Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deštrukčné myslenie a konanie rómov...

Položili ste si niekedy otázku, prečo rómovia žijú po celej európe tak, ako žijú ? Ja ako róm, som si túto otázku položil niekoľko krát, a prišiel som k odpovedi ktorá sa nemusí iným páčiť.

Náš život -"rómsky"...

Bývam a žijem v Bratislave... no, v Bratislave, a nielen v Bratislave akoby sa Rómovia hanbili za to, čím sú... Chceme, aby si nás majoritná spoločnosť vážila, mala nás v úcte, ale prečo vlastne?! Keď si my sami nevážime seba? Máme my Rómovia blízko jeden k druhému? Vieme sa navzájom dohodnúť? Nie! My rómovia nielen že sa nevieme dohodnúť, ale dokonca jeden druhému podrážame nohy, stačí aby ten jeden bol na vyššej úrovni, ako je druhý, a problém je na svete... " no dik, pozri sa, aký je zneho veľký gádžo", hovoríme a tíško závidíme... Nie aby sme boli hrdý na to že jeden znás niečo dokázal, a tým posunul hranicu všeobecného názoru, že róm nič nedokážu, nie! My ho znenavidíme. Medzi Rómami platí jedno staré porekadlo" gádžo nás nenavidí, ale cigán cigána utopí v lyžičke vody"... Róm róma poníži, pošpiní, nedopraje lepší život ako má on sám. Róm, róma oklame, do očí sa bude tváriť že je jeho priateľ, a pritom ho podvedie... V rómských getách sa rozmáha úžera, alkoholizmus, fet a drogy sú na dennom poriadku, o fetujúcích deťoch, či celých rodinách písať nebudem, lebo je to zbytočné... Incest, slovo, ktoré u normálneho človeka, vyvolá minimálne zimnicu po tele, je v getách nie tak neznámy pojem... Moralné hodnoty u väčšiny rómov, predovšetkým však v rómskych osadách, sú na bode uplného mrazu! Tento žalostný stav myslenia, a konania rómov nieje len na Slovensku, či v Čechách, ale je po celej európe. My žijeme život urazených, dotknutých, ponížených ľudí, ľudí ponížených „majoritnou spoločosťou“! A v tom väčšina z nás vidí naše „rómstvo“. "Som Róm, ublížili mi", hovoríme.... Ale ja hovorím: „Tak nám treba!“ Veď čo vlastne chceme? Nie za všetkým musí byť rasizmus, predsudky, nehovorím že v našej spoločnosti tento fenomén nieje, ale nieje v takej miere, aby dospelý jedninec róm, sa nemohol v spoločnosti uplatniť, alebo aby nemohol svoje deti viesť k lepšej budúcnosti, ako mal on sám... Nestaráme sa o našu kultúru, my sami robíme málo preto, aby naša kultúra sa rozvíjala, aby rástli jej hodnoty! Dnes Rómovia sú vnímaní iba cez getá, ako by ani neexistoval iný pohľad, akoby naša kultúra, pramenila z giet plných špiny a neúcty človeka k človeku. Neviem ako riešiť túto situáciu v getách, ale som presvedčený, že to prihráva neofašisticky zmýšľajúcím ľuďom, ktorí situáciu v getách majú ako ospravedlnenku pre svoje "čierne" myšlienky... Naučme sa písať pravdu, myslím si že to je prvý krok k sebaúcte a riešeniu naších problémov...

Som, kto som vďaka všetkým....

Kto ste a vďaka komu ste tým, kým ste? Ste tým kým ste, vďaka najbližším? Vďaka známym, priateľom, alebo... Každý z nás je tým, čím je, vďaka niekomu... rodičia, rodina, priatelia, ale aj obyčajná náhoda, nám dopomohla tomu, čím sme dnes. Ani jeden z nás nie je tým čím je vďaka svojej vlastnej sile, či inteligencii, alebo vďaka svojej vlastnej húževnatosti, ako niektorí tvrdia.... U rómov to platí dvakrát! Samozrejme, vlastná chuť niečo dokázať, sebazaprenie, a sila ktorá nás tlačí dopredu, nám dopomáha stať sa tým, čím chceme byť, alebo čím už sme. Kto tvrdí, že tým, čím je, je len vďaka samému seba, klame! Vždy je niekto, kto vás postrčí dopredu, samého seba chuť niečo dokázať, ešte nikoho dopredu nepostrčila. Vždy je niekto, kto vás postrčí, podá pomocnú ruku, tak prečo to nefunguje u rómov? Keď róm dostane šancu profesionálne sa uplatniť, a tým šancu na lepší život, veľmi rýchlo zabudne, že tak ako on dostal šancu sa uplatniť, mal by takú istú šancu dať inému... To sa však u nás rómov nedeje, nastáva opačný efekt, žial. Róm ktorý v živote, hlavne v tom profesnom dostal šancu sa uplatniť, tu musím podotknúť že šanca profesionálne sa uplatniť zvädša neprišla od iného róma, ale od neróma, "gádža", sa zabarikáduje do vlastného sebavedomia... Nastáva narcizmus - prejavuje sa úspešne, kompetetívne, sebaisto, k tomu sa pridruží, elitárny narcismus ktorý sa prejavuje zvýšenou sebadôverou, vystatovačný chovaním, zameriavajúci sa len na seba, bažiaci po sociálnom úspechu a obdive. Začne iných rómov ponižovať, pozerať akoby na nich zvýšky, a keby mohol umyl by zo seba rómsku kožu, ktorá na všetký strany kričí, že je róm... Náš rómsky rod po celej európe sa nachádza v žalostnom stave, také chovanie o ktorom som písal, je veľkým luxusom, ktorý nás ako celok nikam neposúva, naopak, zahrabáva nás do bahna beznádeje.

Majorita kričí....

Ľudia sú nespokojný. Situácia v celej európe sa zhoršuje. Minulý rok sme boli svedkami protestných zhromaždení občanov, ktoré organizovala Slovenska pospolitosť, pod vedením Mariana Kotlebu. Vo Fancúzku rómov vysťahovali späť do krajin odkial pochádzali. V každej krajine európy na rómsky problém upozornujú extrémistické skupiny ľudí, ktorý sa hlásia k ideologii fašizmu. My rómovia sa zmôžeme len na napísanie vlastného článku, založenie rómskeho webu, či politickej strany v ktorej kandidátom ide o vlastný prospech. Nesmieme dovoliť bez rozdielu rasy, aby takýto ľudia mali tú možnosť" riešiť napríklad rómsky problém" Ktorý z tých ludi ktorý vystupujú na videu, a rozhorčene komentujú postup policie, ktorá nedovolila v Šarišských Michaľanoch pochod neofašistický extrémistov, si zoberie na svedomie smrť niekoľko sto tisícov rómov, židov, či iných slabých skupín našej spoločnosti. ( V malom sa začína, vo veľkom končí)....

Na záver....

Týmto článkom som nechcel mojich súkmeňovcov ponížiť, a už vonkoncom som sa nechcel iným zapáčiť, ale tento problém o ktorom som písal, tu je, a čo urobíme ? Nič! Žiaľ nič... Článok zapadne prachom, a my rómovia nadalej budeme sebadeštrukčné myslieť a konať.

 

Jozef Kmeťo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jozef Kmeto | úterý 25.1.2011 16:10 | karma článku: 23,80 | přečteno: 2556x
  • Další články autora

Jozef Kmeto

Môžeme to nazvať mobbingom...??!

Po dlhom čase prinášam článok, pri ktorom si uvedomujem, že môže priniesť rozdielne názory. Článok je len o tom nespárovaných ľudí je na nesprávnych miestach. Kliknite na článok a čítajte Jozef Kmeťo

4.11.2015 v 0:17 | Karma: 9,55 | Přečteno: 701x | Společnost

Jozef Kmeto

Na zúfalstve utečencov sa dobre vytĺka politický kapitál...

Československo od roku 1948 až do roku 1988 krajinu opustilo odhadom niekoľko miliónov ľudí, ak mi niekto chce nahovoriť, že všetci boli politickí, tak tomu nikdy neuverím.

26.9.2015 v 16:30 | Karma: 16,67 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Jozef Kmeto

Tolerancia v nedohľadne...

Dal som si otázku, prečo taká nenávisť voči nám Rómom zo strany majoritného obyvateľstva...? Všade kde sa pozriem vidím predsudky, ba až nenávisť, dokonca už aj voči rómskym deťom. Keď sa zase pozriem na sociálnu sieť, to isté... Nevraživé komentáre voči nám, a tak som si dal otázku, prečo to všetko...??!

29.9.2014 v 17:57 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jozef Kmeto

Slovensko oslavuje 70 výročie SNP a pritom ticho toleruje fašizmus

Slovensko oslavuje 70 výročie SNP a pritom ticho toleruje prejavy fašizmu, násilia, a rasovej neznášanlivosti. Čo sa to stalo, pýtam sa čo sa stalo, že spoločnosť po viac ako 65 rokoch sa prikláňa myšlienke extrémizmu, myšlienke fašizmu, dokonca niektorí jedinci k myšlienke čistej krvi, alebo nedokončenej práce v koncentračných táboroch. Prečítajte si celý článok, v ktorom nájdete aj súčasné prejavy fašizmu a to doslova .....

29.8.2014 v 17:00 | Karma: 10,55 | Přečteno: 661x | Diskuse| Společnost

Jozef Kmeto

Niektoré školy označovali rómske deti za "debilné"

Niektoré školy označovali rómske deti ako postihnuté pre peniaze, priznal minister školstva Peter Pellegrini (Smer). Prečítajte si celý článok a ostanete v šoku čo je schopná urobiť táto spoločnosť pre peniaze a ako vie využiť aj k tomu nevinné Rómske deti !!!!!

21.8.2014 v 17:07 | Karma: 7,16 | Přečteno: 1198x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3822x
Tento priestor je vyhradený mojím názorom, ktoré sú možno trochu odlišné. Provokatívne. Nehladkajú čitateľa, neutvrdzujú ho
v jeho presvedčení, ale idú proti srsti. Ich cieľom však nie je vyprovokovať hnev a nenávisť, ale podsunúť čitateľovi námet na
premýšľanie, potravu pre mozog. Je očistné prevetrať občas zatuchnuté skrine a prečesať sa proti srsti! Zahoďte teda predsudky,
zahoďte nemenné pravdy a poďte si so mnou zapolemizovať o iných názoroch, predstavách a pocitoch.