Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se rodí celebrity

V našem posledním neturistickém hostinci U Vopičků na rohu seděli to dopoledne jen dva štamgasti, neboť ostatní museli do práce – no a já, my spisovatelé pracujeme duševně a prakticky nepřetržitě, takže je jedno, kde zrovna jsme, zrovna tak, jak zvenčí naše práce právě vypadá.  Seděli tam pěstitel nutrií  Hamánek, který má vždycky po prvním krmení hlodavců volno a nezaměstnaný básník Šušma,  který je už léta bez příjmu a pomáhá mu hlodavce za úplatu krmit.

Pokaždé ho některá nutrie kousne, ale vždy do stejného prstu. Minule jsem mu navrhl, aby nosil hokejistické rukavice, ale odpověděl, že v nich nemá ten cit.

Když jsem vešel, přemýšlel právě Hamánek nahlas o tom, co je vlastně osobnost. Hamánek, stejně jako většina obyvatel této země, vnímá totiž skutečnost jen zprostředkovaně. V jeho vlastním životě se kromě  krmení nutrií, zabíjení nutrií, pojídání nutrií a návštěvy hostince U Vopičků na rohu neděje nic. Všechno, co tudíž Hamánek zažije a o čem přemýšlí, vzniká tím, že se dívá na televizi. Vždycky sice říká, že se dívá jen náhodou, ostatně podobně jako většina nás spisovatelů, skoro nikdy a nanejvýš jednou denně, ale také vždycky nějakou náhodou zahlédne skoro všechny pořady na všech stanicích. Ostatní hosté to dělají podobně a proto v hostinci dochází ke rvačkám nejčastěji v úterý, protože tehdy si návštěvníci vyměňují názory na pondělní seriály na prvním veřejnoprávním programu. Kvůli komerčním seriálům se kupodivu nehádají, jen si je pletou.

Tentokrát zahlédl, jak reportér hovořil s jednou herečkou. Střídala dva výrazy, lehce pootevřená ústa s úsměvem a trochu zvednuté obočí, anebo   lehce pootevřená ústa a trochu zvednuté obočí bez úsměvu. Občas se zachichotala, důvod chichotání se Hamánkovi vystopovat nepodařilo, ale řekla, že chce být šťastná a bohatá. Pak reportér vyzpovídal jakousi manekýnku, dvoumetrové děvčátko z Ostravy, celosvětově proslavené hezkými ňadry, která jí narostla mezi třinácti a šestnácti lety. Zdálo se mi, že má nějak moc tenké nohy.

Ta  znuděně pravila, že nyní chodí s jakýmsi Francouzem jménem Alexandre, jenž předtím chodil už se třemi významnými manekýnkami, takže skutečnost, že teď s ním nějaký čas spí ona, jistě znamenitě přispěje k její popularitě. Jela zrovna někam na dobročinnou módní přehlídku a vysvětlila, že chce přispět ku zdaru akce svou osobností. Nahněvalo ji však, že ji doma nechtěli na disko pustit zadarmo, což by ve světě samozřejmě udělali, možná by i vybíhali před disko a prosili ji, aby vešla.

To inspirovalo Hamánka k úvaze o tom, co to vlastně dnes osobnost je. Jestliže přijmeme jako měřítko, že jsou-li média zvědavá na něčí názory, pak se musí jednat o osobnost, dojdeme k zajímavým závěrům.

Vynecháme-li politiky – Hamánek i Šušma byli přesvědčeni, že politici osobnost mít nemohou a ani kvůli voličům nesmějí – jsou osobnostmi například zpěvačka, která nemá žádný hit či herečka, která nikde nehraje, jen navštěvuje večírky a dává rozhovory, fotbalista,který se netrefil, podnikatel, na kterého byl vydán už pátý zatykač či umělec, který se naboural střízlivý nebo ožralý, ale v hodně drahém autě.

Protože Brejžek nebyl právě přítomen, mluvilo se samozřejmě  hodně o něm.  Blahoslav, řečený, čtenáři ví, v hostinci Blbrejžek,  protože se jednou na pohlednici podepsal Bl.Brejžek, se vypravil na nějaký popremiérový večírek s cizí pozvánkou, kterou našel na ulici. Na večírku si ho jakási mladá, jen docela málo zfetovaná zpěvačka spletla s ředitelem Telecomu nebo něčeho podobného, objala ho, políbila a její přítel, známý a každému dlužný producent potom nosil Blbrejžkovi skleničky a zapaloval mu nezdravé cigarety a doutníky, jelikož se mylně domníval, že z něho něco vyrazí.

Všechny vycházející a začínající osobnosti z toho pochopily, že se s Blbrejžkem tudíž musí taky seznámit a šel ten večer z ruky do ruky a kromě toho, že všem dal svou vizitku, poskytl také několik interview.

Kromě jména neprozradil o sobě nic, jen trousil zlomky informací o moři, jachtách, ostrovech a závodních autech. Jeho fotka vedle Leoše Mareše a Gábiny Partyšové se jménem – reportéři se ani nepokusili pátrat, kdo je to opravdu, vědouce, že je to jedno – ozdobila příští vydání všech společenských týdeníků ve společenských rubrikách. Od té doby chodil Blbrejžek nějaký čas na rauty a podobné slavnosti bez pozvánek a muži a ženy od tisku ho vždycky fotografovali a občas se ho i ptali, co říká namoženému svalu Pavla Nedvěda, fackám Kateřiny Brožové nebo kam pojede na dovolenou.  Blbrejžek  šťastně odpovídal a jen kvetl, pokud vím, měl v té době hodně absencí, takže pobíral velmi nízký plat, což si kompenzoval právě tím, že se stravoval na těch večírcích – čímž se právě přiblížil většině VIP, kteří na drahá auta spoří také tak.

