Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Martin Tesařík – přeborník ve zneužívání veřejných funkcí

Před pár dny jsem na tomto místě psal o zneužívání veřejných financí současným hejtmanem a kandidátem na senátora Martinem Tesaříkem (ČSSD). Tesaříkův rejstřík je však mnohem pestřejší a zahrnuje mj. zneužívání veřejné funkce pro osobní účely.

Začněme pěkně po pořádku. Když v roce 2004 potřeboval tehdejší primátor Tesařík doručit zastupitelům usnesení z jednání rady, využil k tomu městskou policii, která na pár hodin převzala funkci pošťáků. Policisté plnili i řadu nadstandardních požadavků primátora, jako třeba převoz finalistů soutěže Superstar k němu na radnici.
To jsou ale jen podružnosti ve srovnání s událostí ze září 2006, tedy těsně před komunálními volbami. Dosluhující primátor tehdy se svým náměstkem Jaromírem Czmerem připravili na míru výběrové řízení na stavbu bytů na městských pozemcích pro firmu Gemo-Artera, a to způsobem, který se nezadá se slavnou karlovarskou losovačkou. Kritéria pro určení vítěze byla určena až po rozbalení obálek a pouze jedna z nabídek (kupodivu ta předem vybraná) byla rozdána zastupitelům při jednání na stůl, zatímco ostatní byly, resp. měly být, prezentovány v prezentaci, která se co čert nechtěl, v průběhu jednání zasekla… Zablokovat jednání se pak podařilo jen těsnou většinou.
Nesmyslné studie, luxusní audi
Hejtman Tesařík má ale několik dalších zářezů na pažbě. Když byl primátorem, používal pro převoz luxusní Audi A6 za 1,5 milionu, nejdražší vozidlo ze všech svých kolegů primátorů a hejtmanů. Primátor ale plýtval i dál. V roce 2002 si třeba usmyslel, že postaví v Olomouci multimediální park, který by návštěvníkům nabídl moderní technologie a virtuální realitu. Na proveditelnost tedy nechal zpracovat studii za 500 tisíc korun, po čtyřech letech však přišel na to, že projekt je příliš ambiciózní a zrušil ho. Půl milionu však bylo fuč.
Tesařík ale plýtval (a přilepšoval známým) i dál. V roce 2004, kdy byl ve druhé polovině svého primátorského období, podpořil z veřejných peněz pivní festival, a o několik měsíců později lobboval za svého známého, odvolaného ředitele olomoucké nemocnice a člena ČSSD Jaroslava Vomáčku. Nečinil tak však jen z čistého přátelství - subdodávku pro tehdy probíhající budování informačního systému nemocnice měla na starosti nám již dobře známá firma Tesco SW jeho bratra Josefa.
Hejtman Tesařík tedy uměl veřejné funkce vždy využít. Škoda jen, že nikoliv ve prospěch občanů Olomouce a Olomouckého kraje, ale spíše pro úzký okruh svých přátel a známých. Nyní chce jejich rozpočtu přilepšit prostřednictvím Senátu, kde ještě jako v jediné zastupitelské instituci nepůsobil. Zůstane jeho řádění alespoň horní komora ušetřena?

Autor: Zbyněk Klíč | čtvrtek 7.10.2010 10:08 | karma článku: 31,06 | přečteno: 4393x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Respekt a nepřesnosti o kauze SFŽP

Týdeník Respekt přišel na začátku týdne se skandálním odhalením, které mělo naznačit, že exministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil se snažil prostřednictvím státních zástupců zastavit šetření kauzy na Státním fondu životního prostředí. Přestože titulek i titulní strana Respektu působí bombasticky, časopis se dopustil mnoha zkratek, čímž dokázal, že mu o žádný soud nejde – má už totiž o vině a nevině jasno.

26.5.2011 v 8:17 | Karma: 18,02 | Přečteno: 2190x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Bártovi kmotři

Vít Bárta má jednu fascinující vlastnost. Dokáže jednoduše pojmenovat složitý problém a zaobalit ho do jednoduchého slova, které celou situaci jednoduše vystihuje. Že to však celý stav zkresluje, se již tak nemluví. Jednou z takových zkratek je Bártova dnešní strategie, jak za všechny problémy ve Věcech veřejných mohou kmotři z ODS. Je to výborný tah jeho PR poradců. Až na jednu maličkost - Bárta sám má kmotrů v zádech několik.

3.5.2011 v 8:37 | Karma: 15,44 | Přečteno: 2338x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Zpráva o příspěvku VV k udržení vládní koalice

Věci veřejné prý chystají vládu bez ODS. Zvláštní způsob poděkování, že je ODS drží ve vládě i za cenu vlastní sebedestrukce.

28.4.2011 v 8:17 | Karma: 18,75 | Přečteno: 2239x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Skóre nočních dohod: TOP09: +2, VV: +1, ODS: -1

Jedna z politologických teorií chápe politiku jako teorii her. Spočívá v maximalizaci a minimalizaci zisků či ztrát. Zaměříme-li se na pouhý průběh nočního vyjednávání v Kramářově vile, vyjde nám jako jednoznačný vítěz TOP09. Poraženou je, jako již poněkolikáté, a tentokrát na hlavu, ODS. Ale sentiment stranou.

19.4.2011 v 8:14 | Karma: 15,67 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Pět důvodů, proč by ODS neměla být ve vládě s Věcmi veřejnými

Čtvrteční schůzky lídrů koalice údajně přinesly sedm návrhů řešení vládní krize. Prezident Klaus vedle toho prý postavil Petra Nečase před alternativu, že buď zachová současnou vládní sestavu, nebo pověří sestavením vlády předsedu vítězné ČSSD. Na druhou stranu, stále častěji se hovoří o alternativě předčasných voleb, které mohou prezidenta „vyřadit“ ze hry. Existuje totiž varianta, jak prezidenta donutit volby vypsat, a to nástrojem, který poslanci a senátoři schválili v září 2009, tedy rozpuštění Sněmovny třípětinovou většinou poslanců. Prezident jí totiž na rozdíl od jiných situací musí vyhovět. Ať se rozhodne tak, či onak, ODS by měla okamžitě opustit koalici s Věcmi veřejnými alias politickou divizí ABL a ideálně do žádné takové nikdy v budoucnu nevstupovat.

15.4.2011 v 8:17 | Karma: 15,71 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.