Jak se TOP09 se socialisty spojila...

Hradec Králové včera ani napotřetí nezvolil primátora. Kandidát TOP09 Richard Nádvorník prý odmítá podporu komunistů při volbě. Přitom by ale stačilo jediné, kdyby pan Nádvorník a jeho TOP09 začala místo spolupráce s ČSSD spolupracovat s ODS. Takových příkladů je však po celé republice mnohem víc.

Mediálně známý je případ v Novém Jičíně, kde TOPka raději vsadila na jistotu a soudruhy, místo aby spolupracovala s vítěznou ODS. Nemusíme se přesouvat daleko od Hradce, abychom našli další příklad – v Pardubicích TOP09 hned od začátku preferovala koalici s ČSSD, díky které se nakonec protlačila ido Rady. Na úkor pravicové ODS, která zůstala v opozici. Co je ČSSD v Pardubicích zač, jsme ostatně viděli na začátku týdne, když protikorupční policie zadržela starostu místní části Dubina Jána Kasiče (ČSSD) při pokusu o uplacení novináře. Mimochodem, na podpoře Kasiče je závislá i celopardubická koalice, do zastupitelstva byl zvolen jako dvojka kandidátky.
Ukázkový příklad, jak jednat s vítězem, ukázala strana kmotra Kalouska v Rokycanech, kde spolu s ČSSD a dalšími stranami vyšachovala vítěznou ODS. Jako houby po dešti rostly modro-červeno-oranžové koalice kousek od Rokycan, na jihu Čech. Ve Strakonicích, Táboře, Českém Krumlově a Českých Budějovicích sestavila pravověrně konzervativní TOP09 koalici s pravověrně levicovou ČSSD, přičemž ve všech případech se jí nabízela i pravicová koalice s ODS. Paradoxem budiž fakt, že podle informací Lidových novin v krajském městě na koalici s ČSSD tlačil i sám velký MK.
Podobný případ jako na jihu panuje i ve východních Čechách. Kromě již zmíněných Pardubic či Hradce stojí za pozornost ještě Chrudim, kde přesun TOP09 od levicové ČSSD k pravicové koalici vedené ODS odblokoval několikatýdenní pat v tomto východočeském městě. Stabilita města je však v tomto případě podřazena stranickým zájmům TOP09. A zmiňme ještě Náchod, kde je již koalice sestavena a v pětičlenné koalici bez ODS samozřejmě nechybí TOP09 a ČSSD.
Samostatným příkladem v tomto výčtu jsou pak pražské městské části, zajímavé i v souvislosti se včerejší demonstrací proti koalici na magistrátu. Odpor k některým politikům nad programovou shodou zvítězil na Praze 1 a Praze 5. Nejsou to však jediné příklady spolupráce knížecí strany se socialisty – na Praze 20 tato vítězná „dvojka“ odstavila od moci nezávislé hnutí Nezávislé Horní Počernice, v jednadvacáté městské části podobný osud postihl ODS.
TOP09 s ČSSD se tedy činí a bez ohledu na ideovou blízkost uzavírá koalice napříč republikou s jediným cílem, vyřadit ODS. Hlásání o ideové čistotě, kmotrovské koalici v Praze či podvodu na voličích proto zní z úst TOP09 poněkud falešně.

Autor: Zbyněk Klíč | středa 1.12.2010 13:07 | karma článku: 24,13 | přečteno: 1692x