Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak jak to tehdy vlastně bylo?

"The Kelly Family: Uprostřed tornáda se těžko brzdí". Titulek mě zaujal natolik, že jsem si to prostě musela přečíst. A nestačila jsem se divit, co se ve virtuálním časoprostoru objeví!

Dlužno dodat raději předem, že moje paměť je častým terčem připomínek. Například když už zase nevím heslo na mámin notebook, který jsem jí před pár lety pomáhala zprovoznit. Nebo když vytáhnu nějakou historku, kterou si nikdo jiný už dávno nepamatuje a následují obvinění z fantazírování. Svůj první "velký" koncert si (aspoň myslím!) pamatuju docela dobře.

A fakt to nebylo v roce 1995. To jsem ještě byla hodná holčička, co chodila do hvězdářského kroužku a snila o tom, že si s vedoucí potyká, až vyjde ze základky. Poctivě se myla čistou vodou a mazala mastnou Niveou, aby neměla beďary, a kvůli vlasům "zarovnaným" zkrácením o polovinu původní délky se vztekala jen tak dlouho, než trochu dorostly. Když ji spolužák líbnul na tvář, bála se jít domů, že to rodiče určitě poznají. 1995 byl koncert na Staromáku, postaru, na ulici, prostě street life. Zkušenější a starší na tyto doby často nostalgicky vzpomínaly a stokrát kopírovaná MC kazeta s neumělou nahrávkou z diktafonu či čeho se prodávala za cenu vyšší, než kolik stály originálky nejnovějšího alba.

Bylo to malinko později, kdy už jsem v tom lítala taky, na učebnice astronomie se v policích prášilo a já prosila všechny příbuzné o cokoliv s mými idoly. Na tom koncertě jsem taky byla, byl to narozeninový dárek. Když se po druhém odkladu konečně velký den přiblížil tak, že zbývalo jen pár týdnů, nastal čas poctivě každý večer mazat beďary Framykoinem ukradeným z ledničky, abych byla hezká. Co kdyby si mě fakt všimnul! Vlasy jsem si zapletla do copánků, abych měla vlnky, a nechala tak celé dopoledne. Co na tom, že jsem neměla ani dost gumiček na tolik tenkých cůpků a musela je svázat vlnou na pletení, stejně jsem ve škole byla ta divná. Z odpoledky mě naši omluvili, hlavně nezapomenout ty lístky, to by byl fakt malér, a už jsem si to metelila na autobus.

Studenti byli poučeni, že jim přednáška skončí dřív a proč. Při pohledu na puberťačku v krajkované halence a příšerné několikrát sekáčované bundě celá posluchárna vyprskla. Byla jsem hvězda, nebo spíš "hvězda". Do haly jsme dorazili na poslední chvíli, jen hodinu před začátkem, a ještě mi chtěli sebrat láhev na pití! Zbyla na nás místa úplně vzadu, nikdo mi neřekl, že pódium nebude uprostřed, jako bývá ledová plocha. Viděla jsem kulový a místo soucitu slízla připomínky, proč jsem si nevzala brýle. No přece kdybych se dostala blízko a všimnul si mě. To nemůžu mít tu hroznou věc na obličeji! Užila jsem si to dosyta, ne tak můj doprovod, který se střídavě svíjel nějakou jakože bolestí a zacpával si uši. Na příští koncert jsem už nesměla.

Utéct tak, jak je v rozhovoru také zmíněno, jsem si přece jen netroufla. Bylo mi jasné, že by mě rychle našli a vrátili domů, kde by to pak bylo ještě horší. A styděla jsem se, že nejsem dost oddaná. Místo oběti maturity za více volného času a časnější nezávislost jsem si dala přihlášku na gympl. Nikdo se o tom se mnou nebavil, byla to hotová věc. A ta trošička realismu, co patnáctiletý člověk má, nakonec souhlasila. Lítáním po koncertech se zkrátka uživit nedá.

Co mě opravdu pobavilo, byla zmínka, že po rozpadu Sovětského svazu se za cenu lístku na takto velkou akci dala pořídit dovolená. Jistě, naši mi léta připomínali, jakou díru do rozpočtu pětičlenné rodiny žijící z jednoho platu dva lístky udělají, ale na dovolenou by to fakt nebylo. Zlatým hřebem je ovšem ten Sovětský svaz. Připomněl mi populární lehce přehnané "Desatero pro zahraniční turisty", které začíná bodem "Jste to v České republice, ne v Československu, neleží v Sovětském svazu a nemluví se tam rusky." Což mě přeneslo do doby nedávné, kdy mi kamarádka na jedné menší akci řekla, že Kelly Family byli z devadesátkových idolů snad jediní, kdo se odvážil na východ od německých hranic. Však tam už je a vždycky bylo jen Rusko! Ten koncert se nevyvedl. Nezvládnuté a předimenzované nazvučení fyzicky bolelo, navíc bylo asi pětatřicet ve stínu, a tak jsme mezi překřikováním neznámých písniček hláškami o fibrilaci a zničeném stimulátoru s hrůzou pozorovaly, jestli někdo z horka a žízně (jako za starých časů dovnitř nesmělo pití) nezkolabuje a nebudeme mít po zábavě.

Autor: Klára Tůmová | pátek 29.12.2017 21:00 | karma článku: 11,72 | přečteno: 555x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 378x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 252x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz