Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Psí vzpomínání - Sbohem, pejsku náš...

"Ale vona hrozně funí," snažila se psí maminka přesvědčit mladého pana doktora na vyhlášené klinice, že s jejím mazlíčkem fakt bude něco v nepořádku. "Jó pani, kdybych měl třicet kilo nadváhy, taky budu funět!"

A psí maminka se téměř smrtelně urazila. A to jsme jí často opakovali, že máme pěkného válečka a že by se s ní neměla dělit o lidské dobroty. Zkrátka a dobře, "doktůrek" si to rozlil navždy a víckrát jsme na tuhle kliniku nejeli.

První náznak, že i Karynku stihne kavalíří prokletí v podobě problémů se srdíčkem, však přišel daleko dříve. Rok si přesně nepamatuju, ale odhaduju, že našemu miláčkovi ještě něco chybělo do věku, kdy se pejsek stává seniorem. Jo, a ta zpráva za mnou určitě přišla na kolejní pokoj... Ale prý žádné drama, času na léčení je dost, však to bude navždy! Tak pravil venkovský pan doktor s ordinací v garáži. No, nevím, turecké kúry by měly mít nějakou hranici. Přešlo několik poklidných let, až se nakonec objevil jiný příznak postupujícího věku psího. Hluchota. Na Silvestra výhodné, a jinak... Stejně neposlouchala nikdy! Cinkání klíčů na chodbě, otevření ledničky a "máma přijde" rozeznávala však stále spolehlivě.

A času bylo zjevně dost až do onoho osudného dne. Otrávená stěhováním, stupňujícími se problémy v práci, umírajícím dědou a nepochopením širokého okolí, jsem šůrovala svůj první dospělý domov před předáním. Zvonící mobil jsem okomentovala nepublikovatelnými výrazy, kdo zase otravuje? "Maminka", hlásal displej. Copak neví, že jsem v časovém presu, abych se stihla v nějakou slušnou dobu přesunout k ní?

"Tak si představ, že máme Karynku v nemocnici, úplně zkolabovala v noci při venčení..." líčila mi mamka tu hrůzu. Jako zase jednou, sežraný fujtajbl nebo infekce z ukradeného kapesníku, tentokrát to byla poslední kapka. Naštěstí se zrovna vracela moje nejmladší sourozenkyně z hospody v doprovodu kamaráda po mononukleóze. Bez řečí nasedl do NAŠEHO auta a odvezl povedenou trojici do velkoměsta. V nemocnici Karynku ubytovali na kapačky kvůli akutnímu selhání ledvin.

Doma vládla po ponurá nálada. Žádný špacír, "Mášo, co budeme dělat, když tu Karynu mít nebudeme?" Ptala se psí maminka druhého černého kožíšku. No, dojít AŽ na roh byl tou dobou už úspěch. Na druhou stranu, tři patra po schodech několikrát za den mohou být slušný trénink... Dvoudenní nepříliš úspěšné léčení udělalo pořádnou díru do rozpočtu. Dlouho ignorovaný problém měl nakonec takové následky, že už nešly zvrátit. Začal boj s nevyhnutelným.

Dietní granule Karynka odmítla rovnou, konzerv jsme vyzkoušely několik druhů, než z asi dvou byla ochotná pozřít aspoň něco. Dohady, že se musí krmení i léky objednávat včas, protože Veterinární zásobování není velkodistribuce a nedodají to ten samý den. Dohady, kdo má ještě na zaplacení. Dohady, kdo konzervy u mě vyzvedne a kolik z balíku. Tabletky balené do taveného sýra (ty fosfáty v něm, no...). Detoxikační gely při náznaku problému. Výživná pasta nasazená prakticky natrvalo, protože Karynka odmítala nejspíš nedobré konzervy i z ruky.

Během pár měsíců byla z válečku Twiggy a dietní krmení se navzdory vitamínovým tabletám projevilo i na dlouho tak pěstěném kožíšku. Pryč byla jemná lesklá nádhera. Vlastně asi i proto nemám z posledního roku Karynčiny pozemské pouti snad žádnou fotku. Na nábytek už nevylezla, a tak mamka nechávala po bytě staré péřové polštáře jako pelíšky. Tři, občas čtyři kočky je rády okupovaly. Až mě nakonec překvapilo, když je zase uklidila, že nejsou už potřeba. Za rok od dramatu ztratila Karynka snad polovinu váhy a z pyšné oháňky zůstal holý krysí ocásek. Nakonec i garážový veterinář se podivoval, že ještě drží.

"Dělej, vždycky spěcháš!" Poháněla netradičně mamka mě před odchodem na autobus do velkoměsta. "Musím se rozloučit s Karynkou..." Věděla jsem, že další víkend domů nepojedu, a... Jako bych to tušila!

Neklidnou noc před čtvrtkem se dvěma třináctkami jsem připisovala hysterii těhotné kamarádky, se kterou jsem byla na celodenním školení. A mamka toho dne volala před devátou. Brzká doba značila, že se něco děje. Věděla jsem to dřív, než jsem hovor přijala. Zrovna byly všechny tři na cestě na chalupu. Když známý pan doktor začal navrhovat léčebný postup, požádala po venkovsku o skončení trápení. Neprotestoval... Karynku uložili pod třešně vedle strejdova Kima, který skončil pozemskou pouť v zimě toho roku.

Autor: Klára Tůmová | pondělí 27.6.2016 20:19 | karma článku: 18,54 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 378x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 252x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem zastavila nehoda, jeden člověk zemřel

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:01

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Zraněný hrudník, břicho a obě paže. Sraženého motorkáře odvezl vrtulník

4. května 2024  9:29

Záchranáři v pátek odpoledne zasahovali u dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se střetl...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz