Je třeba zastavit Jiřího Paroubka

Stačila jedna výhra a Jiří Paroubek už je zas ten stejný arogant a nadutec, který rozdává rozumy kolem sebe. V odpoledních Otázkách rozšafně vysvětloval, jak dělat volební kampaň, sebevědomě rozhlašuje, kde bude skládat krajské koalice a nadto neváhal označit voliče, kteří nevolili socialisty, za hlupáky.

Nedivím se mu. Jiřímu Paroubkovi nebyla spolupráce s komunisty nikdy cizí, dokázal to před dvěma lety, kdy ve Sněmovně schvaloval jak na běžícím páse zákony společně s komunisty a třeba v dopise před sjezdem komunistů řekl Vojtěchu Filipovi, že si dokáže představit řadu forem spolupráce. Teď se mu příležitost naskýtá, že přitom však musel mlaskat jak nenasytný pašík…
   Možná se však Paroubek raduje předčasně. Získal sice kraje, které i v době vlády ČSSD, KDU a US-DEU  byly opoziční a spolupráce s vládou fungovala. ČSSD rovněž bude muset plnit svoje sliby, což je při kompetencích krajů takřka nemožné.  Logicky tak bude za čtyři roky předcházet stejnému vyúčtování jako letos vláda.
   Jak je Paroubkovým zvykem, jedno sousto mu nestačí a natřásá se na další úspěchy.  Je zcela mimo debatu mluvit o Paroubkově mocichtivosti, o té už byly popsány tuny papíru, a předseda socialistů je pro ni ochoten udělat takřka cokoliv. Vysoká brada předsedy socialistů ale může lehce spadnout.
   Stačí si připomenout, jakým volebním systémem se do Senátu volí. Dvoukolový většinový systém mj. podporuje umírněné kandidáty a přístup. To je v příkrém rozporu se základem úspěchu kandidátů ČSSD v prvním kole, který nebyl postaven na osobních kvalitách a konsensu, ale vypjatém brojení proti soupeři a přísně stranické linii. Ve druhém kole se osobní kvality ukáží a program o třech větách stačit nebude.
   Lidé by si měli uvědomit, že už několik hodin po volebním úspěchu Paroubek ukázal, jak důležité jsou pro něho volební sliby. Zatímco předseda poslaneckého klubu Michal Hašek opakovaně deklaroval, že se v případě zisku hejtmanského postu vzdá poslaneckého křesla, předseda socialistů jej veřejně nabádal, aby svůj slib porušil.
   ČSSD se z voleb podařilo udělat celostátní referendum. Zastínila tak totální absenci kvalitních kandidátů a neexistenci programu pro řešení regionálních problémů. V krajských volbách to mohlo stačit, v druhém kole senátních bude rozhodovat osobní kvalita kandidátů a zde bude mít ČSSD velký problém.

Autor: Zbyněk Klíč | neděle 19.10.2008 14:32 | karma článku: 32,57 | přečteno: 1838x