Je třeba míti Mílu Vlčka...

Porcování medvěda mělo dosud jasná pravidla – poslanec, pokud byl šikovný, prosadil do státního rozpočtu dotaci spřízněnému podnikateli, starostovi, příteli a vice versa. Ti šikovnější jej propašovali do návrhu hned na ministerstvu financí, aby byl na stejné úrovni jako ostatní výdaje a měl menší šanci na zamítnutí. Miloslav Vlček z ČSSD však vymyslel zcela novou a unikátní metodu, jak přátelům přilepšit ze státního a ještě to zamaskovat.

První krok zní jasně: vytvořit důvěryhodné sdružení, nejlépe neziskové nebo s charitativním účelem, a hodnověrný projekt
Druhý krok: mít známého v Poslanecké sněmovně, nejlépe v rozpočtovém výboru, který se o udělení dotace postará.
Krok třetí: peníze ihned po obdržení ze státního účtu převést na skutečnou firmu, která s tou neziskovou má společná jen jména vlastníků/společníků. To ale při schvalování nikdo neřeší.
Poté, co peníze investuji na zcela jiný projekt, jej celý převést na třetí společnost, zřejmě opět přes řadu prostředníků navázanou na původního žadatele. Tím se vyhnu finanční kontrole na využití dotace, resp. závazkům.
Miloslav Vlček coby předseda rozpočtového výboru a později Sněmovny takový systém použil a nebýt štouravých Hospodářských novin, nikdo by na něj zřejmě nepřišel.
Miloslav Vlček zneužil funkce předsedy rozpočtového výboru a svému známému (těžko si lze představit, že Vlček Vrtala, tedy žadatele, objevil až náhodou v roce 2009 a v roce 2005 ho neznal, jak včera tvrdil v diskusi OVM) přidělil 25 milionů korun na od počátku fingovaný projekt.
Miloslav Vlček zneužil funkce předsedy Sněmovny, když autoritu instituce využil pro intervenci za Vrtalovu žádost.
Miloslav Vlček, coby třetí nejvyšší představitel země, lhal a známost s Vrtalem, nebýt zjištění MF Dnes, by zřejmě dodnes nepřiznal. Poškodil tím prestiž instituce Sněmovny.
Miloslav Vlček, coby lídr kandidátky ČSSD na Olomoucku, se celý týden vyhýbal odpovědnosti a odmítal odpovědět na otázky. Zřejmě potřeboval jen čas na vymyšlení obhajoby. Copak jí ale neznal okamžitě?
Miloslav Vlček by měl odstoupit z pozice předsedy Poslanecké sněmovny.

Autor: Zbyněk Klíč | čtvrtek 15.4.2010 9:38 | karma článku: 32,01 | přečteno: 1376x