Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kavalír Kristova řádu ze zámku Niměřice - Ferdinand van Spoelberch

Před časem se na mě obrátil pan vlastník zámku Niměřice, s prosbou o určení postavy barokního kavalíra na portrétu, který je součástí zámeckých sbírek. Věci se jsem se velmi rád ujal a s radostí se dělím o výsledek se čtenáři.  

Před časem se na mě obrátil pan Mgr. Michael Heres, vlastník zámku Niměřice, s prosbou o určení postavy barokního kavalíra na portrétu, který je součástí zámeckých sbírek. Věci se jsem se velmi rád ujal. Jediným vodítkem byl erb na obraze, a to zlaté břevno provázené zlatými routami v modrém poli a černý oděv s tzv. portugalským křížem, který má zobrazený muž vyšitý na hrudi černého oděvu. Obé bylo na první pohled cizí provenience. Zejména erb svým heraldickým charakterem odkazoval spíše do oblasti dnešní Belgie.

Portrét Ferdinanda van Spoelbercha

 

S laskavým souhlasem vlastníka, který poskytl veřejnosti i fotografie portrétu, bych rád seznámil čtenáře s příběhem onoho kavalíra, který se podařilo skrze erb a kříž odhalit.

Po důkladné rešerši erbů v oblastech dnešního Nizozemí a Belgie se podařilo zjistit, že se jedná o erb rodu vikomtů Spoelberch - šlechtický rod s dosud žijícími potomky, který byl spojený s oblastí jižního Nizozemí – konkrétně Flandrami (dnes území Belgie) a svou katolickou vírou i vojenskou a politickou angažovaností sloužil zájmům španělské koruny v tamních veskrze komplikovaných poměrech.

Detail erbu Spoelberchů

 

Spojené Nizozemské provincie totiž vedly dlouhé a krvavé války se Španělskem o území, nezávislost a vliv ve významném a bohatém regionu této části Evropy. Ozbrojený konflikt, někdy nazývaný osmdesátiletá válka (1568-1648), nakonec vedl k nezávislosti Nizozemí a ústupu Španělska z tohoto regionu. Spoelberchové v tomto konfliktu stáli na straně Španělů a tento fakt nalezl odraz i v portrétu.

Kavalír má na černém oděvu na hrudi tzv. portugalský kříž. Jedná se o historické vyznamenání – Nejvyšší Kristův řád, který byl udělován Svatým stolcem (papežem) mužům, kteří se významně zasloužili o katolickou víru a svými činy byli oporou katolictví a papežství. Řád jako nejvyšší papežské vyznamenání formálně existuje dodnes, ale naposledy byl udělen roku 1987 tehdejšímu velmistru Maltézských rytířů Angelu de Mojana di Cologna. Tvar portugalského kříže evokuje starší historické spory, kdy byly v 15. a 16. století určité rozepře, zda papežský řád navazoval či ne na historický portugalský řád – Řád Kristův, který byl založen ve 14. století. Oba řády používaly podobný tvar portugalského kříže.

Kříž významně pomohl další bližší identifikaci. Po rešerši genealogie Spoelberchů v přímé mužské linii s přihlédnutím k dobovému oděvu kavalíra se podařilo identifikovat jedinou postavu rodu, která v daném časovém rozmezí obdržela Nejvyšší Kristův řád.

Beze vší pochybnosti se jedná o Ferdinanda van Spoelbercha, pána z Lovenjoul (1596-1675), důstojníka tzv. flanderské armády, který bojoval na straně Španělů v době války o nezávislost Nizozemí. Kristův řád obdržel od papeže Alexandra VII. dne 10.2. 1662 za věrnou službu katolické věci. Zvláště se vyznamenal při obraně města Leuven (1635) proti spojené francousko - dánské armádě. Měl za manželku Annu de Grimaldi de Morazane.

Samotný rod Spoelberchů se s dějinami naší země neprotínal a provenience obrazu může být různá. Nicméně po další rešerší rodokmenu vikomtů v přímé mužské linii se vyskytla spojitost s knížecím rodem Schwarzenbergů. Pravnučka Ferdinanda van Spoelbercha Kathleen de Spoelberch (1905-1978) roku 1931 uzavřela sňatek s Johanesem Schwarzenbergem (1903-1978), pozdějším rakouským diplomatem narozeným v Praze. Otcem Johanese byl Karel IV. Schwarzenberg (5. hlava tzv. schwarzenbergské sekundogenitury). Johanes maturoval v Praze a pokračoval ve studiu práv ve Vídni. Po zániku monarchie se plně věnoval diplomacii ve službách Rakouské republiky a po desítky let zastupoval zájmy Rakouska na vysokých diplomatických postech doslova po celém světě. Měl s manželkou Kathleen syna Karla Erkingera, který se stal významným italským archeologem a zemřel roku 2022 ve věku 89 let v Itálii. Dcera Johanese Colienne Ida se provdala za Maximiliána hraběte von Meran. 

Takový je tedy příběh portrétu kavalíra ze zámku Niměřice. Ukazuje, jakým dobrodružstvím poznání mohou být historické portréty a jaké netušené souvislosti mohou odhalit. Děkuji vlastníku portrétu panu Mgr. Michaelu Heresovi, že jsem mohl tento příběh zprostředkovat nejen sobě, ale i čtenářům.

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | pondělí 24.4.2023 11:12 | karma článku: 19,77 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,03 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 20,21 | Přečteno: 432x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 299x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  19:55

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,47
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik