Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se učíš švédsky? (2. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem. (První část naleznete tady)

 

Göteborg

Posedávám u řeky a jsem sama. Dneska máme přátelský day off, nemáme se vzájemně dost, ale každou srdce táhne někam jinam. Jedna sedí na chatě, dojímá se uchvacujícím výhledem a píše, aby se stala známou pohádkářkou. Druhá se právě motá na lodi, protože lodě miluje a tady ve Švédsku o ně není nouze. A já tady sedím, před centrem současného umění, pod rozložitým mostem a chroupu housku. Místní Meet factory (rozuměj něco mezi galerií a kulturákem, akorát víc cool) se zdá zavřená. A tak si užívám industriální výhled, pozoruju plující obří lodě pod stojícím obřím mostem a říkám si, co vlastně budu dělat dál, když mě umělci takhle vypekli.

Göteborg je rozhodně nejošklivější z těch míst, který jsme navštívily. Je tu nejmíň běžců, cyklistů (a jiných dalších zdravě žijících Švédů) za to je tu nejvíc kuřáků a pijáků (a dalších černých ovcí Švédka), chybí tady roztomilé uličky Gamla stanu (ale nad vodou se sklánějí  ocelové jeřáby) a celkově všechno působí trochu šedě a smutně, jak se na největší skandinávský přístav sluší a patří.

Mám takovýhle místa ráda. Ostatně, proto jsem uchváceně vydržela sedět na zadku v Hamburgu pozorujíce šrumec přístavu. Tady je to podobný – trochu industriál a trochu depka.

Stačí ale nasednout na jedenáctku (tramvaj) a dojet k moři. Tak mi to alespoň říkali Göteborčané při mé služební návštěvě. A já tehdy litovala, že mi na podobné povyražení nezbýval čas. A tak sedám na jedenáctku a jedu k moři, protože se zdá, že zrovna dneska nebude čas problém. Konečná jedenáctky, vlny a trajekty. A tak na jeden nastupuju a vydávám se prozkoumat okolní ostrovy …. A ocitám se ve švédském ráji – tam kde vlajou modrožluté vlajky, kde se z moře vylupujou šedé balvany a modř oblohy doplňuje zeleň květeny. Sedím pro změnu u žlutého, bíle lemovaného domečku a pro změnu piju kafe…. Usmívám se a přemýšlím, že támhle toho bloňďatýho Švéda požádám o ruku - má skvělou kavárnu, moře za barákem a švédskou vlajku na střeše. A navíc žije kousek od Göteborgu.

Odpoledne usínám na molu, nad šumícím mořem a pod modrou oblohou.  Göteborg asi vážně miluju. Aby si to člověk připomněl, stačí jenom dojet jedenáctkou k moři.

Malmö

Moře před náma, Öresundský most nalevo, Kodaň v pozadí a za náma luxusní rezdidenční čtvrť.  Malmö, jinak také špinavé město plné přistěhovalců, kam slušnej člověk nestrčí ani malíček. Aspoň taková je obvyklá představa, takhle nějak to všichni říkaj.

- Brácha říkal, že tady prej bydlej všichni ti hokejisti. – praví kamarádka s romanticky upřeným pohledem do dáli. -

- Hmm…. -

- Myslíš, že je támhleten hokejista – pokývne hlavou dopředu. A mě dochází, že se nedívá romanticky do dáli, ale velmi konkrétně do blízka a tak jsem taky přeostřila. Týpek, nápadně podobný švédskému sexy princi.

- No… nejsem si jistá, jak přesně hokejisti vypadaj, pokud zrovna nelítaj po leďě s mříži na přes obličej… - děla jsem zadumaně -  Ale pokud by vypadali takhle a hráli by tak do půl do těla, tak se snad i na hokej začnu koukat. -

A tak sedíme dál na břehu Malmö. Černoch zrovna skočil šipku do moře a plave směr Kodaň, která nesměle vykukuje na horizontu. Čeká nás tam první zářijový víkend, déšť,  hluk, taky záplavy a návrat do reality. To teď ale ještě nevíme. Vedle nás si Italové v péřovkách snaží vyfotit pravou skandinávskou,  prázdninovou atmosféru.  

Vychutnáváme si západ slunce, poslední den prázdnin a poslední Švédské kafe. A je mi trochu smutno, protože tady, ve stínu Turning Torso, to všechno končí. Krásná země, milí lidi i dva týdny volna. Ostatně Öresundský most i Kodaň jsou na dohled.  Znovu si vzpomenu na oblíbený dotaz, který mívám na talíři, jakmile se někde prokecnu o svym netypickym zájmu.  – Proč se učíš Švédsky? – Má smysl tohle někomu vysvětlovat?! Příště prostě řeknu, že mám ráda Ikeu.

 

Autor: Klára Hüttlová | pondělí 13.4.2015 22:19 | karma článku: 12,44 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Koťátka na Rock for People 3

Sice toho drásání o Rock for People mám pro letošek plný brejle, ale přeci nezůstanu nic dlužna své pověsti muzikantské lidušky. I když, letos to vlastně bylo všechno trochu jinak...

9.7.2010 v 14:16 | Karma: 12,32 | Přečteno: 2694x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

"Jednání s MUSE bylo zdlouhavé a několikrát už spíše nereálné"

Další ze série článků hraju (si na) novinářku, jak nejlépe dovedu. Tentokrát rozhovor s Petrem Fořtem - organizátorem festivalu Rock for People. Pokud tedy máte rádi Rock for People, Petra Fořta (nebo mě), mohou vás nasledující řádky potěšit....

28.6.2010 v 15:51 | Karma: 9,14 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Samota Jana Buriana v divadle Archa

V neděli večer se rozezněl divadlem Archa klavír. Jan Burian vydal novou desku. Uspořádal křest a pozval spoustu hostů. Depresivně veselý večírek nebyl vůbec špatnou tečkou za nedělním líným odpolednem.

15.6.2010 v 14:59 | Karma: 5,83 | Přečteno: 931x | Diskuse| Osobní

Klára Hüttlová

Tak trochu jiné čtení - Noc literatury

Středeční noc proměnila Malou Stranu v čítárnu evropské literatury. V zahradách, kavárnách a divadlech postávali známí herci s knížkou v ruce a nadšeným knihomolům z nich předčítali ukázky. Nadšený knihomol měl tedy tři možnosti – poznat novou knihu, poznat zajímavé místo, poznat nějakou tu českou celebritku. Inu rozhodování to nebylo mnohdy jednoduché...

10.6.2010 v 9:29 | Karma: 6,31 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Půjdeme k tobě, nebo ke mně?

Jsem žena. Křehoučká blondýnka, co se brodí ranní rosou, v průsvitné halence vystupuje z mlhy. Jsem dokonalá v každém ohledu. Nerostou mi chlupy, nechodím na toaletu a živým se jen vůní lesních květin. Jsem čistá jako prašan v Alpách. Nepolíbená, na sex nemyslící. Snad jen v intencích nejvyššího spojení lidských bytostí. Jsem přesně taková, jakou mě chcete mít a čekám jen na vás. Na kohokoliv z vás....

2.6.2010 v 14:50 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3346x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2608x
Prý vypadám exoticky a mám docela hezký … oči. Miluju umění, muže (někdy, některé) a ženy. Často tlachám v kavárnách a občas hraju divadlo. Jsem naivní cíťa a podle toho tento blog vypadá.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky