí“ a „Worssila zvonářka Frelichowa rozena Frey....“. Erb Voršily je následující: v černo - stříbrném děleném štítu (černá nahoře) je černo stříbrně - dělený lev se zelenou větvičkou v pravé tlapě, na štítě kolčí přilba s korunou a s přikryvadly černo – stříbrnými, v klenotu stříbrný vyskakující lev se zelenou větvičkou v pravé tlapě. Mj. freska nesprávně (snad díky pozdějším opravám) zobrazuje přikryvadla černo – zlatá. Erb je umístěn v dekorativní kartuši.

Erb patří rodu „Frölich von Freydenfels“. Čili Voršila z Cimperka byla rozená Frölichová z Freydenfelsu. Jednalo se o rod povýšený v Praze dne 12.1.1562 do šlechtického stavu císařem Maximiliánem II. Konkrétně Jakob Frölich, kterému byl udělený výše uvedený erb a predikát „von Freydenfels“, a to za zásluhy ve válce proti Turkům. Spolu s Jakobem byli do šlechtického stavu povýšeni jeho bratr Christoph a bratranci Johann a Sigmund.   

Jedná se o příklad, kdy je díky heraldice možné identifikovat osobnosti minulosti, kterým nebyla ani za života věnována velká pozornost, a tak mohou vystoupit z částečného či úplného zapomnění. Jako první manželka slavného zvonaře – Voršila Frölichová z Freydenfelsu.

 

 

[1] KILIÁN, Jan, Povstalci a odsouzenci – osudy 27 obětí staroměstské exekuce, Praha, 2021, str. 316

[2] dům U Tří zvonků, obchodní dům Te-Ta - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz)

[3] BAŤKOVÁ, Růžena a kol, Umělecké památky Prahy-  NOVÉ MĚSTO, VYŠEHRAD, Praha, 1998, str. 810

[4] PRIX, dalibor a kol, Umělecké památky Prahy - Velká Praha M-Ž, Praha, 2017, str. 912

[5] KILIÁN, Jan, Povstalci a odsouzenci – osudy 27 obětí staroměstské exekuce, Praha, 2021, str. 316-317

[6] V době husitských bouří se část konventu přidala na stranu husitů, patrně to zachránilo klášter před vypálením a zachovalo gotické malby v ambitu z dob Karla IV. Ke katolické církvi pak klášter přechází po Bílé hoře.

[7] Karel IV. a Emauzy; Liturgie - text - obraz (edd. Kateřina Kubínová et al.). Praha 2017, s. 164-183, str. 181

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 18.6.2023 19:43 | karma článku: 12,47 | přečteno: 228x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,03 | Přečteno: 268x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 299x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,48
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik