Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

8 zaručených způsobů sebevraždy

Potom, co si Libor přečetl v Magazínu na víkend zajímavý článek nadepsaný „7 zaručených způsobů sebevraždy", jako kdyby se mu tím změnil život. Od té doby už na nic jiného nemyslel.

To je až tak jednoduché? říkal si. Stačí se řídit názory expertů? Vybrat si pro sebe nejlepší způsob, postupovat podle návodu, který byl v článku uvedený, a vyřešit jednou provždy svůj problém?

Po rozvodu se svou manželkou, bydlel Libor v podnájmu. Manželka ho tak oškubala, že si nemohl moc vyskakovat. Měl pronajatý pokojík v prvním patře rodinného domu. Ten pokoj patřil kdysi dceři jeho nových bytných. Byli to staří manželé a neustále se jim něco nelíbilo. Platil v termínu, ale přesto si ho příliš neoblíbili. Žádné vaření, návštěvy ani ponocování. Když si pustil televizi, přišla na něj bytná, aby zvuk ztlumil. Bydleli ve vilové čtvrti, kde se všichni navzájem znali.

Libor si připadal jako vyvrhel. Sotva vyšel z domu ven, pohla se záclonka v okně a oči paní bytné ho sledovaly. Jako kdyby byl zločinec. A když se tak člověk cítí, tak se tak začne i chovat. Měl toho všeho už po krk. V práci, v soukromí, i tady. Jeho žena s ním vůbec nemluvila. Nejlepší bylo to skončit. Lehl si na proleželou postel a začetl se do Magazínu na víkend.

„Nejčastějším způsobem sebevraždy je otrava pesticidy." Jasně, pomyslel si, ale kde vezmu ty pesticidy? Jediné prášky, které mám, je ibalgin. A ten je tak starý, že má už po době platnosti. To by se mi mohlo udělat blbě, což bych nerad. Nechtěl bych se pozvracet. To se při otravách stává a bytná by to musela pak uklízet. Navíc by mi to jistě přičetla zpětně k nájmu.

Tak co tam máme dál? Zastřelení se. Jenže kde sebrat pistoli? Účinnou, levnou a nenápadnou? Tady v tom maloměstě? Na bleším trhu? Nebo snad u Vietnamce ve večerce? A i kdyby ji koupil, nadělal by s ní akorát bordel. Výstřelem by zalarmoval půl čtvrti. Ustřelil by si kus hlavy a byl by navždy mrzák. Zase jen další náklady, na které nemá peníze.

Skok z výšky nebo pod vlak. Jistě, ale kde? V okolí moc činžáků ani mostů není. Pracuje ve skladové hale a bydlí v prvním patře. Kdyby vyskočil odtud z okna, jen by si něco zlámal. A vlak přijíždí do města dvakrát třikrát za den. Už se vidí, jak mrzne někde před nádražím. Vlak tam stejně přibržďuje a možná by mu přejel nohy, ale nezabil by ho.

Další způsob je podřezání se. Na to vážně nemá žaludek. Člověk se musí přesně říznout, žádná řezničina. A Libor nesnáší pohled na krev. Omdlel by dřív, než by si nařízl žílu. Navíc ani nemá vanu, aby si ponořil ránu do vody. Bytná by stejně brzy přiběhla, proč tak dlouho pouští vodu?!

A ty další možnosti? Otrava plynem? Jasně, musel prodat své auto a tak se nemůže ani otrávit splodinami. Navíc by je neuměl vyvést do kabiny. Dát hlavu do trouby v kuchyni taky nemůže, je elektrická a jen by ho spálila. A utopit se? Kde jako? V požární nádrži? V řece je málo vody. Na přehradě by to možná šlo, ale nejsou tam žádné kameny, lidi je všechny rozkradli.

Jediná možnost je oběšení se. Začal se na to připravovat. Koupil si provaz a naučil se uvázat si smyčku. Ještě že máme internet. Tam najdeš všechno. Pak si zařídil poslední věci. Nebylo jich zase tolik. Vyřídil si povinnosti v práci a vzal si dovolenou. Na sebevraždu potřebuješ klid. Je to něco jako odjezd na velmi dlouhou rekreaci.

„Celý den budu pracovat," řekl po ránu své bytné.  

„Nejdete do práce?"

„Ne, mám homework..."

Vynesl odpadky a vrátil se nahoru. Měl uklizeno, zbavil se všeho, co už nemělo žádný smysl. Zůstaly jen doklady, peníze, klíče. Čisté oblečení, aby ho mohli převléknout do rakve. Televize, ve které pustil retro hudbu. Zlaté osmdesátky, měl to tak rád. Hygienické potřeby, aby si nepřipadal jako čuně, až se bude věšet. Dopis na rozloučenou.

Je třeba postupovat metodicky, pomyslel si. To mu vždycky šlo. Jeho manželka mu to nejvíc vyčítala. Nedostatek fantazie. Žádná spontaneita. Nudnost. Pragmatičnost. Přízemnost. Odšrouboval lustr, který visel na kovovém háku. Několikrát nosnost háku už vyzkoušel. Věděl, že jde na jistotu. Lustr odložil a na hák uvázal provaz.

Ještě jednou se začetl do článku v Magazínu. Aha, je třeba si uzel stáhnout co nejvíc. Pak je největší šance, že si zlomí vaz. Bál se komplikací. Pod židli, na kterou si vylezl, rozložil peřinu. Až židli skopne, peřina utlumí její pád na podlahu. Bytná je nahluchlá, ale sichr je sichr.

Utáhl si pevně provaz kolem krku. Chvíli tam jen tak stál. Jednu nohu si položil na opěradlo židle. Cítil, jak se viklá. Co ještě zbývá?! Je to vážně všechno?! Nic jiného už nebude?! Jen dokonalá smrt?! Zazvonil mu mobil. Sakra, proč si ho nevypnul? Nevolá jeho láska?

Vyprostil se a šel to zvednout. „Dobrý den," ozvalo se, „Nováková, Byznys finance, máte čas na monitorovaný rozhovor? Chtěla bych se vás zeptat, zda víte o naší nové službě? Pět procent sleva na spotřebitelský úvěr. Do výše milión korun. Akce platí do konce roku..."

V téhle pokročilé době nemáš ani kdy se zabít, pomyslel si.

Pak odhodil mobil, přešel ke stolu a nalil si zbytek whisky. Byl to sice pomalejší způsob, jak se sprovodit ze světa, ale o to příjemnější. 

 

Povídka z cyklu Lidská tragikomedie

Autor: Jan Klar | středa 2.12.2015 12:46 | karma článku: 30,11 | přečteno: 7709x
  • Další články autora

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1612x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma: 21,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma: 33,42 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Pár špatných momentů Česti Strakatého

Všiml jsem si, že i ti nejlepší z tzv. mileniánů, kteří jsou mezi námi, trpí určitým neduhem. Ten neduh se projevuje vždy, když se začnou vztahovat ke svobodě, většinou totiž vůbec neví, o čem mluví.

21.6.2023 v 11:44 | Karma: 30,39 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1201x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik