Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ne, já si v Londýně opravdu nic nekoupím!

„ Letíš se mnou směr Londýn? Od pátku do pondělí? Rychlá akce, budeme spát u Barči. “ volala mně kamarádka. A tak jsem řekla, že ano. Co bych si nezaletěla, dokud na to mám čas. Letenka byla levnější, než kdybych si chtěla zajet do Prahy okupovat Václavák, a trocha anglického humoru neuškodí. Dala jsem si jen jednu podmínku: Nic zbytečného si tam nekoupím! Žádné oblečení, bižuterie, blbůstky – koupím jen jízdenku, oběd a nazdar. Šetřím na dovolenou.

No nekup to.

Tak to jsem se tedy pěkně spletla. Hned po příjezdu, jsem si nutně potřebovala koupit deštník, protože i když v Česku byly třicítky a mí drazí rodiče mi nadšeně vypisovali, jak si pěkně grilují na zahrádce, v mém krásném Londýně bylo 5 stupňů Celsia a pršelo. Tak jak prší jen v Anglii – prostě pořád. Takže položka číslo jedna – deštník. To by se ještě dalo, protože je mojí chybou letět do Anglie bez deštníku.

                Nadšeně jsme začaly s návštěvou památek obydlím anglické královny. A tím jsme taky rychle skončily. Kvůli dešti jsme si řekly, že nebude vadit, když si tu návštěvu první den uděláme trochu uvolněnější a podíváme se na Oxford street. Já jsem si nic koupit nechtěla, ale Nikolka ano. Celou cestu tam jsem věřila tomu, že se nenechám ovlivnit a budu postávat statečně před obchody, aniž bych si sama musela něco uzmout. A máme zde položku číslo dvě – to tričko jsem prostě mít musela. V Česku takové neseženeš, říkala jsem si.

                Ale tak to se ještě dá, pár liber navíc nic nezkazí. Další zastávka byl Primark. Tam jsem se, navzdory svému přesvědčení, rozjela trošku víc. Bylo tam tak milion ukřičených lidí různých národností, kteří se prali u stojanů, pořvávali na druhé a ani TO mě neodradilo od toho, abych si do toho košíku pár věciček nedala. „ Za kolik toho máš? “ ptá se Nikola. „ Ale asi tak za 20 liber. “ odpovídám jí. Světe div se, neuvěřitelně nepříjemná slečna u pokladny na mě vyštěkla: „ 52 liber. “ A sakra, řekla jsem si (bylo to něco horšího, ale sem se to opravdu nehodí) a vytáhla kredit kartu. Tak to už byla trošku podpásovka, Iveto.  Je tady položka číslo tři! Mám asi 20 čelenek, které nejspíš ani nepoužiju, obrovské náušnice, které použít nechci a další velice užitečně neužitečné věci.

                Už neutratím ani libru. Zaplatím si povinný oběd, jízdenky po Londýně a jede se domů. Ovšem to bych nebyla já, abych v pekelně drahé londýnské dopravě neztratila denní jízdné, které jsem si musela koupit znovu. Po zbytek víkendu jsme si prošli všechny krásné památky a těšili jsme se domů. Před odletem, se ale musíme skočit podívat do místního obchoďáku, protože Nikolka chtěla něco koupit domů. Na tohle pokušení jsem se, ale chytře připravila. Zakázané ovoce nejlíp chutná, takže jsem si samotná povolila koupi jedné věci za 10 liber.

                Pane mů, tak vypadá ráj! Všechny ty věcičky, tam byli o polovinu levnější než tady. Když jsem procházela mezi tou nádherou, už jsem se viděla, jak si to běžím po vsi v nejnovější soupravě Nike za směšný peníz. A k tomu Adidasky na kolo. Plavky. Krémy. Pyžama. Kalhoty. A máme tu z původních krásných 10 Liber, neplánovaných 76 Liber. Je tady položka číslo 89!

                Na letišti jsem se třepala strachem, aby mně nezvážili zavazadlo, protože povolenou váhu vidělo, tak akorát z londýnského metra. Na brněnském letišti jsem si už opravdu slíbila, že za oblečení utrácet nebudu, už to ani nemám kam dávat. Welcome home, Ms. Shopaholic!

 

Autor: Iveta Kobylíková | pondělí 7.5.2012 16:00 | karma článku: 19,14 | přečteno: 1882x
  • Další články autora

Iveta Kobylíková

Nekojím - no a co?

Už v těhotenství se ženy rozdělují na dva tábory budoucích matek. Buďto sjíždíte emimino od rána do večera nebo na něho náhodou zabloudíte, když hledáte odpověď na otázku typu - je normální přibrat kilo za měsíc?

14.5.2017 v 18:05 | Karma: 28,34 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Ona

Iveta Kobylíková

Hrůza šestinedělí

Tak jo. Musím si to přiznat. Celé těhotenství jsem řešila jenom ono těhotenství a nejvíc ze všeho porod. Já srab od přírody jsem měla hrůzu z neznáme bolesti, která mě čeká. Výsledek?

27.4.2017 v 10:37 | Karma: 36,58 | Přečteno: 4553x | Diskuse| Ostatní

Iveta Kobylíková

Recenze: Hašler a dokonalé Divadlo Na Vinohradech - hanba vám!

Dlouho jsem váhala, ne co napsat, ale jak to slušně napsat. Tak krásný, smutný, poučný příběh o Karlu Hašlerovi byl zprzněn čímsi, co se snažilo o cosi, vtipným něco. Nechoďte na toto představení - hrůzou a zbytečností se mu vyrovná jen Zkrocení zlé ženy v ND.

7.4.2014 v 21:45 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Kultura

Iveta Kobylíková

RECENZE: Naši furianti a Divadlo v Dlouhé

Zpoza rohu jeviště se řítil Miroslav Táborský s kbelíkem plným ledové vody. Už jsem čekala, že ho položí na podlahu v rámci hasičského tréninku hry. Blížil se až k okraji hlediště a za běhu kbelík vylil. Jak poznal kritika sedícího v 1. řadě?

1.11.2013 v 7:30 | Karma: 14,73 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Kultura

Iveta Kobylíková

Koncert O.H. a jeho Melody Makers: Když Vás hudba pohladí

Hned při druhém songu jsem se přistihla, že zavírám oči. Nikoliv únavou, účelem bylo pouhé vychutnání si hudby, tak aby mě nerušily žádné okolní vjemy. Já jsem si totiž vychutnávala hudbu s velkým H, samou její podstatu - nerušenou zbytečnými slovy, gesty či i pohledem na kapelu. Pouze jsem zavřela oči a prožila naplno ten moment, kdy hrají mistři.

28.10.2013 v 22:17 | Karma: 17,34 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
„Psát pro kritiky se nevyplatí, stejně jako dávat přivonět ke květinám někomu, kdo má rýmu.“
— Anton Pavlovič Čechov

Seznam rubrik