Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Incredible masala"

- To je vaše první cesta do Indie? – Zeptal se pikolík, co mi na Ruzyni dával palubovku. Kývla jsem. – Tak doufám, že se vám tam bude líbit. Indii budete buď milovat, nebo nenávidět. Já už tam byl pětkrát. – Utrousil.

Vzpomněla jsem si na něj, když jsem stála v šest hodin ráno ve frontě. Agra. Agra je město, kde je Taj Mahal, taky Baby Taj, nebo Agra Fort a mnoho dalších šidítek, který cucaj z cizinců rupie. Cizinci tu jdou na dračku především.

- Tak co, tak co, pojedete se mnou dneska do Fathepur Sikri? - prudí náš včerejší taxikář už u snídaně. Nechápu, jak se dostal, až do hotelu. – Hele, my se chceme v klidu najíst a do Fathepur Sikri pojedem… Ale bez tebe. –

Před hotelem se strhla rvačka. Náš nový (levnější) taxikář odjel, protože ho vyštípal ten včerejší. Ten, co je drzej jak opice a při snídani mi vlezl skoro i do konvičky s čajem.

Čas od času propadám pocitu, že to tady všichni jenom hodně dobře hrajou. Ten řev, ten bordel i ty podvody a mafiánský války. Že cizinci tu Indii takovouhle chtějí mít a tak Indové předstírají „incredible India“. A pak zajdou za roh a jsou zase „normální“. Směšný. Ale stejně nemůžu uvěřit, že jsem jen nějakých osm hodin cesty letadlem od Prahy. Musela jsem se raketou přemístit minimálně na jupiter. Není přece možný, že s těmahle lidma žiju na tý jedný kulatý zemi.

V patách nám jde včerejší prudil a něco haleká. My hledáme toho ustrašenýho joudelína, který má naši zálohu. V tourist office se strhla bitka č. 2. Prudící taxikář nakonec dostal pár rupií a při odchodu vykřikuje něco nasranýho. Vyděšenej řidič nás odváží do Fathepur Sikri. Do města, který Indové postavili, aby ho v zápětí opustili, protože v něm není voda. Je to tam nádherný a červený.

Taj Mahal je prý po ránu růžovej. Zatím jen čekám v davu turistů. Mám rýmu i když je tu vedro jak v blázinci. Mám taky čas přemýšlet nad tím, jestli Indii miluju nebo nenávidím.

Těžko se zorientovat v tom, co Indie je. Je pokaždé jiná, ale pořád svá a dost přesvědčivá. Během těch několika tejdnů jsem objela pár míst a nejvíc fascinující na nich je, že byly pokaždý jiný - indickym způsobem. Ve všech byl stejnej bugr, ve všech byla uchvacující památka. Bugr a památka leží v těsné blízkosti a symbióze a člověk si říká, proboha jak to tady vzniklo. Jak to, že zatímco v dobách, kdy jsme my stavěli nějaký trapný rotundy, tady sochali chrámy se soškama z kamasutry? Jakto, že zatímco my si dáváme k vánocům nový ipady,  tak oni nemají ani na boty? Jak je to možný, že po ulicích běhaj děti v roztrhanym hadru na podlahu, když polovina oblečení, co mám na sobě, pochází z Indie?

Taxikáři, rikšáci a vůbec řidiči mě občas vytáčej do nepříčetnosti. Jeden mě obral už na letišti v Dillí a další rozpoutává mafiánský války v Agře. Tohle není úplně košer jednání… Ale…Možná že bratr taxikáře mafiána sedí někde v továrně a šije šatičky, který já si pak koupim za pár stovek v  háemku. Možná tam sedí dvacet hodin denně, možná si vydělá tak dva dolary a možná mu ještě nebylo ani třináct. A je šťastnej, že má práci. Kdo koho  vlastně vodírá?

Mohla jsem si přečíst tisíc článků, chodit na sto padesát přednášek a dlouze si povídat se všemi cestovateli světa. Ale tohle všechno, ty podvůdky, mafiánský války, ty lidi, co nemaj na šatičky, i když je ušijou, i ty chrámy, který se tyčej vedle skládek, to je zkrátka indická masala. Masala, ze který mi jde hlava kolem dokola. Která je dost silná, ale taky dost lahodná. Jen si musim zvyknout.

Do růžova vyspinkanej Taj Mahal se návštěvníkům předvede až za půl hodiny a já si pořád nejsem jistá svým pár dní čerstvym vztahem. Brána se pomalu otevírá, stoupám si do fronty pro ženy a vypínám mozek. Za pár chvil uvidim slavný památník lásky. Jasně, o kus dál stojí Ind po kolena v bahně.

 

 

Autor: Klára Hüttlová | pátek 3.12.2010 11:48 | karma článku: 19,79 | přečteno: 2238x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (2. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem. (První část naleznete tady)

13.4.2015 v 22:19 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (1. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem.

11.4.2015 v 22:13 | Karma: 12,26 | Přečteno: 853x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

- Žádní negramotní taxikáři, žádní kokrhající kohouti uprostřed noci, nikdo se se mnou nechce vyfotit, nikdo mi nenabízí úžasný naušničky, netroubí se tady, nedávaj tu super hindy filmy, zima je tu, krysy tu neběhaj... Je to tady strašně sterilní. - Zaúpěla jsem při pohledu na listopadovou Prahu. Taxikář na se na mě otočil a pozdvihl obočí.

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

Chodit na muzejní noc je čistej nerozum. To ví každém malej harant. Vzpomínám si, bylo to před lety, nic zlého netuše, dojela jsem na Staroměstskou a vstoupila do Uměleckoprůmyslového muzea. Temno, mraky lidí, někde v dáli tušené, chabě osvícené exponáty.Dav mě nesl, sotva jsem popadala dech a marně hledala ceduli s nápisem „Východ“. Svůj omyl jsem nakonec rozdýchávala na schodech s výhledem na židovský hřbitov. Snažila jsem se najít pokoj v duši.

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Kolik stojí sex? A kolik láska?

Doba konzumu a nakupování nás mění ve zvířátka. Nejdříve sedíme dlouhé hodiny připoutání ke kancelářské židli, abychom posléze trávili volné chvíle lovem v nákupních centrech. Všechno má svojí cenu – víno z Francie, nový parfém od Gucciho i boty od Baťy. Víme, kde nakoupit levně i kde nakoupit luxusně. Dovedeme si spočítat, kolik utratit za pravou pashiminu a je nám jasné, že ta od vietnamského klenotníka z rohu ulice, je dobrá leda tak na vytření podlahy. Ocenit dokážeme všechno. Ale jaká cenovka visí na komoditách jako sex, vztah a láska?

30.6.2011 v 23:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2608x
Prý vypadám exoticky a mám docela hezký … oči. Miluju umění, muže (někdy, některé) a ženy. Často tlachám v kavárnách a občas hraju divadlo. Jsem naivní cíťa a podle toho tento blog vypadá.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky