Komu uškodí kauza Janoušek?

Dnešní média jsou plná zpráv o údajném napojení Romana Janouška na špičky ODS, ať již Pavla Béma nebo Mirka Topolánka. Spekuluje se, kdo za únikem informací z policejního vyšetřování stojí, přičemž dosud existují dvě varianty – ČSSD, nebo vnitrostranický protivník. Ať tak, či tak, iniciátor svůj síl netrefí.

Co provází ODS již od dob kupónové privatizace, je pověst strany, která zanedbala právo. Jasné mantinely podnikání, vymahatelnost práva, přísné sankce za jeho porušení. Negativní vnímání ODS v oblasti respektu k zákonu a rovných pravidel pro všechny prohlubují kauzy černých stranických fondů, nepovolené stavby či alkohol za volantem. Dnešní kauza Janoušek je dalším dílkem do této mozaiky.
   Občana jako takového zřejmě detaily zprávy nebudou moc zajímat. Kdo kde a za kolik jde mimo jeho vnímání a pro volební rozhodování má zanedbatelnou váhu. Co mu však v paměti utkví, je právě nerespektování práva, které je v případě ODS prohlubováno oním „privatizačním syndromem“.
   Z toho pak také vyplývá, komu zveřejňování informací z policejního vyšetřování prospěje. Určitě to nebude první potenciální zadavatel - ČSSD, která v otázce práva a pořádku není vnímána o nic líp než ODS. Nepomůže to ani vnitrostranické opozici, protože dodržování práva a respekt k zákonům je celostátní téma, které ovlivní voliče v celé republice bez ohledu na místo, kde ta která kauza započala. Potud tedy případné házení špíny na spolustraníky poškozuje celou stranu a její celkový volební výsledek.
   Kdo z uniklých informací bude těžit, budou jednak komunisté (protestní hlasy z principu) a v případě voličů či příznivců ODS pak TOP09. Nelze totiž očekávat, že právě lidé volící ODS či o tom uvažující přeběhnou na druhou stranu spektra. Zájemce o problematiku práva z pravého spektra bude TOP 09 lákat, protože nabízí lidi nezatížené negativní minulostí, lidi kompetentní a také program, který se právem má zabývat (viz dnešní rozhovor s K. Schwarzenbergem v MF Dnes). Povážíme-li, že korupce patří dlouhodobě k nejbolavějším místům české společnosti a TOP 09 nabízí ministra financí, který ztělesňuje klíčová ekonomická témata ODS, nemusí být přesun voličů od ODS k nové Schwarzenbergově a Kalouskově straně úplně zanedbatelný.

Autor: Zbyněk Klíč | středa 29.7.2009 14:26 | karma článku: 15,28 | přečteno: 1258x