Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se malé holce splnil sen

Pamatuji se na časy, kdy jsme si s kamarádkami hrávaly na různé filmové nebo hudební hvězdy. Vžívaly jsme se do rolí, pořádaly jsme koncerty, řešily jsme "osobní" životy, a to vše pod maskou Jennifer Lopez či sester Olsenových.

     Všechno začalo, když můj taťka odjel pracovat do Ameriky. Často nám posílal dárky v podobě různých panenek, plyšáků, ale často do balíčku přihodil i místní bonbony, dobroty či provolané karty, které měly nádherný design, např. skyline New Yorku apod. Čím více jsme dostávali podobné dárky, tím více jsem byla unešená z Ameriky. Hledala jsem obrázky (tenkrát internet nebyl ještě moc dostupný, obrázky jsem si musela tisknout, a to ještě výjimečně u mamky v práci), sledovala jsem filmy, které byly z New Yorku či jiných částí Ameriky. K tomu, aby se ze mě stala "Američanka" mi samozřejmě pomohly právě hry na role různých hvězd žijících na tomto kontinentě. Přes tyto zážitky a filmy jsem se postupně dostávala i k filmům, které byly ryze anglické, např. Notting Hill. Moje mamka byla v té době hodně pracovně vytížená, proto se rozhodla pro dočasnou výpomoc její známé, studentky VŠ.
     Káťa nás se ségrou hlídala, pomáhala nám s úkoly, učila se s námi a trávila s námi volný čas. Mimo jiné byl jejím koníčkem angličtina. Tuším, že už měla odžitý nějaký čas v Anglii jako au pair, tudíž uměla plynule anglicky. Často mi vyprávěla o Anglii, lidech, zvycích, počasí. Překládala mi dialogy z Titaniku, který nám poslal na videokazetě taťka z Ameriky. Káťa byla mým vzorem. Díky ní jsem se kromě Ameriky zamilovala i do Anglie, a po jejím vzoru jsem se rozhodla, že tam chci jednoho dne žít.
Opět jsem začala pátrání po památkách, obrázcích, filmech, milovala jsem New York a Londýn. Do angličtiny jsem se zamilovala natolik, že jsem si ve 14 letech půjčila útlou knihu o požáru v Londýně a rozhodla jsem se, že ji přeložím. Mé znalosti však nedosahovaly potřebné úrovně, a tak jsem knihu po 2 stránkách s lítostí odložila. Od té doby jsem však byla rozhodnuta, že se chci naučit anglicky tak dobře, abych mohla překládat.
     Cesta byla dlouhá. Na střední škole jsem však vynikala nejen v angličtině, ale také v češtině. V 17 letech se mi poprvé splnil sen. S kamarádem jsme jeli na víkend do Londýna. Oba jsme jím byli naprosto uchváceni. Po dvou letech můj bývalý přítel dostal nabídku 14denního studia v Londýně a já jsem se rozhodla, že pojedu s ním a lépe poznám toto město. Dodnes vzpomínám, jak jsem při procházkách v parcích, ježděním metrem či relaxací na lavičce byla naprosto uchvácená... byla jsem šťastná a naplněná. Cítila jsem se "doma".
     Abych však neodbočila úplně, Amerika stále zůstávala v mém srdci. Stále jsem milovala New York a filmy z něj. V jakémkoliv filmu se objevil New York nebo Londýn, musela jsem ho vidět. Stále jsem měla tátovu telefonní kartu se skylinem NYC, kterou jsem si vždy dala na lavici, když mě hodiny ve škole nebavily. Zejména to byly hodiny matematiky, ekonomiky či statistiky. Jelikož jsem humanitně zaměřený člověk, v těchto hodinách byla moje motivace na nule. A proto jsem vždy vytáhla tuto kartu, dívala jsem se na ní a říkala jsem sama sobě: "Vydrž to! Když zvládneš maturitu, otevřou se ti dveře dál a budeš mít peníze na to jet např. do New Yorku."
     A tak čas plynul dál a já se dostala na vysokou. 6 let jsem studovala anglický a český jazyk, což mi dalo hodně. Mimo jiné jsem během vysoké měla několik příležitostí vycestovat, nejenom samostatně a žít v cizině, ale také prožít prázdniny v Anglii. S přítelem jsme dokonce byli i v Brightonu, ale tou dobou by nás v životě nenapadlo, že to bude právě místo, kam se oba okamžitě vrhneme. Úspěšně jsem složila magisterské zkoušky a otevřel se mi nový, nepopsaný list papíru...
      Mise splněna. Můj přítel chtěl naštěstí také v životě udělat změnu, a tak jsme se rozhodli pro život v Anglii společně. Nyní žijeme v Brightonu, já pracuji v úžasném hotelu, v Londýně, který je téměř "za rohem", žijí moje blízké kamarádky, které můžu kdykoliv navštívit... zkrátka prožívám život, o kterém jsem si vždy snila - žít v Anglii. Věřím, že se brzy podívám i do mého milovaného New Yorku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Markovičová | úterý 27.10.2015 9:53 | karma článku: 10,94 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Klára Markovičová

Šneci nekoušou aneb jarní úroda je na spadnutí!

Nikdy mě nenapadlo, že si ve svých sedmadvaceti budu sázet stromy a kácet zahradu. Já – holka z města? Osud mě totiž zavedl úplně jinam, než jsem plánovala.

18.5.2018 v 16:39 | Karma: 7,20 | Přečteno: 359x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Klára Markovičová

Na cestě zapomnění i do snů... loď vždy dopluje do svého přístavu

Má cesta námořníka začala jednoho březnového rána, kdy jsem dorazila do italského přístavu a poprvé jsem vstoupila na loď, jež se na čas stala mým domovem.

25.9.2017 v 12:39 | Karma: 12,16 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Klára Markovičová

Jak se vaří sen

Při mé první plavbě Středomořím jako zaměstnanec jsem poznala mnoho zajímavých a inspirativních lidí.

25.9.2017 v 11:36 | Karma: 11,18 | Přečteno: 395x | Diskuse| Cestování

Klára Markovičová

Londýn – Hamburg: Na skok s kabelkou

Někdy, když se člověk rozhodne udělat změnu ve svém životě a udělá první krok, přijdou lidé a příležitosti, které mu pomáhají udělat další kroky.

24.3.2017 v 13:23 | Karma: 9,03 | Přečteno: 337x | Diskuse| Cestování

Klára Markovičová

Ztrácím pevnou půdu pod nohama… To je skvělý!!

Život vám často nabízí příležitosti a možnosti, někdy vás nemilostně postaví před moment, kdy se musíte rozhodnout a změnu akceptovat. Někdy se tato změna však může projevit jako splněné přání, a tak je na čase ho jít žít.

24.3.2017 v 12:18 | Karma: 11,82 | Přečteno: 291x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 547x
Miluji hudbu, tanec, zpěv, ale také cestování, životní výzvy a plnění svých cílů, zkrátka svůj život, proto momentálně žiji v cizině. Ráda píši krátké reportáže nejen ze svých cest, ale také zajímavosti ze svého života. Touto cestou se s vámi o ně ráda podělím a doufám, že vás mohou také motivovat. Když to všechno můžu zažít já, tak proč ne vy?

Seznam rubrik