Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Listy z rodného hnízda

Aneb jak vypadá takový pracovní týden, když kolem všichni jedou v běžném tempu, jen vy sami zrovna ne...

Pondělí

Zlatíčko č. 1 vstává do práce. My s mamkou vyspáváme, ruší nás jen kočičí hrátky. V mém mobilu čeká naléhavá zpráva od tety, že potřebuje moje služby. Poníženě volám hned první den dovolené svojí unavené kolegyni a prosím ji o realizaci. Opeču si zbytek pohankové matlaniny nazývané prejt. Mamka má maso od včerejška. Zlatíčko č. 2 se vrací z lázeňského pobytu v Maďarsku. Naliju si skleničku ze včera otevřené korsické láhve a získám nálepku alkoholika. Upozorním, že jí do lednice vložená láhev byla moje. Pohádáme se. Sednu si k počítači a pošlu zprávu studentce, načež se věnuji už jen beletristické tvorbě. Mamka strouhá vyschlou mrkev a požaduje moje počítačové služby. Zlatíčko č. 1 se vrací z práce. Kočky lítají jako divočáci. Vykoupu se, zkouknu naposledy internet, jenže ouha, na koupelnu je fronta pracujících a musím s čištěním zubů počkat. Mamka vytuhne u televize. Já jsem se přetáhla a nemůžu zabrat. Kočky stále zlobí a pes zkonzumoval obsah jedné z jejich misek.

Úterý

Mamka a zlatíčko č. 1 odcházejí do práce. V půl deváté v kuchyni potkám zlatíčko č. 2. Lenost zvítězila nad odhodláním šetřit a do školy jede autem. Oznámí mi, že kamarádka narozená o 4 roky později než já chystá na září svatbu. Mám depku. Rozvalím se s poslední nepřečtenou knížkou z knihovny, abych si mohla později v týdnu dojít čtivo vyměnit. Zvěř zalehne a je klid. Mamka se vrací z práce a věnuje mi knihu o pohotovostním veterináři. Oznámí mi, že pes měl průjem po těch kočičích konzervách. Zebřičky v přeplněné kleci mají zase mládě. Od vedoucí dostávám zprávu s omluvou za rušení a žádostí na změnu směny po mém návratu. Pečeme chleba. Mamka do těsta nasype všechna možná semínka. Smějeme se očekávaným následkům na střevní trakt. Koukáme na filmovou adaptaci jakéhosi románu od Rosamunde Pilcher. Kritizuji oblečení filmových postav. Mamka slintá nad krajinkami. Zlatíčko č. 2 se vrací ze školy a odchází kamsi s kamarády. Zlatíčko č. 1 se nenamáhalo vrátit z práce a nikdo si nevzpomíná na informace o dalším programu. Mamka šílí. Koukáme na jakýsi bezduchý film či seriál. Kamarádce zemřel dvacetiletý psí rekordman. Mám depku. Vyjádřím soustrast tak, jak se smutná zpráva rozletěla do světa. Tedy na sociální síti. Zalehnu už po desáté. Zatíčko č. 2 nakráčí zpět dřív než stihnu padnout do kómatu. Kočky zase zlobí.

Středa

Zlatíčko č. 2 vstává brzy a jede do školy autobusem. V kuchyni mamka drbe za krkem černého kocoura a nazve ho černohubkou. Směje se u toho jako měsíček na hnůj. Pak odejde na nákupy. Já chci jít až později, takže se pohádáme. Vrací se nečekaně brzy. Kočky vyhrabou donesený kočkolit a roztahají ho po celém bytě. Mamka zapne velký počítač, že prý potřebuje upravit zadání do soutěže. Čekáme na balíky s krmivem pro zvířata. Kurýr volá napřed mě a potom i mamce. Bereme i dobírkový balík pro sousedku. Jejich děda je mimo a jeden z uječených jorkšírů má na noze zelenou sádru. Prý spadl z postele. Vyvlečeme naše balíky nahoru. Babička od sousedů přijde vyplatit jejich balík a omlouvá se za dědu, že asi neslyšel zvonek. Kočky nám pomáhají vybalovat a pes konzumuje kočičí mlsky. Zlatíčko č. 1 vstává a tváří se, že umírá. Zlikvidujeme bordel v obýváku. Zvěř zalehne. Nakoupím u Vietnamců a vrátím zlatíčku č. 1 dlužnou částku za sousedovic balík. V pěněžence mi zbyde jen pár drobných a Destinnová. Chci vidět, kde to tady rozměním! Dočtu poslední rest a načnu novou knihu od mamky. Zebřičky už mají tři mladé. Zlatíčko č. 2 se předčasně vrací ze školy. Docházku prý má splněnou. Odpoledne prospí u televize. Zase dávají Rosamunde a zlatíčko č. 1 se baví outfity protagonistů. Ekzematický flek na mém břiše zřejmě přestává reagovat na methylprednisolon. Zvolili nám papeže. Zlatíčka se výsledku volby podivují. Mě je to jedno. Kamarádka pohřbila svého psího souputníka na zahrádce. Mám depku. Koukáme na jiný trapný televizní pořad. V koupelně je zase nával.

Čtvrtek

Zlatíčko č. 1 vstává do práce, zatímco já se poprvé budím před osmou přičiněním svého kočičího miláčka a jeho divoké honičky s černohubkou. Mamka odjíždí místo do práce k lékaři. Mám stres. Kočky zlobí. Zlatíčko č. 2 si u snídaně zapne noťas a předstírá psaní diplomky. Pes se snaží zkonzumovat obsah kočičích misek. Kvitová prohrála s Kirilenkovou. Zlatíčko č. 2 prská, že nemá připravený oběd. Kočky otravují. Zlatíčko č. 2 cosi kuchtí a fňuká že nestíhá. Čtu si. Zlatíčko č. 2 mi oznamuje, že mamka je na cestě a že doufá, že vše je v pohodě. Mám stres. Zlatíčko č. 2 si sbalí švestičky včetně notebooku a odkráčí do práce s komentářem, že tam stejně je asi nuda. Jdu vařit. Mamka se vrátí a vypadá vysmátě. Kecáme o všem možném. Najím se a poprvé od soboty vylepším svůj exteriér. Kočky stále zlobí. Sbalím si švestičky a vydám se do knihovny. Hnědé kozačky a neonově růžová reklamní taška tvoří nepochybně zajímavou kombinaci. Paní knihovnice mi rozmění Destinnovou a upozorní mě, že jednu z vybraných knih jsem již měla půjčenou. Nepamatuji se, asi začínám stárnout. V koloniálu z předminulého desetiletí nemají mouku na sušenky, které si mamka objednala. Vedle koupím aspoň špaldovou. Drogerie smrdí chemikáliemi jako za mého dětství. Police vypadají jako za minulého režimu. Chlápek u kasy mě požádá o 137 korun za mizerné tělové mléko. Při lovení drobných vyklopím na pult celý obsah portmonky od starých lístků z autobusu přes náhradní baterii do MP-trojky po načaté plato léku na úzkostné stavy. Jsem ráda, že tady moc často nenakupuji. Doma kočky stačily zalehnout. Naliju si poslední decku vzpomínky na prázdniny 2007. Mamka ošetřuje ptáky a řeší, co s jejich omladinou. Koukáme pro změnu na Rosamunde a její šílené outfity. Zlatíčko č. 1 dorazí z práce a položí otázku, kolem které chodím celé odpoledne jako kolem horké kaše. Mamka a zlatíčko č. 1 koukají na Ordinaci. Začínám mít roupy a uvažuji, že si přece jen udělám doktorát. Poprvé předběhnu zlatíčka v koupelně. Mamka prská jak prskal. Pes se snaží zkonzumovat obsah kočičí misky, tak ji mamka dá nahoru na pelíšek.

Pátek

Mamka a zlatíčko č. 1 vstávají do práce. Zlatíčko č. 2 je následuje vzápětí a poctivě za sebou zamkne dveře. Miska je stále na pelíšku. Kočky zlobí. Ornella porodila. Pes otravuje a chce ven. Zavřu jednu z koček na chodbě. Pes se snaží zkonzumovat obsah kočičí misky. Kočky zlobí. Zadělám na objednané sušenky. Hledám pečící papír a následně hrnek na omáčku. Ten jaksi nenajdu a musím improvizovat. Po obědě najdu aspoň papír a začnu péct. Písklata v kleci už jsou čtyři a zájemci žádní. Mamka se vrátí z práce a peskuje mě kvůli nedostatečné péči o zvěř. Ohřeje si zbytek párků od včera a padne k televizi. Já dostojím své alkoholické pověsti a otevřu si Frisco. Kočky zlobí. Zlatíčko č. 1 se vrací z práce a rovnou zalehne k televizi. Zase dávají Rosamunde. Pes zlobí a konzumuje kočičí granule. Zlatíčko č. 2 jen proletí a odkráčí na městský ples. V televizi je pro změnu Rosamunde. Kočky zalehnou dřív než my.

Autor: Klára Tůmová | sobota 16.3.2013 11:27 | karma článku: 5,33 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 273x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 378x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 252x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz