Proč se prostě jen nemůžeme chovat k přírodě ohleduplněji?

... a neustále ekologická témata nenavlékat na boj mezi ekoteroristou a Klausovcem? Proč je i toto téma již natolik zpolitizované, že vyjádřit svůj názor se rovná přidružení se k té či oné politické straně. Už mě to začíná lézt krkem. Všechny snahy ekologů jsou činy teroristů a že je v únoru 20°C je přirozené oteplení v rámci jakéhosi „vývoje“. To si snad děláte... však víte co.

Podstata věci se jaksi ztrácí někde v nenávratnu. Proč bych měl přestat kouřit už jen kvůli faktu, že znečišťuji ovzduší, když se cigaretový kouř na množství všech splodin podílí jen nepatrným zlomečkem? Proč bych měl zhasínat v koupelně když v ní nejsem, když elektrárna stejně vyrobí určité množství energie, která se tak jako tak musí spotřebovat? Proč bych měl třídit odpad, když se nejbližší spalovna plastů nachází až 100 km od mého bydliště a nestíhá? Lenoch ignorant si odpoví a ještě když ho pan prezident poplácá po ramenou, dál si hoví ve svém království.

Jakákoli snaha vytvořit si prostředí ve kterém žijeme lepší, zdravější je dnes nazývána ekoterorismem. Zní to jako zločin chovat se k přírodě lépe a pokoušet se jí alespoň trochu vrátit to, co nám ona dala. Jakoby lidé zapomněli že předci našich předků milionkrát vynásobeno vzešli právě z přírody a jen díky ní si tu můžeme dopisovat přes blogy či se nazývat opulentními ignoranty.

Lidé jsou holt dost líní a už jenom přemýšlet jim činí nemalé obtíže. Raději zpochybním vše co se zpochybnit dá, než abych se z toho kavalce zvednul a něco dělal. Je to přeci tak pohodlné ležet...

Já jsem si naštěstí již odpověděl. I přes tlak svého prezidenta budu podporovat eko výrobky, i když nemám sebemenší jistotu, že jsem právě nenaletěl jakési značce, co jen zasadila pět stromků na Šumavě. Dál budu podporovat výstavbu větrných elektráren, protože mi zdravý rozum napovídá že pálení jakéhokoli materiálu v takovém množství bude asi škodlivější než prostý fakt, že fouká vítr. Dál nebudu kouřit i kdyby to nebylo nezdravé jen proto, že třeba ta jedna nevykouřená cigareta navíc dokáže zachránit třeba jednu větývku kleče na Sněžce. A ne kvůli tomu, že mi vymyla mozek nějaká aktivistická skupina, nebo protože jsem v dětství chodil do přírodovědeckého kroužku. Bude to jen kvůli tomu, že věřím, že by třeba i moje děti rádi vyzkoušely činnost zvanou lyžování, prošly se po zalesněných Jizerkách nebo sjely Vltavu na kanoi, aniž by se obávaly, že se po kontaktu pokožky s vodou popálí.

Autor: Ondra Kňava | pondělí 25.2.2008 11:26 | karma článku: 17,30 | přečteno: 1418x