Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vídeňský kostel Karlskirche jako most mezi Prahou a Vídní

Vídeňský kostel sv. Karla Boromejského je skvostnou barokní památkou a upomínkou na mor roku 1713, díky duchovní správě Křížovníků s červenou hvězdou je i mostem mezi Prahou a Vídní. A také sídlem Habsburského Hvězdového řádu. 

VOTA MEA REDDAM IN CONSPECTU TIMENTIUM DEUM.

Splním svůj slib tváří v tvář těm, kdo se bojí Boha. ŽALM XXI

 

Nápis na průčelí chrámu odkazuje k historii vzniku vídeňského kostela Karlskirche. V roce 1713 řádil mor ve Vídni, a to posedmé za deset let a usmrtil přes 8 000 lidí. Ostatně ve stejném roce řádil mor i v Praze, patrně k nám černá smrt přišla právě z Vídně, a zanechal jako vzpomínku mj. Trojiční sloup na Malostranském náměstí v Praze. Ve štítovém trojúhelníku portálu chrámu Karlskirche můžeme vidět anděla držícího meč nad městem Vídní. Císař Karel VI. (1685-1740) slíbil, že postaví kostel pro svého jmenovce, ochránce před morem sv. Karla Boromejského (1538-1584), pokud mor skončí. Když strašlivý mor uhasl, císař Karel VI. mohl položit základní kámen kostela na znamení díkůvzdání. Za pouhých 21 let výstavby byla dokončena nejvýznamnější barokní klenutá stavba severně od Alp.

Karlskirche

Karlskirche kombinuje stylistické prvky z různých období a kultur: řecko-římský chrám, průchody zvonic v podobě římských triumfálních bran,  pagody asijského vzhledu na vrcholu zvonic, barokní kopule vysoká 74 metrů, velké sloupy a množství kopulí a věží jako narážka na byzantskou a osmanskou architekturu. Uvnitř se otevírá jedna z nejkrásnějších náboženských prostor na světě: kolosální mramorové pilastry podpírají kladí a vedou k barevné fresce zobrazující svatého Karla s Matkou Boží a Nejsvětější Trojicí. Světlem proměněný pohyb "vzhůru k nebi" je přímo cítit v celém kostele.

Tento barokní skvost vyprojektoval Johann Bernhard Fischer von Erlach (1665-1723), který zvítězil v soutěži na stavbu Karlskirche a byla mu dána přednost před Johannem Lukasem von Hildebrandtem a Ferdinandem Galli-Bibienem. Toto dílo, které bohužel nebyl schopen sám dokončit a dokončil ho až jeho syn Emanuel, vešlo do dějin jako jeho hlavní dílo. V roce 1716 byl položen základní kámen kostela.

Karlskirche

 

Jako staveniště byl vybrán mírný kopec, vinice, na půli cesty mezi Hofburgem a císařským letním sídlem - dnešní Theresianum v Favoritenstraße. Kostel se nachází v prodloužené ose z Herrengasse do Augustinergasse a původně tak zahrnoval pohled na Hofburg a dvorní knihovnu. Po více než 20 letech výstavby byl Karlskirche slavnostně vysvěcen 28. října 1737.

Nový chrám byl pod patronátním právem Habsburků, a to až do roku 1918. Karel VI. pověřil  duchovní správou nového chrámu Řád křížovníku s červenou hvězdou. Tento český domácí řád se vyvinul z laického špitálního bratrstva založeného roku 1233 svatou Anežkou při nově budovaném klášterním a špitálním komplexu u chrámu svatého Haštala v Praze Na Františku.  Z počátku tak bylo špitální bratrstvo finančně závislé na klášteře Chudých panen sv. Kláry. Anežčina matka královna Konstancie Uherská odkoupila od řádu Německých rytířů pražský kostel svatého Petra Na Poříčí se dvorem a vsí Rybníky, Hloubětín a Borotice. Později na začátku roku 1233, 6. 2., vše darovala špitálnímu bratrstvu sv. Františka. Václav I. Anežčin záměr potvrdil výsadním listem z 21. března 1234. 14. dubna 1237 vzal nakonec papež bulou Omnipotens Deus špitál a bratrstvo pod svou ochranu a přímou pravomoc Svatého stolce. Tím začaly dlouhé dějiny tohoto významného řádu, které trvají dodnes. Řád má dnes hlavní sídlo u Karlova mostu v klášteře Křížovníků a působí i v Rakousku.

Karlskirche

Dnes je kostel součástí vídeňské arcidiecéze v rámci Rektorátu sv. Karla Boromejského a duchovní správu vykonává Řád křížovníků na smluvním základě. Je důležité, aby byla i nadále zachována kontinuita duchovní správy, kdy křížovnický řád je skutečným mostem, který spojuje staletími Prahu a Vídeň. Stejně činí i Habsburkové. Arcivévoda Karl Habsburg po dohodě s Rektorátem učinil chrám duchovním sídlem Hvězdového řádu[1] a navazuje tak na tradici sepětí kostela Karlskirche s dynastií Habsburků a nepřímo odkazuje k patronátnímu právu této dynastie.

 

 

 

[1] Řád byl založen roku 1668 císařovnou Eleonorou Magdalenou, třetí manželkou Ferdinanda III. Je to řád dámský a tradice udělování je zachována dodnes.

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 2.9.2023 20:27 | karma článku: 12,43 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s téměř neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 13,28 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 19,14 | Přečteno: 372x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,29 | Přečteno: 135x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,04 | Přečteno: 293x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 191x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,25
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik