Protikorupční balíček je problémem Věcí veřejných, nikoliv vlády

Některá média dnes zveřejnila rozhořčení Věcí veřejných nad faktem, že premiér Nečas uplatnil připomínky vůči protikorupčnímu balíčku. Prý je pro ně takový krok překvapením. Kritiku by však měli Radek John a spol. zamířit spíš do vlastních řad.

Hlavním problémem protikorupčního balíčku je fakt, že jdou nad rámec koaliční smlouvy, což je ostatně specialita Věcí veřejných. Navíc tak činí v oblasti represe, což je priorita levicových stran, nikoliv prevence. Johnův resort tak především zvyšuje tresty pro nakládání s majetkem obcí, posiluje pravomoci NKÚ a ÚOHS, ale zejména rozšiřuje možnost používání odposlechů, usnadňuje prolamování daňových tajemství a rozšiřuje dohled Ministerstva spravedlnosti nad ostatními právnickými povoláními (na rozdíl od koaliční smlouvy, která jej umožňuje jen u soudců).
Není to však jediný problém, který Věci veřejné mají se svým ústředním tématem. Otevřeně to popsal v dnešním rozhovoru pro Hospodářské noviny Pavel Kohout, který práci ministerstva, které má na starosti přípravu nového zákona o zadávání veřejných zakázek a vedené zástupcem Věcí veřejných Kamilem Jankovským, popisuje takto: "Lidé na ministerstvu jsou vzdělaní, inteligentní a kreativní, pokud jde o vymýšlení důvodů, proč něco nejde." Ministerstvo vedené Věcmi veřejnými, navíc člověkem blízkým nepsanému šéfovi strany Vítu Bártovi tak ke korupci přistupuje viditelně liknavě. To není dobrá vizitka pro stranu, která má boj proti korupci ve svém erbu.
Našlo by se mnoho dalších případů, které dokazují, že boj proti korupci v podání VV byla jen vábnička na voliče, ale ve skutečnosti pro něj jejich zástupci nechtějí moc udělat. Co je ono zastavení a následné výjimky na dostavbu dálnic? Podle jakých kritérií ministr Bárta vybíral? Co je masový nábor psychologů na střední školy v podání psychologa-ministra Josefa Dobeše? A to nemluvíme o výrazném překryvu bezpečnostní agentury ABL a postů ve veřejné správě.
Jestli tedy něco Věci veřejné jsou, tak rozhodně ne tahounem boje proti korupci.

Autor: Zbyněk Klíč | úterý 4.1.2011 16:10 | karma článku: 23,92 | přečteno: 2180x