Dinosaurus Dobeš

Není to tak dávno, co Věci veřejné ústy svých představitelů popravovaly politické dinosaury za to, že zkazily českou politiku. Přestože nikdy nezveřejnily seznam, koho za takového dinosaura považují, charakterizovaly je jako ty, kteří kam šlápli, tam tráva přestala růst. Zdá se, že jednoho takového tvora se jim podařilo zplodit přímo ve vlastních řadách – Josefa Dobeše.

Začalo to vlastně nevinně už při psaní koaliční smlouvy, kdy se vyjednavačům VV podařilo do jejího znění prosadit větu, že „podpoří nárůst počtu školních psychologů na základních a středních školách.“ Bývalý vězeňský psycholog Dobeš si mohl mnout ruce, jak desítkám svých kolegů zajistil práci.
Největší šlápoty však ministr školství zanechal až v posledních dnech. Nejdříve vyšlo najevo, že své blízké podřízené dával desetitisícové platy, přestože se jen pár dní před tím ukázalo, že na jeho úřadě pracují superúředníci na 2,5 úvazku. Vzápětí se objevila informace, že stejné podřízené – Janě Machálkové – psal seminární práci. K tomu se objevují další fakta, jakože sebe a své náměstky nechá fotit v soukromí za státní peníze, Machálkovou zaměstnává na místě s povinným vysokoškolským vzděláním, přestože ona takovým nedisponuje, apod.
Kdyby se podobné případy staly před několika měsíci někomu z jiné politické strany, VV by se jistě chovaly jinak než dnes. Stejně jako kritizovaly Ivanu Řápkovou a Marka Bendu za kauzu na plzeňských právech, stejně jako jim vadila korupce ve státní správě a údajně podvodné chování Milana Jančíka na Praze 5, nebo jako hlásaly úspory ve státní správě a konec přihazování zakázek známým. Dnes jsou všechny sliby zapomenuty a VV se tváří, jako by se nic nestalo.
Věci veřejné jsou údajně stranou, která vnáší nový vítr do politiky. Již několik měsíců po jejich vstupu do politiky se však ukazuje, že vůči nešvarům minulé éry nejsou imunní, a co víc, dokonce se jim ochotně přiučují. Bártova strana dnes tvrdí, že kauzy ministra školství Dobeše jsou titěrností, čímž se problém snaží bagatelizovat, místo aby z něj vyvodila důsledky. Jestli tohle má znamenat onen nový styl politiky, pak nás v případě Věcí veřejných nečeká nic dobrého.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyněk Klíč | pondělí 21.2.2011 9:13 | karma článku: 24,52 | přečteno: 2386x