Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už zase svítí slunce. Festival Khamoro po šestadvacáté.

Kdo neví, co Khamoro je, nechť zpozorní. Tento festival už čtvrt století do Česka přiváží to nejlepší, co může světová romská hudba nabídnout. Makedonskou dechovku, klasické Flamenco v novém kabátě ale i gastro show!

Khamoro už není jen tak nějaký festival. Je to tradiční a světový festival. Dvacet šest let organizace, víc než dvě stě šedesát kapel a třiatřicet zemí světa. Co rok, to hvězdy world music.

Loni jsme si společně mohli užít třeva MAHALA RAI BANDA, nebo světovou premiéru projektu kapely The Rosenberg Trio & Family. Jak to tam vypadalo? Podívejte se!

Ani letos to nebude jiné. Přijede to nejlepší, co přijet může. Týdenní maraton odstartuje v neděli 26. května Khamoro party v pražské Stromovce. A dorazí tam hvězda ze Slovenska – Igor Kmeťo. K němu teprve šestnáctiletá zpěvačka Vanesa Horáková, což je vycházející hvezda a jedna nejvyhledávanějších romských zpěvaček nejen na Slovensku. Její song Pojďme ruky hore doslova obletěl celý svět. Jen na Youtube má skoro 6 milionů zhlédnutí.

Igora Kmeťa netřeba příliš představovat. Charismatický funkový zpěvák a všestranný muzikant se proslavil hlavně působením v kapele Kmeťoband spolu se svým otcem. Za průlomové album Bubamara z roku 2003 získali výjimečné ocenění – multiplatinovou desku. V současné době spolupracuje s hvězdami českého a slovenského showbyznysu jako třeba Rytmus, Dara Rolins nebo Anita Soul.

PRAVÁ CIMBÁLOVKA I FASCINUJÍCÍ FLAMENCOVÁ SHOW

I když Khamoro zdaleka není jen o hudbě, koncerty tradiční romské hudby patří k těm nejatraktivnějším částem největšího romského festivalu na světě. Jejich koncept vychází z toho, že Romové žijí rozptýleně po celém světě. O tom svědčí i zastoupení jednotlivých států, které na festivalu Khamoro v uplynulém čtvrtletí ukázaly kus ze své kultury. Vedle pravlasti Romů Indie to byly třeba i Turecko, Egypt, Brazílie, Kazachstán, Portugalsko, Spojené státy, Rusko, Španělsko a mnoho dalších. Letos nebude chybět nefalšovaná cimbálovka. „Cimbálovka Erika Holuba má ve svém repertoáru všechno, co si pod pojmeme tradiční romská hudba českých a slovenských Romů můžeme představit. Cimbál, housle, violu, kontrabas a znamenitou zpěvačku ze slavné muzikantské rodiny – Eriku Fečovou.

Kromě těchto výtečných muzikantů se návštěvníci můžou těšit i na legendární Ciganos d’Ouro z Portugalska, kteří na Khamoru vystupovali už několikrát a vždy sklidili obrovský aplaus publika. Speciální show přinese do Prahy i soubor Barcelona Flamenco Ballet, který nabízí úplně nový pohled na dědictví španělských Romů. Formaci před sedmi lety založil tanečník a choreograf David Gutiérrez, který pochází přímo z kolébky flamenca – samotné Andalusie. S flamencem začínal v pouhých čtyřech letech a učil se od těch největších mistrů. Dnes je považován za jednoho z nejtalentovanějších tanečníků flamenca na světě.

Ale to není všechno. „Na koncertech tradiční romské hudby se lidé můžou těšit i třeba na jednu z nejlepších a nejznámějších balkánských dechovek na světě, na chytlavé olašské čapáše z Maďarska nebo na známé písně z legendárního filmu Cikáni jsou do nebe v podání souboru Ame Roma z Lotyšska, který více než 50 let rozvíjí romskou tradiční hudbu z východní Evropy,“ doplňuje Laburdová. Podle ní Khamoro i letos nabídne koncerty světově uznávaného gypsy jazzu. Organizátoři slibují hvězdy světového formátu. „Těšit se můžete na skutečné mistry, kteří následují stopy zakladatele gypsy jazzu – samotného Django Reinhardta,“ říká hlavní dramaturg a producent festivalu Džemil Silajdžić.

POPRVÉ GASTRONOMICKÁ SHOW

„Aven te chal“ – přijďte se najíst. Tímto výstižným názvem zve Khamoro na svou vůbec první gastronomickou show. Hlavní roli bude mít největší romská kulinářská hvězda v Česku a na Slovensku – foodbloger a kuchař Pavel Berky. Finalista slavné televizní soutěže MasterChef Česko přímo na lodi v romantickém prostředí smíchovské náplavky připraví pro návštěvníky tradiční romská jídla v supermoderní verzi. Mluvčí festivalu Claudie Laburdová prozrazuje, co se bude podávat: „Třeba Pavlův rodinný recept – fazolový guláš se třemi druhy masa. A těšit se můžete i na legendární Gypsy Burger, který spojuje hned několik tradičních romských pokrmů. Moc se na tuhle kulinářskou akci těšíme.“

Kromě gastronomické show připravili organizátoři i další bohatý doprovodný program. Filmové projekce, výstavy, ale i divadelní představení Slovenského národního divadla Budete mať luft! Poměrně kontroverzní inscenaci budou mít možnost lidé v Česku vidět vůbec poprvé. Představení je rekonstrukcí tragické události, od které uběhlo skoro sto let a stále se o ní mlčí. V noci z 1. na 2. října v roce 1928 skupina výtržníků ze západoslovenské obce Pobedim během zábavy zaútočila na nedalekou romskou osadu. Výsledkem pogromu byly zničené domácnosti, množství zraněných a šest obětí – mezi nimi i šestileté dítě. „To představení není úplně pro slabší povahy,“ přiznává mluvčí festivalu Laburdová.

I letos Khamoro nabídne i odborný program. Spolu s organizací Romea připravuje debatu o školství, na kterou dorazí experti na vzdělávání, lídři stipendijních programů pro mladé Romy ale i sami romští absolventi středních a vysokých škol. Diskutovat budou mimo jiné o tom, kam se posunulo české školství ve vztahu k Romům od roku 1989, jaké možnosti mají dnešní mladí Romové při přechodu ze základní školy na školu střední a jakou mají mladí Romové motivaci ke studiu, kde hledají oporu a pomoc.

Khamoro v současné době navštěvuje ročně zhruba 10 tisíc návštěvníků. Během své existence získalo vlastní skalní fanoušky, kteří za ním neváhají rok co rok přijíždět třeba až ze Spojených států, Kanady nebo Jihoafrické republiky. „Na Khamoru vznikají dlouholetá přátelství a není výjimkou, že se právě na našem festivalu poznali lidé, kteří spolu později založili rodinu. Festivalové akce teď navštěvují i se svými dětmi, možná už teenagery,“ uzavírá mluvčí festivalu Claudie Laburdová.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Festival Khamoro | čtvrtek 9.5.2024 14:02 | karma článku: 7,12 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Festival Khamoro

Co bude nové na Khamoru? Bude vařit Pavel Berky z MasterChefa!

Když člověk řekne Festival Khamoro, napadne ho hudba. Jak jinak. Letos to ale není jen o hudbě. Na festivalu nabídneme třeba divadlo nebo gastro show. A ne ledajakou. Hvězdnou, unikátní!

16.5.2024 v 13:03 | Karma: 3,68 | Přečteno: 64x | Kultura

Festival Khamoro

Předpověď na příští týden: Bude svítit sluníčko (Khamoro)

Khamoro dnes zahajuje představením Divadla Trajo z Rokycan, které nese titul Djelem, Djelem. Večer pak v Gauči na Výstavišti vypukne Khamoro party, na níž zahrají kapely Feri z Brna a renomovaná skupina Kal ze Srbska.

28.5.2023 v 14:40 | Karma: 3,53 | Přečteno: 80x | Diskuse| Kultura

Festival Khamoro

Nejrychlejší kytarové prsty zahrají v Praze. Stochelo Rosenberg přiváží „famílii“!

Stochelo je respektovanou kytarovou osobností napříč hudebními žánry, jeho doménou je však gypsy jazz, navazuje na odkaz jazzové legendy Django Reinhardta. Organizátoři Khamora jej přiváží s projektem The Rosenberg trio & Family.

22.5.2023 v 11:09 | Karma: 8,45 | Přečteno: 121x | Diskuse| Kultura

Festival Khamoro

Khamoro na oslavy přiváží zběsilý balkánský expres – Mahala Rai Bandu!

Festival Khamoro letos oslaví – od. 28. května do 3. června - čtvrtstoletí své existence, a tak se organizátoři rozhodli do srdce Evropy pozvat zvučná jména world music. Jedním z těch nejzvučnějších je bezesporu Mahala Rai Banda.

2.5.2023 v 15:35 | Karma: 10,05 | Přečteno: 248x | Kultura

Festival Khamoro

Festival Khamoro je v plném proudu

Koncerty tradiční romské hudby pokračují! Prožijte temperament, sílu a krásu romské hudby během festivalu Khamoro.

3.6.2016 v 0:00 | Karma: 7,17 | Přečteno: 237x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Přibylo dalších 1383 nových případů černého kašle. Zemřel šestý člověk

20. května 2024  13:41

Za uplynulý týden přibylo 1383 nových případů černého kašle, letos jich je už téměř 15 tisíc....

Vlak na Benešovsku usmrtil člověka v kolejišti, provoz na koridoru stojí

20. května 2024  13:40

V Mrači na Benešovsku srazil vlak člověka, který se pohyboval v kolejišti. Utrpěl zranění, kterým...

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Wildersův kandidát na premiéra má problém. Dohnal ho lék proti rakovině

20. května 2024  13:20

Hlavní kandidát na budoucího nizozemského premiéra Ronald Plasterk čelí kritice kvůli patentu na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 5,40
  • Průměrná čtenost 141x
Khamoro (pochází z romštiny a znamená sluníčko) je největším a nejznámějším profesionálním romským festivalem na celém světě, který v Praze pořádá nezisková organizace Slovo 21, z.s. a Studio Production Saga, s.r.o. již od roku 1999. Festival pravidelně nabízí jedinečné koncerty romských kapel z celého světa, výstavy, filmové projekce, taneční workshopy i odborné semináře a konference. V posledních letech Khamoro navštěvuje ročně přibližně 8500 lidí z České republiky i zahraničí. Jádrem celého festivalu je bezpochyby romská hudba, která představuje významnou součást celosvětového kulturního dědictví.

www.khamoro.cz

Seznam rubrik