Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co pro Vás znamená "svoboda"?

Svoboda sem, svoboda tam... Se slovy solidarita a demokracie jde asi o nejpoužívanější slovo ve veřejném prostoru médií, politiků a intelektuálů.

V ročníku na MBA, které momentálně studuji, nás je celkem 24 studentů. Velmi mezinárodní složení - od Indonésie, přes Čínu, Ázerbájdžán, Irák, Slovensko, Německo, Francie, USA, až po Mexiko a Chile. Je tedy vždy zajímavé poslouchat příběhy, jiné kultury, jejich návyky a názory. S některými jsem však v nesouhlasu. Níže zmíním pár příhod, které mě stále nutí přemýšlet o významu svobody, o přístupu k ní, o tom, jak je limitována, jak ji vnímají ostatní. Tím, jak je svoboda vnímána ostatními a protlačována, je odebírána nám, postupně, nepřímo.

Během dvou předmětů jsme měli různé diskuze založené na námi vybraném tématu. Mezi tématy byly i momentálně veřejně probírané jako "žhavá témata".

Asi nejžhavější bylo "Negativní rozhodnutí Trumpa o nepřistoupení na Paris Accord". V podstatě 98 % lidí v dané místnosti souhlasilo s prezentujícím o špatnosti daného rozhodnutí. Z diskuze vyplynulo, že bychom se měli chovat "jako dospělí". Celkem to bylo bez vážných argumentů jako předem jasně daná věc. Mezi dalšími byl "Zákaz kouření v restauračních zařízeních". Uzavřeno to bylo tím, že je to lepší pro společnost a podnikatelé si na to postupem času zvyknou, i ti nekuřáci, kteří si myslí, že jde o narušení soukromého vlastnictví.

Mezi řečí mně však překvapily silnější výroky. Asi nejsilnější byl, že při volbách by občané měli být testování, zda dostatečně rozumí politice a jsou tak hodni jít volit. Další spolužačka mě informovala o tom, že nacionalismus (ve významu dnešních evropských elit) a patriotismus způsobuje války a proto je nutné je limitovat. Stejně tak jako bezhotovostní transakce - hotové peníze by se prý měly zrušit, aby se nedalo prostoru pro korupci, to ji prý vyléčí. Jeden spolužák s Francie zase věří, že chyba špatné politiky je v těch špatných lidech, kteří tam jsou, a že tam musí přijít poctivý člověk, který bude pro lidi. Kolega z Iráku si trochu postěžoval, že prý nedostal práci před 5 lety, kdy ho ředitel společnosti odmítl vzít na danou pozici na základě jeho původu, který nebyl vhodný pro danou práci. Jeden spolužák z Německa zase výrazně oznámil, že musíme být solidární s imigranty, že jsme na to dost bohatí, abychom se podělili. Můj šéf v práci (pochází z Rakouska) opakuje, že máme v práci mixovat více národností, že je to lepší. Kolegyně (Němka) mi řekla, že nerozumí, jak je možné, že doktor z Bulharska není stejně kvalifikovaný jako z Německa. Jednomu spolužákovi (Američan) jsem řekl: "Kéž by se projekt EU rozpadl a zůstalo by něco jako EHS". Jeho reakce byla: "Proč by jsi to rušil, když můžeme takto svobodně cestovat?!".

Je to jen výčet pár věcí, které mě pořád přivádí k otázce významu svoboda (nechci se snažit vyvracet jednotlivá tvrzení v tomto článku, i když s nimi nesouhlasím). Samozřejmě, každá je subjektivní a je těžko definovatelná. Pamatuji si jednu definici - "Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého".

Na základě čeho považujeme naši svobodu? Řekl bych na zkušenosti nebo historii společnosti. Zažili jsme nedávno totalitní režim, bez svobody a volného trhu. Nejen, že jsme nemohli svobodně cestovat, ale nebyly občanská práva, podnikání, soukromé vlastnictví, nic z toho neexistovalo, osobní aktivita byla vymazána. Místo toho jsme zde měli centrální administrativu, která věděla, co je pro občany dobré a co ne. Co se bude vyrábět, za kolik, v jakém množství a kvalitě, a co budou občané spotřebovávat, za kolik, v jakém množství a kvalitě. Nešlo o nic jiného než o regulace, neefektivitu, přerozdělování, zájem vyššího dobra pro společnost, rovnost nad rovnost, atd..

Svoboda buď je a nebo není. Svoboda a volný obchod jdou spolu paralelně, jeden vedle druhého, které není možné oddělit. Svoboda je odpovědnost za naše životy, za životy naší rodiny, blízkých, kamarádů a nejbližšího okolí. Proč o ní tedy přicházíme, proč se nepoučujeme o omezování svobody z naší historie? Velmi se mi líbí Friedmenovo pojetí socialismu - kdy používá sloveso "force" nutit. V socialismu nás totiž vláda nutí k chování, které je proti našemu osobnímu zájmu, je to vynucování jisté činnosti. Opět máme v Evropě kolektivismus jako nejvyšší zájem.

Ptám se tedy, co pro Vás znamená "SVOBODA" a je podle Vás v ohrožení? Nebo s EU a USA historie skončila a jsme "v bezpečí".

 

 

Autor: Radek Ketzl | středa 21.6.2017 17:20 | karma článku: 14,97 | přečteno: 433x
  • Další články autora

Radek Ketzl

Bez voleb a s koncentráky v Německu

Již před březnem 2020 jsme nežili ve svobodné společnosti. Můžeme říci, že jistá míra totalita byla i před tím. Politici však využili koronavirus ve svůj prospěch a náš život nabral jiný rozměr.

18.2.2021 v 12:39 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Napsal jsem Babišovi prosbu

Zoufalství se o mě pokouší. Zavřou nás znovu? Na jak dlouho? Budeme mít na provozní náklady? Budeme mít na splátky úvěru? Budeme mít na to, abychom nahradili rozbitou postel, světlo v hotelovém pokoji?

14.12.2020 v 11:59 | Karma: 19,60 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Podařilo se jim to

Našli si důvod, kterým nás začali ovládat. Někteří jsou obětní beránci, někteří (jako Hamáček a spol.) to dělají za jediným cílem, ovládnout nás.

10.12.2020 v 11:00 | Karma: 27,62 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

S Covidem k totalitě

Cesta k totalitě vydlážděná jak jinak než dobrými skutky našich hodných a tvrdě pracujících vládních představitelů. Za přikyvování občanů a médií.

23.10.2020 v 10:21 | Karma: 16,48 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Nejsem majetkem státu!

A přesto mám pořád pocit, že někde v Katastru občanů ČR mám v kolonce Vlastnické právo napsáno "Stát (Vlády) ČR".

4.2.2020 v 13:54 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik