Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruská kněžna na létajícím válečném stroji

2.1.2021 byl na idnes publikován osud ruské válečné pilotky kněžny J. M. Šachovské, obsahuje však množství nepřesností a i hrubých chyb. Zkusme je napravit. 

Původní článek:

https://www.idnes.cz/xman/styl/jevgenija-michajlovna-sachovska-knezna-letectvi.A201104_170331_zajimavosti_lsv

Článek použil jako zdroj Sergeje Makjejeva – Bílé dívky, rudé dívky, článek uveřejněný v časopise Soveršenno sekretno, Moskva, 2008, 224, číslo 1, strana 34-36. Časopis je to popularizační a článek nepoužívá ani nejmenší poznámkový aparát, je na první pohled kompilátem množství informací z internetu. Bohužel článek na idnes (převzatý z časopisu Téma, bez uvedení autora) ani v nejmenším neprověřuje žádná fakta z Makjejeva. Zkusme to nyní my.

Je třeba říci, že téma první ruské válečné pilotky, a patrně první i na světě, je složité, protože životopis kněžny Šachovské (1889-1920) obsahuje mnoho tzv. bílých míst, které autoři překonávají vlastní invencí a fantazií a rozcházejí se pak i v základních věcech, její životopis je převážně námětem popularizačních článků, které si nedělají ani nejmenší práci se zdroji či prameny, takže si zkusme uvést alespoň základní údaje, které lze považovat za podložené.

Předně je třeba uvést, že otcem paní Šachovská byl pan Michajil Petrovič Andrejev. Jednalo se o zámožného petrohradského kupce (obchodníka), avšak nebyl šlechticem ani estlandským gubernátorem jak uvádí zdrojový článek. Estlandská gubernie byla nedílnou součástí Ruského imperia a byla zhruba na dnešním území Estonska. V čele územní státní správy stál gubernátor a vicegubernátor. Nicméně prostým nahlédnutím do seznamu gubernátorů Estlandské gubernie tam žádného Andrejeva nenajdeme. Od toho se odvíjí i nesprávná informace, že slečna Andrejeva byla absolventkou Smolného institutu urozených dívek. Smolný institut v Petrohradě byl jedním z prvních svého druhu v Evropě založený v 18. století panovníci Kateřinou II. po vzoru ústavu Saint – Cyr ve Francii. Jednalo se o nejprestižnější vzdělávací a výchovný ústav dívek z urozených rodin v Ruském imperiu. Mohly tam studovat na zvláštním oddělení i dcery významných měšťanů a taktéž v Smolném studovaly dcery vysokých úředníků a důstojníků romanovské říše.  Absolventské ročníky byly nepočetné. Ale dalším nahlédnutím do seznamu absolventek tam žádnou Andrejevu taktéž nenajdeme. Čili faktem je, že pan Andrejev nebyl šlechtic, ani gubernátor či jiný vysoký úředník, ale zámožný obchodník z Petrohradu a slečna Andrejeva s vysokou mírou pravděpodobnosti nestudovala na Smolném institutu urozených dívek.

Svojí knížecí hodnost (titul) totiž nezískala narozením ale sňatkem s knížetem Andrejem Petrovičem Šachovským. Knížecí titul v Rusku náležel každému legitimnímu mužskému a ženskému neprovdanému potomku a nezanikal uzavřením nerovnorodého sňatku. Proto byl možný sňatek s Šachovským a sám kníže Šachovský vykonával povolání civilního inženýra. Knížata se v Rusku dělila na velkoknížata, knížata imperátorské krve, nejjasnější knížata a jasná knížata („sijatelnyj knjaz“), knížata samozřejmě patřila k aristokratické špičce ruské šlechty, ale i tento stav byl vnitřně diferenciovaný majetkem a prestiží. Knížata Šachovská odvozovala svůj původ od Konstantina Gleboviče, zvaného Šách, jaroslavského knížete a vojvody Nižního Novgorodu (15. století) a byli vzdálení příbuzní Rjurikovců.

Je možné taktéž potvrdit fakt, že kněžna Šachovská studovala letecké umění v Německém císařství na letišti Johannisthal u Berlína (letecká licence číslo 274 z 16.8. 1911), za Velké války získala hodnost praporčíka a v období zimy 1914 sloužila jako pilot dobrovolník u ruského válečného letectva, konkrétně pevnostního leteckého oddílu (vzduchoplavecké roty) Kovenské pevnosti. Kovenská pevnost byla rozsáhlá pevnost postavená na přelomu 19. a 20. století za účelem obrany a ochrany západních hranic Ruského impéria. Dnes je na území Litvy u města Kaunas. První vzduchoplavecké oddíly byly součástí inženýrských vojsk a byly zřizovány v pevnostech. Účastnila se vojenské služby (možná pozorovací lety) a byla zraněna, dekorována Řádem sv. Jiří (patrně, stupeň neznámý).

Bohužel zbytek informací je tolik rozporuplný a nesourodý, že bez studia pramenů nebo odborné literatury se není možné pouštět do dalších dohadů.

Budiž to připomenutím osudů velmi zajímavé ženy ruského a světového letectví, kde je však dosud více legend než shromážděných faktů a i v Rusku samotném stále čeká na zasloužený životopis.  

 

Seznamy gubernátorů estlandské gubernie a absolventek Smolného institutu je možné najít na wikipedii, kde jsou řádně označeny prameny

https://volandkovna.livejournal.com/32160.html Zde vidíme kopie originálů vojenských příkazů velitele Kovenské pevnosti a dokládají jak titul, tak i místo a čas služby kněžny

https://www.earlyaviators.com/eshakovs.htm Zde je možné vidět originální fotografii kněžny z letiště Johannisthal a její fotografii s  obvazem na hlavě a vyznamenáním    

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 3.1.2021 16:13 | karma článku: 22,13 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,90 | Přečteno: 323x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,90 | Přečteno: 915x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,66 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Atentátník přiznal u soudu vinu. Ficův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:30

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Soud řeší obchody s počítači, obžalovaní údajně obrali stát o 180 milionů

26. ledna 2016  15:03,  aktualizováno  18.5 13:05

Ostravský krajský soud se začal zabývat obřími karuselovými obchody s výpočetní technikou. Pět...

GLOSA: TOP 09 jako KDS neboli ocásek ODS. Taky se v ní zřejmě tiše rozplyne

18. května 2024

Premium Jako by po volbách někdo TOP 09 polil mrtvou vodou. Místo aby s tím něco dělala, v poslední době...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,95
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik