Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komentáre-komentáre-1

V tomto článku chcem sa vyjadriť, nad niektorými komentármi na  moje články, ktoré som doteraz napísal na mojom blogu... 

Tento priestor je vyhradený mojím názorom, ktoré sú možno trochu odlišné. Provokatívne. Nehladkajú čitateľa, neutvrdzujú ho v jeho presvedčení, ale idú proti srsti. Ich cieľom však nie je vyprovokovať hnev a nenávisť, ale podsunúť čitateľovi námet na premýšľanie, potravu pre mozog. Je očistné prevetrať občas zatuchnuté skrine a prečesať sa proti srsti! Zahoďte teda predsudky, zahoďte nemenné pravdy a poďte si so mnou zapolemizovať o iných názoroch, predstavách a pocitoch.

Môj blog je o mojich názoroch, všetky moje články korenšpondujú môj vlastný pohlad na problém ktorý rozoberám v jednotlivých článkoch.

Niektoré moje články, doslova rozpútali vášnive komentáre  v tomto článku sa chcem týmto komentárom venovať a napísať môj názor...

 

V článku: Náš život -"rómsky"...   Som sa zamýšľal nad konaním nás rómov, ako premýšlame a konáme medzi sebou....  Ohlas na tento článok bol  celkovo pozitívny, prinášam niektoré ohlasi na tento článok...

 

Díky pane Kmeťo!
velmi oceňuji, že jako jeden z mála se dokážete kriticky podívat na své soukmenovce a nikoliv jen žehrat na gadže, takových je málo, ublíženecký přístup je totiž pohodlnější - my nic, to všechno ti oškliví gádžové a pak ta věčně natažená dlaň. Ono to totiž platí všude, pomáhat se má, ale hlavně se každý musí snažit pomoci si sám, jak praví staré přísloví, nestačí dát rybu, důležitější je naučit dotyčného je lovit! Zde jsme ale u vzdělání, to je alfa a omega, dokud sami Romové nepochopí jeho cenu a nebudou gádži i svými tlačeni ke změně současného přístupu ke svým potomkům, do té doby se nezmění nic. Právě Romové, kteří normálně pracují, vidí všude kolem sebe důležitost vzdělání a proto jejich děti již většinou nemají žádné problémy s uplatněním ve společnosti, není jich vůbec málo.

Al je velmi dobře, že si to všechno Vy uvědomujete a určitě se budete snažit najít nějaké pozitivní řešení a hlavně doufám, že podobně smýšlejících bude více a více.

11.10.2009 21:49
fajkie


Sebekritika je důležitá
Romové jsou strašně nekritičtí. Znám to, neboť i já jsem psal do novin ,dokonce jsem jedněm šéfoval. Běda když jsem uveřejnil názor opačný než mělo vedení. Bohužel, je to tak, jak popisujete pane Kmeťo. Jestliže nic proti tomu neuděláme, budeme se tvářit, jací jsme výborní a nejlepší, tak to je cesta do pekel.

Naše staré romské moudro říká : Jiný ti může pomoci, poradit a dát dobré slovo, ale člověka ze sebe musíš udělat jen ty sám !! Vím, že je to těžké, ale jiná cesta není.

08.10.2009 09:15
čhavo

karma
a plnym pravem.jen tenhle pristup muze neco zmenit.ne jen-to oni,mi nic.

to nakonec nedopadne dobre,takhle se muzem vsichni zamyslet co kdo jak dela a jak to resit...cenzura ve ,,vasich" i ,,nasich" novinach tomu moc nepomuze.

preju vse nej v zivote

06.10.2009 01:25
bormannn

Možno si teraz poviete, čo sa chceš chváliť?  Nie to určite nie, len som chcel ukázať, ako väčšina zvás berie keď napíšem kriticky článok do našich radov....  Chválospevmi sa tu nešetrí, naopak..... 

Ako však napíšem aj niečo kritické na mojoritu, či niečo na zamyslenie, komentáre sa zmenia na plné urážok, nenávisti z rasistickým podtexstom... 

V článku: Pôvod-slova-cikan-cigán... Čo na to rómsky jazyk? ...  Som sa zamýšlaľ  nad pôvodom slova ( výrazu cigán)  Snažil som sa v článku iba poukázať, že  výraz ( cigán) nepochádza z rómskeho jazyka.  

Tento článok nevznikol aby niečo niekomu diktoval, článok som napísal hlavne preto, že niektorý majú problém so slovom róm, rómovia... Doslova sa pozastavujú prečo v mojich článkoch sa o nás rómoch vyjadrujem ako o rómoch a nie o cigánoch...   

Prinášam Vám niektoré komentáre k tomuto článku.... 


Róm nebo Cikán
Omylem jsem klikl karmu, tak si jí nechte odmazat.

Nesouhlasím s Vaším používáním polopravd. Můj dobrej kamarád, spolužák ze školy, mi u piva na otázku "A co ty vlastně Roberte seš, cikán nebo róm?" odpověděl: "Já jsem cíkán, já se uživím prací, rómové jsou na pracáku a sociálce"

A přesně tak to cítí i všichni co poctivě pracujou a nekradou

Radši pište o tom jak mají cikání chodit do školy, kam chodit nechtějí, protože když nedostudujete základku, hned máte nárok na důchod.

30.09.2009 14:09
happin

V podstatě je to o tom, že pokud budou
To je jedno, doku budou cigoši užívat cigošský název pro bílou majoritu není důvod dělat to samé vůči cigošům. Je to naprosto stejné, cigošský název pro majoritu se také nevyskytuje v češtině a přec je užíván

30.09.2009 14:27
flandero


cikán (taky jsem to našel)
Názvy jako české Cikán, německé Zigeuner, slovenské Cigán, francouzské Tsigane, maďarsky Cigányok atd. jsou pouze exo-etnonyma, nenesou žádné jiné významy. V romském jazyce se neužívají.

Tato exo-etnonyma byla odvozena z řeckého slova Athinganoi. V byzantských pramenech se slovo objevuje již v 8. století, ve větším množství od století dvanáctého. Řecké slovo Athingani znamená „nedotknutelní – lidé, kteří nechtějí, aby se jich ostatní dotýkali, nechtějící být dotýkáni“.

Původ slova Athingan zůstává dodnes předmětem výkladů. V minulosti byl spojován s heretickou křesťanskou sektou. Díky nejnovějším výzkumům v byzantologii se objevily nové skutečnosti: „Už v byzantských pramenech je tento název odvozován ze zvyku oddělovat se od jiných skupin obyvatelstva. Právě tak je možný i opak, totiž že z jejich jména je odvozena charakterizace.“

30.09.2009 14:17
ehqmaster


Cikán není slovo cikánské, ale české
V češtině vždycky bylo a to, jaký má nádech, způsobili sami Cikáni svým chováním vůči Čechům.

Ve vaší řeči si sami sobě říkejte jak chcete, pokud jsem informován, tak slovo rom ve vašem jazyku znamená člověk, nerom pak asi je nečlověk. Je mi to jedno, je to vaše řeč a co si v ní povídáte je váš problém. Ale nemontujte se do ostatních jazyků, které mají svoje vlastní pojmenování pro vaše etnikum. Pokud chcete, aby slovo cikán nebylo hanlivé, chovejte se všichni tak, že budete moci být na svoje etnikum hrdí.

30.09.2009 14:26
Edmund Černá Zmije

 

Ano slovo cigán je české aj slovenské slovo, v článku to nijako nepopieram, ale tak ako slovensky a český jazyk je schopný prijať cudzie slová napr. z ankličštiny, nemčiny, či francúštiny a majortita sa tomu nebraní, naopak začne tieto slova používať pri bežnej konverázii, prečo má majorita problém prijať slovo róm, ktoré až tak cudzo nevyznieva....?  A to bol dôvod prečo som napísal článok, Pôvod-slova-cikan-cigán... Čo na to rómsky jazyk?.  

 

V článku: róm prezident? ...  Som sa zamýšľal  nad  prevladajúcim názorom majoritnej spoločnosti, že róm by nemohol byť prezidentom... Celý článok som napísal a konfrontoval z pohľadom americkej majoriti na černochov a napokon, výtažstvom afroameričana Baraka Obamu  na prezidenský úrad USA.  

 

To čo si tento článok vyslúžil za komentáre Vám prinášam.... 

 

Proč vlastné vsichni resí Obamu jako kdovíjakej průlom? Stejně už je tak smíchanej s bělochama, že kdyby odjel do Afriky, budou si tam vsichni myslet, že je bílej. Takže já tak nějak nevěřim, že by se čistokrevnej cikán v dohlednej době stal prezidentem, ale že to bude někdo, kdo má prababicku cikánku už je reálný.

28.09.2009 00:26
tymak

Nereálné.
Když si odmyslím známé problémy, je zde v porovníní s USA jeden zásadní rozpor. I bílí jsou tam přivandrovalci a navíc se v nich stále někdo snaží vyvolat pocit viny za dovoz černochů a obhájit tak pozitivní diskriminaci. To u nás není, nikdo v nás pocit viny nevyvolá a čím víc budou multikulti a etnobyznismeni prosazovat pozitivní diskriminaci, tím bude proti cikánům větší odpor. Pokud v příštím roce a na přesrok vypukne skutečná krize, budou první minoritou, na které se svezou politici ve snaze zvýšit si popularitu. Náznaky jsou již dnes. Prozatím pouze nikdo cikány nezaměstná , mají problémy v hospodách, kdy se kvůli nim mění v klubová zařízení, prodavačky je v obchodech hlídají jak škodnou a tak podobně. Pokud si k tomu udrží stávající natalitu a závislost na sociálních dávkách, dostanou se do skutečných problémů. Vždyť i Obama právě snahou o zdravotní reformu, která by urychlila ekonomický pád USA ztrácí pozice u střední vrstvy a může se stát, že bude ještě méně populární než GWB.

27.09.2009 21:14
bull.terrier.pro.cenzora

ježíš, mám poprskanou klávesnici od smíchu
hned mě napadlo, za jak dlouho by se objevil červený telefon v zástavárně. Pak hned jsem si představil vybydlenej pražskej hrad Teď ale vážně, rád bych Vám

to přál, ale osobně si myslím, že Obamovo prezidentování bude takovej

průser, že nadlouho nebude prezidentem někdo z jinýho etnika.

27.09.2009 17:18
stedrik

Bez.................... ? ! ? !
Bez toho že by som prečítal celý blog (stačila mi len prvá veta)* Neviem si predstavit že by sa v Slovenskej televízii objavil iný moderátor ako čistokrvný slovák, chcel by som videt ako dlho by vydržal v spravodajstve Stv. napr taký Reyson Koranteng moderátor z NOVY * Nie je v Európe väčších xenofobov ako sú Slováci tak teda neviem čo váš príspevok vobec rieši?

27.09.2009 17:02
slavex

Čo dodať na tieto komentáre? len to, že ukazujú na absolútnu netoleranciu....  

 


Bola raz jedna kravička menom Milka. Nikto ju nemal rád a každý sa jej vysmieval, a to len preto, že mala fialovú farbu.. Vždy sedávala na skale a hovorila si: ,,Och ja nešťastná Prečo nemám žiadnych kamarátov? Prečo sa mi každý vysmieva?" Jedného dňa tiež tak sedela na skale a plakala.

Práve vtedy išli okolo dve deti- Adam a Lucka a s nimi ešte modrý zajačik. Len čo uvideli kravičku na skale, spýtali sa jej: ,, Pekná kravička, prečo sedíš na tej skale? Je to nebezpečné." Kravička si utrela slzy , obrátila a smutným hlasom povedala: ,, Každý sa mi vysmieva, lebo som fialová." ,, Ale z toho si nič nerob, veď za to nemôžeš a okrem toho fialová je celkom pekná farba."

,, A ak nemáš kamarátov , kamaráť sa s nami, nám vôbec nevadí, že si fialová, veď sa pozri na nášho zajka. Je modrý a videla si už niekedy modrého zajka? Určite nie! a vidíš kamarátime sa s ním." povedali deti. Keď to kravička počula, zliezla zo skaly a opýtala sa detí: ,,Ako sa voláte?" ,,Adam a Lucka. A toto je zajko Samko!"

,, A ty sa ako voláš?" ,, Milka"

,, Poď s nami domov, Milka, zoznámime ťa s našimi ďalšími priateľmi."

A tak si kravička našla nových kamarátov

Poučenie: nezáleží na tom, ako kto vypadá, ale aký je vnútri

 

Môj blog je pre tích čo nemjú problem, prijať aj iný názor. Pre Vás ostatných,  ak Vám robí problém čítať môj blog, ste slobodný ľudia... " občianské preukazi máte?"  Ak vám robí problém tolerancia, jednoducho môj blog nečítajte!  

V druhej časti ktorú pripravujem sa vyjadrím aj na iné moje články a ich komentáre

 

Jozef Kmeťo  

Autor: Jozef Kmeto | čtvrtek 15.10.2009 12:55 | karma článku: 9,38 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Jozef Kmeto

Môžeme to nazvať mobbingom...??!

Po dlhom čase prinášam článok, pri ktorom si uvedomujem, že môže priniesť rozdielne názory. Článok je len o tom nespárovaných ľudí je na nesprávnych miestach. Kliknite na článok a čítajte Jozef Kmeťo

4.11.2015 v 0:17 | Karma: 9,55 | Přečteno: 701x | Společnost

Jozef Kmeto

Na zúfalstve utečencov sa dobre vytĺka politický kapitál...

Československo od roku 1948 až do roku 1988 krajinu opustilo odhadom niekoľko miliónov ľudí, ak mi niekto chce nahovoriť, že všetci boli politickí, tak tomu nikdy neuverím.

26.9.2015 v 16:30 | Karma: 16,67 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Jozef Kmeto

Tolerancia v nedohľadne...

Dal som si otázku, prečo taká nenávisť voči nám Rómom zo strany majoritného obyvateľstva...? Všade kde sa pozriem vidím predsudky, ba až nenávisť, dokonca už aj voči rómskym deťom. Keď sa zase pozriem na sociálnu sieť, to isté... Nevraživé komentáre voči nám, a tak som si dal otázku, prečo to všetko...??!

29.9.2014 v 17:57 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jozef Kmeto

Slovensko oslavuje 70 výročie SNP a pritom ticho toleruje fašizmus

Slovensko oslavuje 70 výročie SNP a pritom ticho toleruje prejavy fašizmu, násilia, a rasovej neznášanlivosti. Čo sa to stalo, pýtam sa čo sa stalo, že spoločnosť po viac ako 65 rokoch sa prikláňa myšlienke extrémizmu, myšlienke fašizmu, dokonca niektorí jedinci k myšlienke čistej krvi, alebo nedokončenej práce v koncentračných táboroch. Prečítajte si celý článok, v ktorom nájdete aj súčasné prejavy fašizmu a to doslova .....

29.8.2014 v 17:00 | Karma: 10,55 | Přečteno: 661x | Diskuse| Společnost

Jozef Kmeto

Niektoré školy označovali rómske deti za "debilné"

Niektoré školy označovali rómske deti ako postihnuté pre peniaze, priznal minister školstva Peter Pellegrini (Smer). Prečítajte si celý článok a ostanete v šoku čo je schopná urobiť táto spoločnosť pre peniaze a ako vie využiť aj k tomu nevinné Rómske deti !!!!!

21.8.2014 v 17:07 | Karma: 7,16 | Přečteno: 1198x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3822x
Tento priestor je vyhradený mojím názorom, ktoré sú možno trochu odlišné. Provokatívne. Nehladkajú čitateľa, neutvrdzujú ho
v jeho presvedčení, ale idú proti srsti. Ich cieľom však nie je vyprovokovať hnev a nenávisť, ale podsunúť čitateľovi námet na
premýšľanie, potravu pre mozog. Je očistné prevetrať občas zatuchnuté skrine a prečesať sa proti srsti! Zahoďte teda predsudky,
zahoďte nemenné pravdy a poďte si so mnou zapolemizovať o iných názoroch, predstavách a pocitoch.