Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zoufalá neschopnost dnešních ideologů

Podstatou ideologie je to, že vnucuje ostatním své vidění světa. Kdo dokáže náš svět pojmenovat, zmocní se ho. Teprve jeho definováním může vládce uchopit pevně otěže do svých rukou. Ale dnes jako by se to vůbec nedařilo.

Při pohledu na všechny ty snahy, jak definovat dobu, jak ji popsat takovými vágními pojmy jako je postfaktická, post-postmoderní, případně doba čtvrté průmyslové revoluce, musí si člověk chtě nechtě pomyslet, zda z toho nevyvěrá čisté intelektuální zoufalství.

Zdá se, že to není jen chyba současných ideologů. Jako kdyby se dnešní doba sama bránila jasnému pojmenování. Chudáci ideologové v ní připomínají spíš soumary, kterým visí nad hlavou otep slámy, za kterou jdou s vyplazeným jazykem a doufají, že konečně kus slámy sežerou a budou se moci zastavit. Ale doba, pardon, otep slámy, je stále o krok před nimi a jejich frustrace z hladu jen o to víc stoupá.

Ubozí ideologové! Tak rádi by se zmocnili doby, nacpali ji do škatulek a vnutili nám svou představu! Čím to, že jim to nejde? Není to jen jejich mizivou představivostí, ale hlavně neuchopitelností doby. Její princip spočívá v její nepředvídatelnosti. V její roztříštěnosti a v rozmělněnosti. Poprvé v dějinách žijeme v době bez dějin. Poprvé v historii jsme bez historického cíle. Bůh už není smyslem, idea dobrem, pravda faktem, všechny takové pojmy patří na smetiště dějin.

A nad smetištěm dějin pláčí dnešní ideologové. Je to pro ně smutné pomyšlení, že už nejsou v centru doby. Snaží se ji zachytit ve svých dlaních, ale je příliš zetlelá na to, aby se jim to podařilo. Kanou jim krokodýlí slzy jako hrachy nad vlastní bezmocí. Svému sentimentu říkají moudrost. Moudré by bylo vrátit se k dějinám, oprášit modernitu, vytýčit ideály. Bez pravdy přece není možné žít, říkají tito rádobyelitáři.

Jenže všechno je už jen jako, i jejich elitnost. Dokonce i jejich snaha. Stavějí slovní konstrukce ze slov jako rodina, národ nebo dobro a když je chtějí obývat, bortí se jim jako domečky z karet. Připravují se na minulé války, ale současnou „Maginotovu linii“ nevidí. Ona totiž už žádná pevná bojová linie není. Ani mezi křesťany a muslimy, ani mezi EU a jejími členy, ani mezi virtualitou a realitou, je jen jeden svět, pseudosvět.

Ve slově „pseudo“ je totiž všechno obsaženo. Je to jediné slovo, které může popsat svět v jeho nepředvídatelnosti. Skrývá se v něm tajemství naší doby, tajemství světa, že všechno je jen hra. Orbis terrarum ludibrium. Právě pojem pseudo, který znevažuje sám sebe, může jako jediný postihnout to, že svět není už pevně ohraničená realita.

Svět nemá už žádné meze, ani reálné, natož virtuální. Toho si dnešní ideologové prostě nevšimli. Nakonec ani nemohli, protože to nevidí. Jako většina lidí žijí minulostí, zatímco současnost se povaluje na dlažbě. Nikdo si jí nevšímá stejně jako už tolikrát v historii. Leží jako ta nejubožejší mrcha a čeká, až ji někdo zvedne. Stejně jako kdysi Koperník obnažil vesmír, stejně jako kdysi Descartes odhalil vnitřní já.    

Stačí jen změnit úhel pohledu. Většina lidí nevidí, co vidět nechce. Drží se své ohlávky jako ti nejhloupější oslové. Jejich život se děje setrvačně, stále vzývají boha, stále podléhají iluzím, stále moralizují. Jenže bůh je pseudobůh, ideály jsou pseudoideály, dobro je pseudodobro. Do důsledků je všechno jako a v tom je jediná jistota. Jistoty jsou pseudojistoty, emoce jsou pseudoemoce, názory jsou pseudonázory.

Kdo si to dokáže připustit? Že život je pouze hra, realita smíšená s virtualitou, pravda smíšená se lží? Že právě v tom je svoboda? Že jen ten, kdo nepodléhá dogmatům, je lidský? Že lidskost je v jeho hraní? Že jediné dobro je v jeho kráse? A jediné zlo v jeho ošklivosti? V trapném a kýčovitém přehrávání? Pochopí už dnešní ideologové, že nezáleží na faktech, ale na rolích, aby vás zvolili např. za prezidenta?

Mohou to oslové někdy pochopit? Namísto toho brečí nad Trumpem, nad tím, že svět je bez jejich ideologie ztracený, hledají otep slámy, dějiny, které leží na smetišti, fakta, která platila včera, ale dnes už neplatí, postmodernu nebo post-postmodernu, dobu čtvrté průmyslové revoluce, čímž chtějí pochopit něco, co průmysl dalekosáhle přesahuje. Zoufalá neschopnost dnešních pseudoideologů...

 

Ukázka z knihy esejů Zprávy z pekla

Autor: Jan Klar | úterý 17.1.2017 13:39 | karma článku: 32,40 | přečteno: 2983x
  • Další články autora

Jan Klar

Deník spisovatele – být pan Flégr dávno bych spáchal harakiri…

Koronavirus odhalil v úplné nahotě, v jaké bezfaktičnosti vlastně žijeme, stačí si vzpomenout, jaké předpovědi vypouštěli z úst různí experti, dokonce vědci, žít v čestnější společnosti, museli by už dávno spáchat rituální

8.12.2021 v 18:20 | Karma: 28,51 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Deník spisovatele – nový progresivní člověk „Homo hygienicus“

Na prvním místě stojí ochrana a bezpečnost, stát jako velký šéf, etatismus, de facto matriarchát, žádné riziko, hravost nebo originalita nemají dnes ve společnosti místo. Pandemie jen odhalila do mrtě kostí,

1.12.2021 v 18:20 | Karma: 25,80 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Deník spisovatele – strhněte ten kus hadru z prezidentova obličeje

Záběr prezidenta, který po vážných zdravotních komplikacích (kdy trávil čas na jednotce intenzivní péče) přijal první hosty, jako by byl symbolem defektnosti dnešní doby. Starý vetchý muž, který se málem potkal se smrtí,

24.11.2021 v 18:20 | Karma: 27,00 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Deník spisovatele – páni Fendrych a Fischer úplně ztratili rozum…

Už dlouho je nabíledni, že portál Aktuálně.cz není ani tak mainstream, jako spíš tendenční médium, které propaguje levicový progresivismus. I tady zjevně platí, koho chleba jíš, toho píseň zpívej,

17.11.2021 v 18:20 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Deník spisovatele – muži, co hlásají feminismus, nejsou normální

Byly časy, kdy mne mírně udivovalo, když nějaký muž, třeba na sítích, sám sebe prohlásil za feministu a příznivce genderismu. Ta přemrštěná antimužská pozice mi okamžitě připomněla starou psychologickou pravdu,

10.11.2021 v 18:20 | Karma: 30,13 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik