Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Neviděla bych to černě, dnes je jen víc možnosti :-)

2 0
možnosti

Nedělal bych tragédii z toho, že se nečte fabulátor Jirásek.Již za mého mládí to byl opruz.Číst se bude stále, jen lidé mají dnes méně času (kvůli médiím).

0 0
možnosti

Nedělal bych tragédii z toho, že se nečte fabulátor Jirásek.Již za mého mlíádí to byl opruz.Číst se bude stále, jen lidé mají dnes méně času (kvůli médiím).

0 0
možnosti
Foto

Přečetla jsem toho spoustu a teď jsem na rozpacích, protože označit Jiráska za klasiku a ještě se pohoršit, že ho lidé nečtou? No nevím. Jirásek byl žvanil a navíc tendenční. Do antikvariátu nechodím, protože nabízí jen to, co vyšlo za socialismu. Chápu, že nemá, kde jinde brát. Pokud se něco z toho dalo číst, mám to doma neb jsme rodina knihomolů. Nesmysly, které tenkrát vycházely, číst nebudu ani kdyby byly za korunu.

0 0
možnosti
Foto

"Do antikvariátu nechodím, protože nabízí jen to, co vyšlo za socialismu",, napsala jste. Pokud to myslíte vážně, je vidět, že do antikvariátů moc nechodíte. A zastala bych se spisovatele Aloise Jiráska, je za ním obrovské dílo, a pokud v něčem fabuloval, není na tom nic zvláštního, fabuluji (vymýšlejí si) i někteří současní spisovatelé a scénáristí, kteří líčí minulost. Žili jsme v té době, také pamatujeme. Způsob, jakým Alois .Jirásek psal, neodpovídá uspěchanost dnešní doby, také ho již nečtu, i kdyžjsem jako dospívající přelouskala téměř celé jeho dílo. (Kromě kroniky U nás). Byl jeden z mála spisovatelů ve venkovských knihovnách, který se dal číst. (Jinak to byly samé tzv. "červené knihovny"...) Rv:-(

1 0
možnosti

No, nevím do jakých chodí autor knihkupectví, ale klasiky je nabízeno přímo kvantum. Akorát necítím potřebu kupovat si ruského klasika, kterého mám v polici již 3x po všech babičkách. Taky bych neviděl záhadu v malé poptávce po Čapkovi. On je totiž jaksi k dispozici celý a kompletní zdarma ke stažení...

Antikvariát ať vydrží co nejdéle, těch není nikdy dost.

4 0
možnosti

Co je kvalitní kniha, kvalitní čtenář? Jsou knihy, které pohladí po duši, jsou i jiné, potřebné, které se čtou tíž, protože nás více formují a ukazují cestu ke změně. To už se třeba tak lehce nečte. Budoucnost ale černě nevidím. K dobrému se člověk vrací. Po knihách by se nám stýskalo.V

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Na knihy nekvalitní a na knihy sloužící populistickému krátkodobého zájmu čtenářů, týká se to například i různých " memoárů" současných "celebrit", a na knihy vyloženě kýčovité, se najde vždycky dost sponzorů. Prodávají se dobře, protože je jejich prodej podpořen masivní reklamou. Želbohu, zjišťuji, že mnoho podobných brakových knih nakupují i veřejné knihovny dotované státem. Dřív se v nich tolik jalových a laciných románů - a různých podřadných detektivek nevidělo. Ráda nakupuji knihy v antikvariátu, ale jako dárek se samozřejmě hodí spíš ty nakupované v prodejnách Knihy. :-)Naposledy jsem si udělala radost, koupila jsem si v antikvariátu monografii našeho výtečného malíře a ilustrátora Adolfa Kašpara. Před tím ilustrované Čechovovy povídky. Nehodnotnou literaturu nekupuji. :-/ :-)

0 0
možnosti
Foto

"Nekvalitní" četba byla vždycky, je a bude. Není to jev nový. A i knihovny se řídí poptávkou čtenářů, knížky s vysloveně "rekreačním" obsahem v nich byly vždycky, byť se na ně knihovníci (k nimž mám tu čest patřit) dívají rozpačitě. Divila byste se, kolik vzdělaných lidí si chodí půjčovat vysloveně oddychové čtení a jaké jsou na knížky tohoto typu "pořadníky".

"Obyčejné" městské knihovny jsou sice tak trochu hybateli místní kultury, ale národní literární bohatství se shromažďuje jinde a knihovny zejména umožňují lidem - co jiného taky - číst.

2 0
možnosti
Foto

Hezký rozhovor na hezké téma s nesporně zajímavým člověkem. Spíše k názvu než k obsahu bych podotkl, že už tak 200 let se v každém období vydává mnoho knih, po kterých za nějaký čas ani pes neštěkne. Dříve byly knihy vzácnější, dne se vydává absurdní množství knih a proto je také více "odpadu".Spíše než, co dnes někdo považuje za umění ( pojem umění lze asi vnímat různě), mi přijde důležité, co fakticky lidé čtou.

0 0
možnosti

Tentokrát musím zcela souhlasit.

0 0
možnosti

Jak říká můj oblíbený Améry: Době neunikneš, nesnaž se... Já se občas ještě snažím, i když se v tom někdy plácám jako ryba na suchu, neboť Améry měl jistě pravdu. Ale ještě pořád věřím (jako Jana M.), protože nevěřit je hřích...:-)

2 0
možnosti
Foto

taky proto, že čtení souvisí nejen s kultivací, tvořivostí a fantazií, ale zcela prakticky taky se schopností porozumět textu, mít slušnou slovní zásobu a tedy se učit, vnímat informace, pracovat s nimi.. všechno to začíná u leporela se zvířátky a čtení rodičů a batolete.

Stýskat po tištněné knize si můžeme. Po papyrových svitcích se taky asi v historii někomu stýskalo a Guttenberga nejspíš všichni neoslavovali. Ale čtení v jeho podstatě potřebovat a chtít budeme nejspíš i dál.

6 0
možnosti
  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz