Poklady nalezené a ztracené

Tak dobrá. Dala jsem si ten závazek. Nebudu se vyhýbat příležitostem k seznámení! S Jerrym jsme si vyměnili pár mailů a zdá se být celkem milý. Dle údajů na jeho profilu měří sice jen 165 cm, ale co, nikdo není dokonalý.

Zato má zřejmě romantické sklony, pozval mě na procházku na Petřín a slíbil i doprovodný program - hledání pokladů! To budou asi nějaké málo známé historické památky, sochy nebo tak něco.

Trochu problém nastal s vhodným oblečením. Co si vzít na sebe, aby to vypadalo žensky přitažlivě a přitom to bylo pohodlné a vhodné na pohyb v přírodě? Nakonec jsem to neřešila – džíny a tenisky musí stačit, mladou modelku už ze sebe stejně neudělám.

Jerry na mě čeká na náměstí Kinských, při vzájemném představování se hezky usměje a pochválí mi boty – trochu se bojím, co na mě vlastně chystá, ale na strach už není čas. Vyrážíme na kopec.

Je tu nádherně!  Kolem všechno divoce raší a kvete, zalité včerejším deštíkem. Kéž by mě Jerry taky svlažil svou mužnou pozorností a něhou, pak bych jistě rozkvetla jako ta růžová sakura! Zatím se k tomu můj průvodce ale vůbec nemá, pořád něco studuje v mobilu a nevšímá si mě. Najednou odbíhá z cesty do kopce a nadšeně vykřikuje :

„Už ji mám, je tady pod kořenem!“

Asi to všem už dávno došlo, ale já ještě pořád nevěděla, která bije. Jerry vylovil pod kořeny stromu plechovou krabičku, vyndal z ní notýsek, do kterého se zapsal a pak ještě vyměnil jakousi minci za jinou, kterou měl v kapse. Konečně mi vše vysvětlil:

Hledáním pokladů myslel hledání „keší“, což jsou různě v krajině ukryté schránky a hledají se podle udaných souřadnic prostřednictvím GPS. Obsahují zápisník neboli „logbook“ a další dárkové předměty, které si „kačeři“ prostřednictvím schránek vyměňují. Některé můžou taky obsahovat úkoly, které musí nálezce splnit, jsou to poklady s legendou.  Předměty z kešek se tak mohou dostat třeba na druhý konec světa – no není to fascinující?

Snad, ale je tohle rande? Jsem jenom „mudla“, procházím se radši jen tak a přitom si chci s někým povídat. Jenže Jerry je jako očarovaný. Prolézá nejskrytější petřínské kouty a mně nezbývá, než ho následovat. Kešky jsou ukryté ve všech možných i nemožných skrýších: pod lavičkami, podstavci pomníků, stromy, v Hladové zdi, v jeskyni s bezdomovcem, v podzemní chodbě. V těchto končinách známého pražského parku jsem nikdy nebyla a ani bych tam podruhé netrefila.

Blíží se večer a v nohách máme asi tak 20 nachozených kilometrů. Jerry slovil snad všechny keše a tak souhlasí s malým občerstvením, protože já už potřebuju nutně kafe a něco do žaludku, než se složím vyčerpáním. Došli jsme až do Strahovské zahrady a nejblíž je tu restaurace s krásnou vyhlídkou, nazvaná příznačně Bella Vista. Teď má problém Jerry. Nahlédne do nápojového lístku a zděšením zrovna zbledne:

„Proboha, tady stojí kola 60 a káva dokonce 80 korun! To není možné, tady chceš zůstat?“ Směju se tomu jako dobrému vtipu, ale on to myslí vážně! Za všechno to trmácení si podle něj nezasloužím ani to kafe. Kdepak kačer, strýček Skrblík je to! Škoda, trocha velkorysosti by mohla i z třasořitky drobného vzrůstu udělat mužného gentlemana. A naopak.

Je mi líto, šetřílek tohoto formátu mi neimponuje. K jeho překvapení se rychle rozloučím a nechám ho před tou nemožnou restaurací svému osudu. Stojí tam jako zesádrovatělý trpaslík a snad mu došlo, že ačkoliv má kapsy plné pokladů, ten největší "poklad" mu právě mizí v dáli a ztrácí se v davu turistů, přicházejících z Hradu.

V prvním stánku na Pohořelci si potom koupím párek v rohlíku. Hltám jej sedíc na obrubníku u silnice a je to úžasná dobrota! Hladina cukru v krvi stoupá, ale moje zklamání se tím nezmenšilo. Den, který tak hezky začal, však zdaleka ještě nekončí - stačí se rozhlédnout po okolní barokní kráse a vím, že ani sama se tu nudit nebudu…

Autor: Irena Knorrová | neděle 10.5.2015 16:32 | karma článku: 9,42 | přečteno: 359x
  • Další články autora

Irena Knorrová

Usedlost Cibulka 2024 - nádech k novému životu (fotoblog)

Košířská viniční usedlost Cibulka má za sebou bohatou historii. Vlastníci se tu střídali, období rozkvětu počátkem 19. století skončilo časem totálního zmaru. Vybydlené doupě squaterů koupila Nadace rodiny Vlčkových v r. 2021.

21.3.2024 v 15:00 | Karma: 11,76 | Přečteno: 204x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Park Cibulka 2024 - 200 let po svém založení (fotoblog)

Pradávno je tomu, co se lidé zabydleli v údolí pod pražským kopcem Vidoule - svědčí o tom nalezené kostry z doby laténské i nálezy bronzových šperků. Od středověku pak tu stojí i jedna z viničních usedlostí, později zvaná Cibulka.

19.3.2024 v 20:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

1. března 2042, kdesi v Jižních Čechách (minihříčka)

Dům z červených cihel se koupe v zimním slunci, které už brzy zmizí za lesem. Muž na přední terase se snaží zahlédnout na příjezdové cestě auto, ale silnice je opuštěná, pohlcená stíny hustých smrků.

27.4.2022 v 18:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ona

Irena Knorrová

Sobota ve městě růží (fotoblog)

Jen jednomu městu sluší růžová a může se hrdě nazývat "městem růží". Je to jihočeská Blatná, která výstavou růžových aranží vzpomíná na sedmdesátiletou tradici pěstování těchto květin na zdejších plantážích.

6.7.2021 v 18:00 | Karma: 17,59 | Přečteno: 332x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Švédský most, bábovka a vodní hamr (fotoblog)

Kamenný most přes Padrťský potok, postavený počátkem 17. století, je to první, co musí vidět každý návštěvník obce Dobřív. Noha švédského vojáka na něj pravděpodobně nikdy nevstoupila, ale v třicetileté válce měl důležitý úkol:

26.5.2021 v 13:00 | Karma: 15,80 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 83
  • Celková karma 12,62
  • Průměrná čtenost 720x
Kdysi jsem chtěla být operní pěvkyní a nebo slavnou novinářkou, ale osud mě srovnal do latě. I ten nejobyčejnější život ovšem nabízí spoustu námětů pro psaní. Moje rodina, přátelé, muži, zvířata, umění, příroda i město – to všechno je mojí inspirací…

Motto: Skutečně nejvzácnější chvíle v životě se počítají na okamžiky, kdy je hluboce rozrušena vaše duše (Soichiro Honda)