Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Princ Charles se věnuje biofarmaření desítky let

Britský korunní princ Charles vyzval v září ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní důsledky pandemie covidu-19. 

Britský korunní princ Charles vyzval v září ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní důsledky pandemie covidu-19. Následník britského trůnu to řekl ve videoposelství, které natočil u příležitosti zahájení Klimatického týdne v New Yorku. Mnozí čtenáři našich médií se podivili, že se princ z Walesu vyjadřuje k těmto tématům.

Je třeba říci, že se princ Charles věnuje tématům ekologie a ochraně flory a fauny již od svého mládí, skutečně několik desítek let.

Od roku 1986 taktéž provozuje zemědělský podnik  Duchy Home Farm, jedná se o biofarmu na jeho pozemcích u Highgrove House (Tetbury, Anglie), jedná se o venkovské sídlo prince z Walesu a jeho choti. Je součástí vévodství Cornwall, což je soubor nemovitostí od středověku patřících nejstaršímu synovi panovníka. Rodina následníka má nárok na státní podporu pouze, když plní státní funkce, jinak je financována z vlastních zdrojů vévodství Cornwall. Highgrove House je jinak i velmi půvabné sídlo uprostřed nekonečných okrasných zahrad, kde rodina následníka velmi ráda pobývá.

V 80. letech 20. století, kdy se o biofarmaření pouze marginálně hovořilo a převládala průmyslová hnojiva , zavádí maximálně šetrné a ekologické způsoby pěstování ovoce a zeleniny, postupně se z farmy stal agrární podnik, který zabírá 360 ha a stal se dodavatelem zeleniny a ovoce, produktů z bylin, i mléka a minerální vody, do restaurací a obchodů ve střední Anglii. Farmě se věnuje velmi intenzivně společně se svou chotí. Je vytvořena i obchodní známka Duchy Originals, tu nese většina produktů z farmy, dokonce si můžete i koupit zemědělské nářadí s touto značkou. Ruku v ruce s tím jde i získávání energie z obnovitelných zdrojů.

Zde je třeba připomenout, že právě proto princ z Walesu navštívil i v naší republice 22. března 2010 Hostětín.  Hostětín je znám svými ekologickými projekty a zaváděním inovací v oblasti obnovitelných zdrojů. Při své návštěvě se seznámil  s  projekty šetrnými k životnímu prostředí a prohlédl si přehlídku tradičních bělokarpatských výrobků. Diskutoval nejen se zástupci obce, Ekologického institutu Veronica a dalších neziskových organizací, které se na projektech podíleli, ale i obyvateli obce.

V našich zemích se princ z Walesu také věnoval opravě památek. Obnova a zachování kulturních památek je jeho další životní vášní. Nelze zapomínat, že princ Charles je nesmírně kultivovaný muž milující umění a zejména divadlo. Sám se kdysi věnoval herectví v rámci možností, které mu dovoloval jeho život následníka. Opět připomínám, že jeho fond The Prince of Wales charitable fund spolufinancoval v 90. letech 20. století i velmi nákladnou rekonstrukci skvostné barokní Vrtbovské zahrady v Praze.

Obecně je třeba říci, že princ z Walesu, potažmo jeho fondy, každoročně věnují 100 milionů liber na nejrůznější projekty sociální, vzdělávací, ekologické, památkářské v Británii i zahraničí. A zná velmi dobře i naše země.

Takže následník britského trůnu rozhodně má co říci k problémům životního prostředí a má na to nezadatelné právo, protože reálně pro přírodu mnoho dělá desítky let a zná i praktické aspekty ochrany životního prostředí a jejího financování.

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 25.10.2020 21:47 | karma článku: 8,98 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Lékař Löw z Erlsfeldu a lvi na domě U Tří korun na Malé Straně

Na domě U Tří korun na Malé Straně zaujmou především reliéfy lví masky korunované císařskou korunou a kráčející lvi. Odkazují k věhlasnému lékaři 18. st. Janu Františku Löw z Erlsfeldu.

3.12.2023 v 15:12 | Karma: 12,08 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly. Hrabě se srdcem statečnosti a lásky

Jen několik dní po panu Karlu Schwarzenbergovi zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly (*24.10.1929 Boskovice - † 21.11.2023 Praha). Patřil k nejstarší generaci potomků šlechty, která žila v naší zemi.

26.11.2023 v 16:42 | Karma: 20,85 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Barokní Blatná na křídlech Pegase hrabat Serényi de Kis-Serény

Na Blatné v období mezi Rožmitály a Hildprandty nejvíce proslul rod Serényi. Vtiskli svoji pečeť jihočeskému městu Blatná i zámku, ač těžištěm majetku rodu u nás byla Morava, kde se zasloužili o rozvoj Luhačovic.

25.11.2023 v 19:29 | Karma: 16,07 | Přečteno: 226x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Uherský rod Pálffyů – jelen a jednorožec v Čechách

Rod hrabat Pálffy patřil k nejváženějším a nejzámožnějším uherským rodům. Asi nejznámějším majetkem tohoto rodu byl velmi známý zámek Bojnice. Jeho příslušníci žili nejen v Uhrách, ale také u nás, zejména na Březnici.

19.11.2023 v 18:30 | Karma: 13,83 | Přečteno: 261x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Schwarzenbergové (…) patří k štváčům, kteří nám obzvláště škodili (…) – hrobka Třeboň

Dovolil jsem si vybrat pasáž z dopisu R. Heydricha Martinu Bormannovi, která ilustruje absurditu údajných protičeských nacistických postojů obou větví rodu Schwarzenberg - příběh jejich třeboňské hrobky.

18.11.2023 v 19:33 | Karma: 24,58 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik