Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemám ráda angličtinu

    Strávila jsem dva překrásné, slunné víkendové dny u televize. Kvůli Obamovi.  Líbí se mi, je to frajer. Má charisma. Vzdala jsem to až při třetím opakování jeho projevu.

    Začala jsem si všímat pro změnu komentátorů. Vlastně jen jednoho, Václava Moravce. Taky frajer. Pohotový, připravený, s příjemným hlasem a vytříbeným jazykem. Něco mi však začalo vadit. Ta jeho zájmena. Onen Nuselský most, ona podepsaná dohoda, ona limuzína. Je to ještě česky? Vzala jsem tužku a papír. Za každé jeho nepřirozeně použité zájmeno jsem udělala čárku. Brzy byl papír počárkovaný. Někdo používá jako berličky třeba : pravda?, že ano?, eee, Václav Moravec zaměnil ten ta to za onen, ona, ono. A už se po něm někteří kolegové opičí. Že by se inspiroval u nyní moderního jazyka, který používá zájmena u každého podstatného jména?  Kde zůstala naše klasická čeština?

   Nemám nic proti sjednocené Evropě, ani proti cizím jazykům. Ale už těžko se smiřuji s absencí slovenštiny v médiích. Současné děti už našim bratrům nerozumí. Stačilo pár let. Ale jak se dá v češtině vyjádřit například „medulienka"? Ráda bych si poslechla krásnou francouzštinu, třeba jen v šansonech Edith Piaf. Vadí mi, když našeho Ježíška nahrazuje Santa Klaus, sotva jsme vypudili dědu Mráze.  Bojím se zapnout televizi, kde na mne na každém kanále míří pistole a teče krev z amerických akčních filmů.

   Učme se cízím jazykům, ale hýčkejme si svoji češtinu. Možná, že brzy nám tu nezůstane nic, než ten jazyk. Já vím, že stejk se píše steak. Možná steack. No a?  Když  se můžeme mýt v lavóru, nosit vodu v kýblu, pít kafe, skládat puclíky, lepit dekupáž, o víkendu chodit na túru, pak si dát pedikůru či manikůru, auto dát do garáže, tak proč ne stejk? Už jsme si počeštili spoustu cizích slov. A nyní možná nastal čas, poangličtit si češtinu. Jsem proti.

   Navzdory osvícencům se u nás kdysi vžily germanismy. Dáme si šnycl, sháníme šmajchlcimru, hergot, večer jdeme na šláftruňk. Rozčiluje mne, když někdo vysloví „išias" a přitom je to slovo z latiny, která nečte „sch" jako „š". Takže zapamatujte si - bolí-li vás záda, máte ischias. Vyperete-li košili, dáte ji uschnout, nikoliv ušnout.

   Další lahůdka. Dodnes jsem nepochopila,  proč  na závěr české reklamy,  k tomu v české televizi, zazní na závěr výčtu předností uváděného výrobku slogan firmy v angličtině. Nerozumím tomu. Zvedá mne to ze židle a vracím se spokojeně až když zaslechnu, že „kenekting pípl". Sláva, ještě žije, když pípl. Není to moje chyba, že jsme ve škole neměli angličtinu. Rozhodně bych lépe rozuměla počítači, který mi tvrdohlavě dává povely, kterým nerozumím.

   Naše děti vylétají ze školy bez slušné slovní zásoby. Poslouchejte, jak telefonují. Pár holých vět, proložených výrazy jako: ty jo, nebo ty vole. A to jsou ty slušnější. Písemný projev? Už sesmolit  jednoduchý dopis je pro ně neřešitelný problém, natož esej. Píší „esemesky, bez diakritiky, plné hrubek. K čemu jsou našim dětem dokonalé znalosti rozboru věty na podmět a přísudek, příčestí minulé, věty rozvité, rody trpné?  Nečtou. Je mi to líto, protože já jsem četla nepřetržitě. S baterkou pod peřinou, cestou do školy, pod lavicí, u zubaře.

   Sháněla jsem synovi Bílou velrybu. Myslela jsem, že by si to měl přečíst. Kdysi jsem ji milovala. Je v ní všechno. Dobrodružství, humor, i osobní tragedie. Umanula jsem si, že právě tuto knihu seženu třeba v antikvariátu. Že ho to chytí a přinutí číst. Když jsem ji přinesla vítězoslavně domů,  potěžkal ji,  podíval se kolik má stran a vrátil mi ji se slovy: „Nemohlo by to počkat, až to zfilmují?"

   Naše generace, odchovaná knížkami, umí číst i psát. A čte i píše. A svými tykadly  ihned zaměří nepřirozený sled slov, nevhodné výrazy či stereotyp člověka bez slovní zásoby. To není případ pana Moravce. Ale proč ona zájmena?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 8.4.2009 8:23 | karma článku: 26,43 | přečteno: 1847x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Děti bez omluvenek či způsobilosti. Úbytek praktiků dopadá i na školy

21. května 2024

Premium Česko dlouhodobě trpí nedostatkem dětských lékařů, pediatři stárnou a ubývají. Situace se v...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy