Skutečná tvář kandidáta ČSSD Vladimíra Drymla

Negativní kampaň se v uplynulých volbách soustředila především na krajskou část. Senátní kampaň byla dosud vedena v relativně slušném duchu a až na několik výstřelků se obešla bez podpásových útoků. Dopomohl tomu mj. i volební systém, který preferuje odbornost kandidáta před stranickým vymezením a navíc druhé kolo vyžaduje umírněnost a nabídku konsensu. To vše však přehlédl známý populista David Rath, který den před volbami vytáhl ve Sněmovně protiútok proti kandidátovi svého někdejšího náměstka na ministerstvu Vladimra Drymla.

O co šlo? David Rath v rámci interpelace obvinil kandidáta ODS do Senátu Leoše Hegera ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Je to flagrantní porušení institutu interpelace, která má sloužit ke kontrole vlády a nikoliv předvolební kampani, a ještě ne svojí, a navíc popření slibu ČSSD, že nehodlá Sněmovnu využívat k předvolební kampani.
   Zní to z úst Davida Ratha úsměvně, když někoho obviňuje ze spolupráce s StB. Jeho otec Ratmír Rath byl vlivným estébákem a mladý David díky němu nastartoval svoji lékařkou kariéru. Stejně tak, přestože dnes tuto spolupráci odmítá, byl v roce 2006 vstřícný ke spolupráci ČSSD s KSČM (viz citace z deníku idnes.cz, 9.2.2006).
O Rathovi je však jeho hulvátství známo. O Drymlovi snad jen to, že odmítl vybrat poplatky ve vrchlabské nemocnici. Jeho profesní životopis je však o poznání bohatší.

Bývalý komunista a zastánce poplatků
Předně, Vladimír Dryml byl v letech 1987-1989 členem KSČ, útok na Leoše Hegera z úst souputníka Ratha tedy není úplně fér. Dryml začínal ve Vojenské nemocnici v Českých Budějovicích jako dvakrát atestovaný chirurg. Neodešel odsud v dobrém a podle bývalých kolegů se s nemocnicí údajně soudil. Ve druhé polovině 90. let působil dnešní odpůrce zdravotních poplatků ve Sdružení podnikatelů a požadoval zpoplatnění lékařské péče. -„Skutečně už si nenamlouvejme, že všichni budou mít péči bezplatně. Protože menší nebo větší spoluúčast bude,“ řekl třeba v roce 2002 Zdravotnickým novinám.
    Jeho vztah s ČSSD nebyl nikdy růžový - v roce 2002 Dryml propagoval devitalizaci (podvazování nádorů, které odborníci neuznávají jako účinnou léčbu rakoviny). Ministerstvo zdravotnictví tehdy devitalizaci zakázalo a Dryml tvrdil, že ji provádí sám. Tehdy řekl, že pravdu o devitalizaci řekne až poté, co z ministerstva zdravotnictví odejde „jeho nekompetentní vedení a padne se svými lidmi i prezident ČLK David Rath“. Se stranou nesouhlasil ani v otázce zdravotnické politiky – v květnové anketě MF Dnes před volbami 2002 odpověděl na dotaz, koho bude volit: „ČSSD, a to i přesto, že její dosavadní zdravotnickou politiku pokládám za nešťastnou pro všechny občany tohoto státu. Věřím totiž tomu, že vedení strany po volbách změní postoj k problémům ve zdravotnictví.“
   Postupem času se však jeho vztah k ČSSD a zejména dnešnímu poslanci Rathovi začal zlepšovat, a to tak, že se v roce 2005 stal jeho náměstkem. Od roku 1998 do zmíněného roku a znovu od letošního ledna je ředitelem nemocnice ve Vrchlabí. Ta se za jeho ředitelování dostala do ekonomických potíž a i proto Dryml sáhl ke zrušení poplatků, aby tak zastavil odchod pacientů.
   Vladimír Dryml tedy není žádný svatoušek. První kolo senátních voleb sice vyhrál, pro zisk mandátu však musí posílit. I proto zřejmě s Rathem přistoupil na negativní kampaň. Že k tomu zneužil poslaneckou sněmovnu, potřebnou dávku demagogie a podpásovosti, je vedlejší. Důležitý je přece senátorský mandát…. Doufám, že mu to voliči spočítají.

Autor: Zbyněk Klíč | čtvrtek 23.10.2008 19:07 | karma článku: 34,35 | přečteno: 2519x