Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Václav Klaus a jeho krátká obhajoba

Proč jsem začal číst a zajímat se o Václava Klause? Proč stále čtu a nejspíše i budu číst dále dílo Václava Klause a jeho institutu?

Zprvopočátku jsem se začal zajímat o Klausovi názory právě na základě kritiky, která i teď neupadá především z médií, levicově zaměřených politiků a ostatních.

Tento článek píši z důvodu položení otázky především jeho odpůrcům, kteří budou psát negativní komentáře pod tímto článkem, zda opravdu mají relevantní argumenty pro odsouzení pana Klause a ne jednoduché a kategorické papouškování věčných kritiků. Upozorňuji, že výlučně píši o jeho pracovní (tedy politické) stránce, ne osobní, jelikož pana Klause osobně neznám. Nebudu zde rozebírat jednotlivá prohlášení či rozhodnutí, každé z nich by potřeboval svůj delší komentář. Dovolím si tedy spíše se zamyslet na podstatou kritiky a přesvědčení pana Klause, jak tomu rozumím já.

Začnu tím nejdůležitějším, čím si mě Klausovi myšlenky dostaly - svoboda jedince. Na politické půdě bych těžko hledal osobu, která tak obhajuje svobodu jedince/občana před jinými zájmy. Obhajuje racionální chování občanů a hlavně - věří v jejich racionální chování a jejich rozhodnutí. U Václava Klause, dle svého přesvědčení, nikdy nevypadalo, že by měl v plánu snažit se uměle upravovat dané chování a rozhodování občanů či, jak to dělají vrcholní politici dnes "konání dobra pro nás občany, poněvadž oni to vědí lépe, co je pro nás lepší".

Z jeho politické aktivity, komentářů, projevů, textů a knih je zřetelný důraz veden na snížení role státu a přenechání více svobody a s ní zodpovědnosti na občany daného státu. Brání stát (přirozeně utvořeného národu) fungujícího ve svobodném prostředí jako garanci bohatství dané společnosti a bezpečí.

Důležité si je všimnout volný trh = bohatství společnosti. Stačí se podívat do historie a povšimnout si, že socialismus či jakékoli jiné státní zřízení s velkou akumulací moci v rukou státu nevede k prosperitě dané země a tedy jejich občanů. Podívejme se na Německo po 2. světové válce, kdy Erhard (Ministr hospodářství) zrušil všechny nařízení, které zdědil po Třetí říši (regulace cen, obchodní bariéry, atd.). Dále USA a Ronald Reagan (80. léta), Velká Británie a M. Thatcherová (od roku 1979), Česká republika (90. léta) a mohli bychom pokračovat.

Dalším důležitým prvkem náklonosti ke Klausovi beru srozumitelnost názorů, jejich konzistentnost a racionalitu. Porovnejte si vyjadřování nejen dnešních a minulých vrcholných politiků, ale i osob veřejného života (Halík, Bělohradský a další). V jejich řeči vždy uvidíte snahu o zvýšení moci ve svých rukou nebo jakési pokusy o ovlivňování našich životů. U Klause si tohoto všimnout nemůžeme.

Příčina a důsledek. Pan Klaus jako jeden z mála neustoupí tlaku médiím a jiným zájmovým skupinám, kteří se snaží řešit nějaké nedostatky ve společnosti. Ať mluvíme o platu učitelů, platu doktorů, zdravotních nákladech, ceny plynu a elektřiny, mzdy v Česku, migrační vlna, globální oteplování způsobené člověkem, intervence ČNB, atd. Zmíněné problémy a témata jsou pouze důsledky určitého nastaveného systému, to znamená, že snažení se "vyřešit" působením na tyto důsledky ze všech stran místo hledání jejich příčin, v tom vidím další silnou stránku pana Klause, který vždy analyzuje příčiny.

Pro obhajobu svobodu občanů a deregulovaného hospodářství (volného trhu bez vlivu státu) je přece podmínkou přenechání moci v rukou občanů, to znamená, že osoba, která toto obhajuje, se daných nároků na moc a ovlivňování našich životů VZDÁVÁ a nemá zájem je akumulovat pro sebe. Nevěřím tedy konspiračním teoriím o zlodějně, krádežích a dalších pana Klause. Pokud by byl takový miliardář, proč by nadále každodenně pracoval a snažil se obhajovat nás občany před socialistickými hrami s naší společností. Tyto tvrzení jsou nesmyslná.

Věřím, že následující tvrzení vyvolá nevole v diskuzi, ale - Václav Klaus je podle mého názoru jeden z největších českých (československých) politických osobností. Ať už je diskreditován již od 90. let těmi, kterým právě zabránil se dostat k moci a ji akumulovat k nevýhodě nás občanů, věřím, že veřejná diskuze o Klausových činech a názorech by měla být vedena na vyšší úrovni než nadávkách a kategorické kritice bez argumentů.

T. G. Masaryk, který o sobě řekl, že je většinou pro socialism, občas pro marxism, tvrdí, že podmínkou fungování demokracie je úcta k druhým (dokonce to nazval láska ke spoluobčanům) i přes odlišné názory a diskuze založená na racionálních argumentech.

 

 

 

 

 

 

Autor: Radek Ketzl | čtvrtek 6.4.2017 10:40 | karma článku: 31,03 | přečteno: 998x
  • Další články autora

Radek Ketzl

Bez voleb a s koncentráky v Německu

Již před březnem 2020 jsme nežili ve svobodné společnosti. Můžeme říci, že jistá míra totalita byla i před tím. Politici však využili koronavirus ve svůj prospěch a náš život nabral jiný rozměr.

18.2.2021 v 12:39 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Napsal jsem Babišovi prosbu

Zoufalství se o mě pokouší. Zavřou nás znovu? Na jak dlouho? Budeme mít na provozní náklady? Budeme mít na splátky úvěru? Budeme mít na to, abychom nahradili rozbitou postel, světlo v hotelovém pokoji?

14.12.2020 v 11:59 | Karma: 19,60 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Podařilo se jim to

Našli si důvod, kterým nás začali ovládat. Někteří jsou obětní beránci, někteří (jako Hamáček a spol.) to dělají za jediným cílem, ovládnout nás.

10.12.2020 v 11:00 | Karma: 27,62 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

S Covidem k totalitě

Cesta k totalitě vydlážděná jak jinak než dobrými skutky našich hodných a tvrdě pracujících vládních představitelů. Za přikyvování občanů a médií.

23.10.2020 v 10:21 | Karma: 16,48 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Nejsem majetkem státu!

A přesto mám pořád pocit, že někde v Katastru občanů ČR mám v kolonce Vlastnické právo napsáno "Stát (Vlády) ČR".

4.2.2020 v 13:54 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik