Khamoro na oslavy přiváží zběsilý balkánský expres – Mahala Rai Bandu!

Festival Khamoro letos oslaví – od. 28. května do 3. června - čtvrtstoletí své existence, a tak se organizátoři rozhodli do srdce Evropy pozvat zvučná jména world music. Jedním z těch nejzvučnějších je bezesporu Mahala Rai Banda.

Mahala je moje oblíbená kapela, měli jsme s Gipsy.cz možnost několikrát zažít jejich koncert na velkých světových pódiích a účinek jejich hudby byl vždy stejný… Totálně vás „naspídovala“ a vy jste měli chuť slavit (ať už byl důvod nebo ne) až do rána!

Tahle „banda“ hudebních ekvilibristů brázdí světová pódia více jak 15 let, hrála ve více jak 30 zemích čtyř kontinentů a jejich hit „Mahalageasca“ zněl jako jedna z titulních písní dnes již legendárního filmu Borat. Mahala spojuje tradiční romskou balkánskou dechovku s rumunskou cimbálovkou (tedy bez cimbálu), houslemi a akordeonem. Tato kombinace vytváří jedinečný sound, díky kterému kapelu vždy po pár vteřinách bezpečně identifikujete.

Jak už to u špičkových balkánských kapel bývá, nezůstávají u tradičních intepretací. Mahala přidává do své hudby notnou dávku funkových rytmů, soulu, Rn´B a dalších hudebních stylů. Jejich romské texty jsou hodně vtipné a také – Romové vědí – některé i lehce pikantní…

Kapelu tvoří celkem jedenáct muzikantů, kteří pochází ze dvou vesnic – Clejani a Zece Prajini.  Tyhle vesnice patří do Guinnessově knize rekordů. Mají totiž největší koncentraci vynikajících špičkových romských hudebníků. Posuďte sami. Mohou se právem chlubit nejen Mahala Rai Bandou jako domácí kapelou. Pochází odtud i Fanfare Ciocarlia a Taraf de Haidouks, stejně jako Mahala Rai Banda hvězdy world music první velikosti.

2. června v La Fabrice a 3. června v Divadle Archa se tedy máte (vlastně máme) na co těšit. A to nejen na Mahala Rai Bandu. Dorazí také Koćani orkestar, k tomu dalších 6 kapel, takže to bude stát za to a bude se zase tančit až do rána...

Kompletní program najdete na khamoro.cz, mrkněte také facebook.com/festivalkhamoro

Vojta Lavička

Autor: Festival Khamoro | úterý 2.5.2023 15:35 | karma článku: 10,05 | přečteno: 248x