Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Betlém v Kuksu a skrytý pískovcový erb hraběte F.A.Šporka

O Betlému u Kuksu již bylo zaslouženě napsáno velmi mnoho, ale já bych chtěl čtenáře upozornit na poněkud méně popisovanou heraldickou památku, která vznikla ve stejné době a místě - erb F.A.Šporka v jeskyni u klanění Tří králů. 

 

Díky Františku Antonínovi hraběti Šporkovi vzniklo v Novém lese u areálu hospitálu Milosrdných bratří v Kuksu po roce 1725 velkolepé divadlo biblických scén, doplněné výjevy ze života poustevníků. Práce na výzdobě svěřil hrabě Špork svému „dvornímu“ sochaři Matyáši Bernardu Braunovi. Okrsek získal jméno podle ústředního dvojreliéfu, představujícího Narození Páně a Příjezd Tří králů. Motiv Krista se objevuje ještě nad studnou Jákobovou, kde Kristus usedl se ženou ze Samaří při svém putování svatou zemí (asi r. 1728).[1]

Klanění pastýřů

Tzv. Betlém byl výsledkem citlivého vztahu hraběte k tehdy už barokní tvorbě krajiny, snaze o duchovní meditaci, zábavu i poučení jeho i lázeňských hostů Kuksu a jak už to u něj bývalo zvykem i sporu s Tovaryšstvem Ježíšovým.[2]  Špork kdysi přistoupil k návrhu žirečských jezuitů vybudovat Novým lesem křížovou cestu od řádové rezidence na dnes zaniklý vrch zvaný později Kalvárie a mění roku 1725 Nový les v „svatý háj“ poustevníků a biblických scén M. B. Brauna a místo návštěv kukských lázeňských hostí. Roku 1726 jezuité od smlouvy ustupují, což se u hraběte setkalo s neskrývanou nevolí a útoky na žirečské jezuity; v průběhu betlémských prací Braun zasahuje navíc do skal patřících jezuitským poddaným, což zavdá dalším sporům končícím až Šporkovým obviněním z kacířství r. 1729. Sochy poustevníků tak měly i symbolizovat život v odříkání a zbožnosti, na rozdíl od jezuitů ze Žíreče. Betlém tak symbolizuje velmi složitý vnitřní svět barokního velmože.

Betlém

O Betlému a sochách již bylo zaslouženě napsáno velmi mnoho, ale já bych chtěl čtenáře upozornit na poněkud méně popisovanou heraldickou památku, která vznikla ve stejné době a místě. Betlém měl totiž i další symbolickou rovinu, a to reprezentační. Hrabě Špork nás ani po staletích nenechal na pochybách, kdo nechal celý Betlém vytvořit. Na čelní místo jeskyně za monumentální sochou poustevníka Juana Garina nechal vytesat svůj erb a uvnitř jeskyně u souboru Betléma nalezneme další zobrazení jeho erbu, to je v podstatě zcela zapomenuté.

Plastiky obou erbů jsou svým charakterem dílem barokním. Rodina Šporků pocházela ze severního Německa původně usazená v Brunšvicku, později rodina sedláků na statku Sporckhofu ve Westerloh na území biskupského knížectví Paderbornu ve Vestfálsku. Zde se narodil otec F. A. Šporka, pozdější generál Jan Špork. Vstoupil jako žoldnéř do vojska katolické ligy, začínal ve službách bavorské armády. Za třicetileté války patřil k lehkému jezdectvu a díky svým strategickým schopnostem a rychlému rozhodování vynikl. Vstoupil do služeb císaře Ferdinanda a ten ho jmenoval válečným radou a generálem. Roku 1647, a to dne 12. října, obdržel od Ferdinanda III. generál Jan Špork šlechtickou hodnost říšského svobodného pána a erb. V bitvě u sv. Gottharda proti vojskům Osmanské  říše prokázal nemalé zásluhy a 23. srpna 1664 byl povýšen císařem Leopoldem I. do stavu dědičných říšských hrabat a byl mu polepšen erb o srdeční štítek s uťatou hlavou Turka.

Jednoletý F.A.Špork. Kuks. Autorsky nepřipsáno. V levém dolním rohu erb Šporků.

Na jeskyni za poustevníkem Garinem a uvnitř jeskyně souboru betlémských postav tedy můžeme vidět pískovcový erb hraběte A. F. Šporka ve stavu k roku 1725. Uprostřed štítu se nachází srdeční štítek s hlavou Turka v červeném poli, nad kterým je položena koruna. Štít erbu je dělen do čtyř polí (čtvrcený štít), v prvním a čtvrtém zlatém poli je orel a v druhém a třetím modrém poli dvouocasý lev. Nad štítem je pět přilbic s  klenoty – z leva paví kyta, vyskakující lev s praporem, korunovaný orel, vyskakující polopostava Turka a obrněná paže s mečem. Znak mohl být v době vzniku polychromovaný, podobně jako jiné sochy souboru. Erb vyjadřuje zásluhy císařského generála na válečných polích ve službách Habsburků. Symbolika císařského orla, lva království, obrněné paže s mečem i uťaté hlavy Turka je výmluvná.

Erb v jeskyni mezi Příchodem Tří králů, Klanění pastýřů, Viděním svatého Huberta

Obě plastiky jsou v zachovalém stavu a sledují osud celého Betléma. Erb v jeskyni u betlémského souboru je více zasažen vlhkým prostředím, ale stále čitelný, je taktéž provázen jménem hraběte. A zaslouží si naši pozornost, protože heraldická prezentace patřila k nedílné a programové součásti snahy hraběte Šporka a zachování paměti na jeho činnost u současníků i potomků.

 

 

 

 

[1] https://www.hospital-kuks.cz/cs/braunuv-betlem

[2] František Antonín hrabě ŠporkVýznamný mecenáš barokní kultury v Čechách. Text: D. Ž. Bor. Praha : Trigon, 1999. 60 s, str. 29-33

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 30.4.2022 13:31 | karma článku: 16,39 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,67 | Přečteno: 320x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,55 | Přečteno: 905x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,66 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 309x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 195x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,92
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik