Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ať z řad starších lidí zvedne ruku ten, kdo byl "chtěné" dítě

Mezi mými spolužáky na všech úrovních škol byla  celá řada dětí, které byly nechtěnými nebo přesněji neplánovanými dětmi. Jejich rodiče neměli možnosti spolehlivé antikoncepce jako dnes. Však se říkávalo: "Udělat dítě, to je dřív než na nový boty." Získat svolení k potratu nebylo vůbec jednoduché a na vesnici to vždycky hraničilo s ostudou, krom toho potrat tehdy přinášel četná zdravotní rizika a nebezpečí neplodnosti. A tak se odhadem polovina dětí rodila jako nechtěné. Jejich stvořitelé se spolu nemilovali za účelem plození potomka, prostě si jen dělali příjemné věci. Ale najednou tady byl zárodek, který znamenal problém.  Dříve byla spousta manželství uzavírána, protože se partrneři "museli" brát, protože nevěsta byla těhotná. Byl to jev, který nás běžně obklopoval a neplánované děti se většinou záhy od svých rodičů dozvěděly, jaké problémy způsobily.  Od malinka tato nechtěňátka slýchávala: " Buď rád, že jsme si Tě nechali a nezlob". V lepším případě se stačilo podívat na datum narození a termín svatby rodičů.

 Například spolužák ze základky Petr od malička věděl, že ho jeho matka nechtěla. Bylo jí sedmnáct, když nechtěně otěhotněla, jeho otci osmnáct a rukoval na dva roky na vojnu. Milovali se spolu a před početím dítěte se chránili prezervativem značky Primeros. Antikoncepce selhala, jeho mladá matka se potratu bála víc než porodu, a tak si miminko nechala. Nakonec Petra vychovávali spíše prarodiče, protože jeho matka byla sama ještě dítětem a neměla o syna zájem.

Prezervativ značky Primeros se v naší vesnici kupoval v lékárně "za Kačku do sáčku". Pan lékárník Pospíšil vždycky prstem zahrozil, když si nějaká "mláďátka" do lékárny pro ochranu troufla: "Počkej, já to řeknu vašim". Možná těm dětem měl raději přidat lízátko, aby příště přišly zas. Tento způsob ochrany byl tehdy na vesnici jediný, o kterém se trochu vědělo. Není ale moc spolehlivý, tehdy chyběl i návod k použití.  Možná by rodiče těchto  "primerosových" děti mohli založit sdružení a žádat továrnu Vulkán o odškodnění za to, že je jejich výrobek před početím neochránil. A "primerosové děti" by se zas měly scházet na slavnostech "nespolehlivé antikoncepce".

Dnes se rodí nechtěných dětí daleko méně než dříve. Máme téměř dokonalé možnosti ochrany před početím, takže se matky dospívajících dcer nemusí obávat, že jejich dcerky otěhotní. "Na práškách" jsou dívky již od základní školy a neřeší problém podobný tomu, který řešila před sedmi lety paní Kateřina, která tento týden vysoudila 80 000 Kč za špatně provedený potrat. Těžko si za ně koupí mlčenlivost těch, kteří o případu vědí a jednou to její dcerce donesou.

Jistě, její nechtěná dcerka se o činu své matky dříve nebo později dozví. Zřejmě pochopí, proč ji maminka ve svých osmnácti letech nechtěla. I já to chápu. Stejně jako to musely pochopit i tisíce lidí, o kterých také jejich rodiče diskutovali a rozhodovali, zda je nechat žít nebo poslat do kanálu. Možná  její nechtěná dcerka také pochopí, proč její maminka po porodu podala na lékaře žalobu. Asi se jí nežilo nejlépe a měla na lékaře vztek. Již hůře ale pochopí, proč se celý případ vlekl tolik let a nebyl uzavřen již dávno v době, kdy ona byla ještě malým miminkem a byla větší šance, že se celá záležitost ututlá. A už vůbec nepochopí, proč po tolika letech maminka žalobu nestáhla.

Původně nechtěné děti jsou všude kolem nás. Nejsou z nich bezcitní chudáci ani zlomení lidé zralí pro psychiatry. Jejich rodiče jim nakonec dokázali dát tolik lásky, že jim děti počáteční váhání dávno odpustily. 

Stejně tak se nechtěná dcerka paní Kateřiny nakonec se vším vyrovná. Bude k tomu ale potřebovat velkou lásku a péči svých rodičů,  kterou si za svůj statečný boj o život zaslouží. Pokud se jí lásky nedostane, bude z ní zas jenom další necitlivá máma...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Klokočníková | sobota 1.3.2008 16:05 | karma článku: 24,61 | přečteno: 1893x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Výbušné spoďáry na Hlaváku

Tak jsme zase jednou vyrazili vlakem z Prahy. Zatím vše klapalo. Kdosi však zapomněl v Bille na nádraží kufr s prádlem, tak nám to málem ujelo... Policie nás sice chrání, ale moc nepomáhá a hlavně špatně informuje...

30.4.2024 v 11:24 | Karma: 17,60 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Wintonovy děti nebyly jen Wintonovy

Na plátně právě vrcholí film "Jeden život" o hrdinovi Nicholasi Wintonovi, který těsně před válkou zachránil 669 převážně židovských dětí, které by jinak válku nepřežily. Byl to ale jediný hrdina tohoto příběhu?

25.2.2024 v 10:25 | Karma: 15,10 | Přečteno: 228x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

Konečně je zase masopustní veselí. Doba, kdy skončil předvánoční půst a předvelikonční ještě nezačal. Teď je dle tradice dovoleno hodovat, tancovat, veselit se a radovat ze života. Teď je čas pořádat večírky až do božího rána...

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56 | Přečteno: 224x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

"Přijď, Duše Svatý, a pomoz mi, abych hříchy své náležitě poznal, srdečně jich litoval, upřímně se z nich vyzpovídal a doopravdy se polepšil...“

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

A co je to vlastně za lidi na tom ministerstvu?

Tak jsme se dozvěděli, jak to chodí na jednom českém ministerstvu: oslavuje se přímo na pracovišti, paří se klidně do půlnoci. No, nakonec nás daňové poplatníky to vyjde levněji, než kdyby oslava proběhla někde v "Alcrónu".

8.1.2024 v 14:20 | Karma: 45,84 | Přečteno: 8624x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,75
  • Průměrná čtenost 2880x
Mám ráda kulturu,(ne)zajímá mne politika, fascinuje mne jóga. Mé životní krédo: "Když nejde o život, jde o ho..." Oblíbený citát:" Být trpělivý neznamená dělat někomu vola."


Get Your Own Real Time Visitor Map!