Rodná ves Dolní Zrzavice se užuž chystala uctít Blbrejžka čestným občanstvím, než bohužel Blbrejžka srazila tramvaj a ocitl se tak v černé kronice, uveden i s povoláním člen kanalizační čety. Od té chvíle zase osobností být přestal, i když se mu jinak nic nestalo, jen se nějaký čas ostýchal chodit do hospody a na několik let přestal jezdit do rodné vesnice, kde si o něm mysleli, že je nejméně novinář.

„Nejhorší na tom je,“ řekl Šušma, „že na to mohu nadávat, všichni společně si můžeme myslet, že ta manekýna je hloupá husa a takzvaný podnikatel a producent že je gauner, ale příští týden nám média její pootevřenou hubu a  jeho neholený kontrfej stejně zase předloží.“

„Osobnost je holt dnes to,“ pravil Hamánek, „co dostaneme od časopisu na talíři.“

Všichni uctivě ztichli a hloubali nad tou moudrostí.

„A vy dva si ty časopisy kupujete pravidelně?“zeptal jsem se.

Hamánek i Šušma to rozhořčeně popřeli – oni nikdy, kdeže, to jen jejich manželky si ty plátky vypůjčují od kamarádek, oni dva k nim mají zásadní odpor a berou je do rukou jen náhodou a nanejvýš jednou týdně!

Autor: Alex Koenigsmark | neděle 19.6.2011 13:02 | karma článku: 16,60 | přečteno: 1493x
  • Další články autora

Alex Koenigsmark

Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší, než každá vláda?

Takzvaná holešovská výzva vyvolala značnou vlnu reakcí, což samozřejmě není překvapivé, leč stává se zajímavým podnětem pro studium těchto reakcí. V zásadě jsou předem očekávatelné, podle toho, zač jsou autoři komentářů placeni. Pozoruhodně perfidní komentář se nazýval nějak podobně jako Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší, než každá vláda. Je to text, který by mohl být uváděn v učebnicích žurnalistiky jako příklad, jak se výtečně zkomolí realita a smíchá koza s motejlem, až vznikne přesvědčivý, zdánlivě spravedlivý, pseudobjektivní a zcela nenápadně nápadný propagační text.

26.3.2012 v 12:48 | Karma: 14,00 | Přečteno: 878x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Příspěvek do diskuze o ministerstvu kultury aneb Gorod a kultura

Tento text (některé části jsem opakoval i jinde a jindy) jsem poslal redakci LN jako ohlas na jiný článek o ministerstvu kultury. Pro nával jiných důležitých úvah a námětů z našeho bohatého života nenašla redakce pro něj prostor, což chápu, vzhledem k jeho obsahu - a tak ho dávám mj. sem, kde si také pár desítek čtenářů přelouskne.

23.1.2012 v 11:43 | Karma: 6,55 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Můj malý příspěvek k nadstandardu

...je asi takový: dobře si vzpomínám na časy Sanopzů a doby, které se týkala věta „all animals are equal, but some are more equal“ – všechna zvířata jsou si rovna, leč některá jsou si rovnější.

7.11.2011 v 11:00 | Karma: 26,84 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Traktér U Vopičky - část 2: Zaměstnání našich snů

INFORMACEHostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou, pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání „zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky“, což, jak říká lidově Hamánek, znamená „závozník u hovnocucu“. Blahoslav Brejžek se kdysi, chtěje se pochlubit, na pohlednici z Thajska v rychlosti podepsal Bl.Brejžek a do té doby mu přívětiví štamgasti říkají jedině Blbrejžek. Pivnici navštěvuje také invalidní důchodce Zlomeček, jenž občas tragicky podniká a často přichází někdejší zaměstnanec OPBH Churaň, který privatizoval dva domy a zřídil v nich penzión a restauraci, jež je ovšem i na něj samotného moc drahá. Jestliže ho chtějí štamgasti potěšit, nazývají ho Čuraněm anebo něžně Pátá Bé. Oblíbeným hostem je ing. Babička, jenž ač inženýr, zpívá na Karlově mostě s harmonikou a snaží se každému vnutit svá CD. V hostinci zpívat nesmí. Tu a tam přichází i novinář před důchodem Strmoles a také šlapka Kačka, řečená Hroch, jedna z mála hostů, které jejich práce baví. Hostinskému se říká Vopička podle hospody, ale jmenuje se Novák.

26.9.2011 v 20:52 | Karma: 6,07 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Ostuda se Seifertovými spisy

Mezi mnoha knihami, které jsem vzal do ruky, když jsem se stěhoval a zmenšoval knihovnu, bylo půvabné nové vydání románu Západ Karla Václava Raise. Nakladatelství Akropolis knížku vydalo v roce 2004, s obrazy Antonína Slavíčka, rejstříkem, slovníkem, výtečným doslovem Jaroslavy Janáčkové...

23.9.2011 v 12:35 | Karma: 10,58 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1459x
spisovatel a scénárista, na fotografii s neviditelnou rukou trhu.

Poslední knihy: román Siromacha (MF 2007), Chlast (Akropolis 2009), Nesmrtelná duše aneb Facka má padnout rychle - fejetony (Akropolis 2009), Černá krev (Akropolis 2011).
stránky www.koenigsmark.cz

Seznam rubrik