Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopravní nehody bez policie?

Asi jsem šťoura - mám to trošku v povaze :), ale napadá mě pár drobností v souvislosti s novelou zákona o silničním provozu (č.274/2008 Sb.). Konkrétně k nové povinnosti účastníků dopravní nehody, platné od 1.1.2009.

Tak, občas se to stane i ve slušné rodině – prásk, a je tu dopravní nehoda. Pokud škoda zřejmě nepřevyšuje 100 000 Kč a zároveň jsou splněny i ostatní podmínky dle § 47 Zákona o provozu na pozemních komunikacích č.361/2000 Sb., nemusíme nic oznamovat policii.

Nechci řešit otázku, JAK člověk odhadne výši škody, zřejmě převyšující ať 50, nebo 100 tisíc. To je mi jasné – blbě J. Na tom se moc nemění, kdo si to vyzkoušel, ví, o čem mluvím. Jiný názor má poškozený, jiný pojišťovna, naprosto odlišný servis – a co je rozhodující? Ale dejme tomu, že škoda je zjevně MENŠÍ než 100 tisíc.

V tom okamžiku mě trápí ustanovení zákona 361/2000 Sb., § 47, odstavec 3, zde nově přidáno písmeno g), které praví, že:

Účastníci dopravní nehody jsou povinni:

„v případech, kdy nevznikne povinnost oznámit nehodu policii, sepsat společný záznam o dopravní nehodě, který podepíší a neprodleně předají pojistiteli; tento záznam musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků."

Ta formulace mi trochu připomíná domácí prohlášení typu: „mělo by se vyluxovat, uklidit, ….“

Nikde nevidím konkrétní povinnost, KTERÝ z účastníků má povinnost záznam sepsat? Nebo každý napíše svoji verzi? A v případě, že už se slavnostně shodnou na jednom zápisu, kdo si ten podepsaný nechá a předá ho pojistiteli? = Napíšeme záznam dvakrát – no jo, jenže pak to jsou dva originály a můžou se lišit. Kdo z vás podepíše papír se svými osobními údaji a popisem nehody, předá ho cizímu člověku a nenechá si od něj kopii? Já tedy ne!

Takže sehnat kopírku, nebo policii, jiné řešení mě nenapadá. Nehledě na to, že i u nehod, které policie vyšetřila, zaprotokolovala a označila viníka, se občas šikovný advokát postará o změnu a viníkem se stává poškozený – co teprve záznam učiněný v šoku po nehodě, ten se dá odvolat určitě jednodušeji. Pro pojišťovny je zavinění zásadní informace!

Trošku mě taky zaráží, že dopravní policii nezajímají dopravní nehody….Určitě se zvýšením limitu na 100 tisíc Kč vylepší statistiky nehod = nebude jich v záznamech tolik. A nějaká chytrá hlava celou situaci vyhodnotí v duchu:

Úpravou zákona se snížila nehodovost na našich komunikacích…..

Nebo je to pro nás, řidiče, návod, jak si šetřit body? Když do sebe křápnou dvě starší Škodovky, i když obě budou na odpis, škoda určitě 100tisíc nepřesáhne. A je úplně jedno, že někdo z nich nedal přednost (4 b.), předjížděl kde nemá (6 b.), řidič byl namol (7 b.), neměl řidičák (7 b.), otáčel se na dálnici (6 b.), auto je vrak bez techničáku (4 b.) – jen namátkou J 

Když už jsme u těch bodů – ten, kdo doplnil do Přílohy zákona č.361/2000 Sb (bodové ohodnocení spáchaných přestupků)  řádek 25 tabulky (neohlášené dopravní nehody):

 - při dopravní nehodě, při které byla způsobena na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí hmotná škoda nižší než 100 000 Kč nebo při které došlo k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace, neprodlené nezastavení vozidla a prokázání totožnosti navzájem včetně sdělení údajů o vozidle nebo odmítnutí sepsat společný záznam o dopravní nehodě nebo nedovolené opuštění místa dopravní nehody nebo neprodlené nevrácení se na místo dopravní nehody po poskytnutí nebo přivolání pomoci             3 (body) 

jej zjevně okopíroval z řádku 7 tabulky, který stanovuje body za porušení povinností u ohlášené nehody: 

- při dopravní nehodě, při které došlo k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000 Kč, nebo při které došlo k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace, neprodlené nezastavení vozidla nebo neohlášení dopravní nehody policistovi nebo nedovolené opuštění místa dopravní nehody nebo neprodlené nevrácení se na místo dopravní nehody po poskytnutí nebo přivolání pomoci, nebo po ohlášení dopravní nehody            7 (bodů) 

Možná tomu tak nerozumím, jsem jen ženská, navíc ne právník, ale pokud si správně vykládám to, co čtu v § 47 zákona č.361/2000 Sb, tak v případě, že „došlo k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace“, musím nehodu ohlásit policii. Stejně tak, pokud dojde ke zranění osoby. Pokud nikdo zraněn nebyl, nic nehlásím, ale taky zjevně nikomu nemusím pomoc poskytovat, nebo přivolávat. Já tedy nevím, ale pokud už píšu – poměrně – důležitý dokument (a to by měl zákon být, ne?), tak dávám dobrý pozor, aby v něm nebyly pitomosti. Možná by neškodilo, kdyby se pod všechny dokumenty tvůrce podepisoval osobně… 

A to jsem četla jen jeden paragraf jednoho zákona, trošku mě děsí, jak vypadá zbytek….

Přílohy s plným zněním paragrafu 47 a přílohy se mi bohužel nepodařilo k článku uložit, tak prosím ověřujte text sami.... 

 

Autor: Božena Hnízdilová | čtvrtek 2.10.2008 21:27 | karma článku: 21,67 | přečteno: 2395x
  • Další články autora

Božena Hnízdilová

Změna času? pěkná p... hloupost

Mně osobně je změna času šumák, ať vstanu kdy chci, probouzím se stejně až kolem deváté...

27.3.2015 v 22:42 | Karma: 28,39 | Přečteno: 925x | Diskuse| Ostatní

Božena Hnízdilová

Voda v anglickém Worcesteru

Ne že by záplavy v Anglii byly něco zas až tak moc vyjímečného. Tedy aspoň v hrabství Worcestershire, kam se občas podívám. Ale aby trvaly několik měsíců, to nepamatuju.

20.2.2014 v 19:32 | Karma: 13,74 | Přečteno: 504x | Diskuse| Fotoblogy

Božena Hnízdilová

O hodném jabloneckém řidiči pluhu

Sníh padá a padá a padá ...a my, protože nejsme v Anglii, kde počkají, až roztaje, se snažíme ho přeprat. Podle toho, jestli máme lopatu, nebo Tatru s šípákem, nám to jde hůř, nebo lépe. Já mám tu lopatu.

17.2.2012 v 20:54 | Karma: 16,19 | Přečteno: 2084x | Diskuse| Liberec

Božena Hnízdilová

Doba ledová je doba ledová

V posledních dnech jsem pečlivým testováním dospěla k jednoznačnému závěru: Přesun z místa na místo je jistější na čtyřech kolech, než na dvou nohách. Tedy aspoň u nás, na drsném severu, v podhůří Jizerek.

2.2.2012 v 21:49 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1808x | Diskuse| Liberec

Božena Hnízdilová

Co schovává dámská kabelka – jen pro odvážné

Tuším, že mezi námi děvčaty existují i takové, které mají kabelku jen jako modní doplněk. Pro většinu z nás je to ale zavazadlo obsahující vše nutné k přežití mimo domov. Přerovnat obsah do jiného, stylově v ten den vhodnějšího modelu, je pro nás těžké trauma.

21.9.2011 v 21:02 | Karma: 18,31 | Přečteno: 2140x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3379x
Jen si občas nemám s kým povídat....

Seznam rubrik

Oblíbené knihy