Program ČSSD: Rozhazovat, ale hlavně ne ze svého

ČSSD zveřejnila svůj program pro předčasné volby. Slibuje v něm vyšší porodné, plnou nemocenskou, větší příspěvek na důchodové připojištění. Peníze na ně chce brát z vyšších daní a vyššího pojištění. Inu, typický socialistický lektvar.

Chybí v něm však zásadní proměnné – tedy, kde na to brát?  Samozřejmě zdaněním bohatších, movitějších, tedy těch, kteří dávají pracovní místa. Výsledkem takové politiky tedy bude menší tvorba pracovních míst, vyšší nezaměstnanost a příliv levné zahraniční pracovní síly. Vyšší daně takoví podnikatelé samozřejmě platit nebudou, jednak protože jsou pro ně demotivující a jednak za ně nic nedostanou. Podobně to bude s pojištěním.
   Vysychá tak hlavní kohoutek příjmů, ze kterých chtěli socialisté napájet své předvolební sliby, rozuměj úplatky voličům – tedy zvýšení porodného, zvýšení rodičovské, zvýšení příspěvku na důchodové pojištění, mimořádný důchod. Co to bude znamenat?
   Neexistuje přímá závislost mezi výší porodného a porodností, takže nelze předpokládat, že takový příplatek ČSSD zvýší porodnost. Navíc – těch sedm tisíc navíc vydrží tak na dva měsíce. Vyšší přídavek na první dítě, který socialisté také slibují, lze mnohem lépe kompenzovat vyššími slevami na dítě.
   Ani rodičovská rodinám moc nepomůže. Mnohem lepší by byla nabídka flexibilnějších pracovních úvazků, sladění rodinného a pracovního života, větší nabídka miniškolek a dalších prorodinných opatření. Peníze dítě nikdy nevychovaly.
   Příspěvek státu na důchodové připojištění je také vedle, protože udržuje stále to, co je na důchodovém systému špatné – závislost na státu. Spořit by měl občan primárně pro sebe, nikoliv pro výši státního příspěvku. Mimořádný důchod je nesystémový a je čirým úplatkem.
   Socialisté již dříve slibovali svoji modernizaci a lá Labour party. Tento její program je však spíše pohrobkem staré, zkostnatělé sociální demokracie, které jde o progresi nejdřív až v sedmé řadě. Důležité je zvyšovat dávky a zdaňovat bohaté, labouristé však k úspěchu došli jinými metodami – podporou vědy, výzkumu a inovací, důrazem na školství a moderní technologie, resp. investicí do lidských zdrojů. Program české sociální demokracie je naproti tomu stále stejná písnička a k modernímu programu levice má ještě hodně daleko.

Autor: Zbyněk Klíč | úterý 14.4.2009 10:42 | karma článku: 34,92 | přečteno: 1421x