Zpráva o příspěvku VV k udržení vládní koalice

Věci veřejné prý chystají vládu bez ODS. Zvláštní způsob poděkování, že je ODS drží ve vládě i za cenu vlastní sebedestrukce.

Shrňme si, co VV od uzavření přechodného smíru udělaly pro utužení koalice. Vít Bárta jmenoval do ČD Cargo svého člověka z ABL, zjistilo se, že náměstek ministra dopravy Martin Sýkora je placen z peněz stejné firmy, Jaroslav Škárka přiznal, že ABL ovládá nejen centrum VV, jak dosud tvrdil VB, ale i regiony, poslanec Babák má problémy s financováním, viděl do účtů ODS a ČSSD a podivně hospodařil v Blansku, známý špicla Vícha dostal místo v ŘSD, které se bude podílet na obchvatu ve Frýdku-Místku, který byl čirou náhodou klíčovým bodem předvolebního programu VV. Docela dost na malou stranu – soukromou firmu, která si však s vysvětlením nedělá starosti.
Naproti tomu dělá kroky, které jdou otevřeně proti vládní politice. To když poslanec Bárta připouští, že bude respektovat názory odborů, ačkoliv ty jdou každým svým krokem zcela proti vládní politice.
Nejen takové drobné špílce však provádí údajně nová a poctivá strana. Byla to právě ona, která chtěla zavést do politiky onen svěží vítr, když již nebude hledat pro straníky státní místa, ale bude dělat poctivou politiku. Zřejmě proto je Radek John ochoten jakékoliv reformy vyměnit za místo pro Michala Moroze, stejně jako Šmerda nehodlá odvolat Hajna. Véčkařům na lidech z ABL ve státní správě zjevně hodně záleží. Nepřipomíná Vám to něco?
Totálně neodpovědná strana
Stojí v této souvislosti za připomenutí, jak se ODS, obviňovaná z přehnaného apetitu po vnitru, zachovala po odvolání svého jediného zdejšího člověka Jaroslava Salivara. Spustila povyk, že kvůli tomu svolává K9? Hrozí vypovězením koaliční smlouvy? Ani jedno, ani druhé. Zajímá to však někoho? Vždyť to je tak nudné...
Mnohem atraktivnější jsou populistická vyjádření véčkařů, kteří nejenže koalici prakticky nedrží a jen jí vycucávají, dokud nebude zcela vyschlá, ale navíc mají i to štěstí, že žádný z jejích ministrů nemusí připravit tzv. reformní zákon spojený s otázkou důvěry, čímž by skutečně dokázal, že to s vládou myslí vážně. Co Jankovského zákon o veřejných zakázkách, který byl v erbu současné koalice? Co Bártova slavná superkoncepce, která je v troskách a s jeho šetřením je to taky trochu jiné, než se bývalý ministr snaží dokázat, o Dobešovi raději nemluvě... Kde je tedy ona odpovědnost za reformy? Žádná není, ale opět, v houšti prázdných slov, vyvolá to vůbec něčí pozornost?

Shrnuto a podtrženo. Stále častěji se potvrzují teze ze slavného Bártova dokumentu o kolonizaci státní správy schopnými abelizátory, pokračuje vydírání vlády jen pro vlastní potřeby a minimální odpovědnost, pokračuje Johnova impotence a Bártův populismus. Jak dlouho takový stav maximalizace zisků jedné strany a minimalizace té druhé asi vydrží a premiéru Nečasovi dojde ona zmiňovaná trpělivost?

Autor: Zbyněk Klíč | čtvrtek 28.4.2011 8:17 | karma článku: 18,75 | přečteno: 2239x