Pozor: Aktivisté na koloběžce

Dvě ženy jedoucí na elektrokoloběžce srazily v Paříži Italku, která byla na procházce podél Seiny. Žena se po pádu uhodila do hlavy, utrpěla srdeční zástavu a zemřela.

 

Je to již několikátý incident, ve kterém hraje negativní roli symbol hipsterů a aktivistů - koloběžka.

Dříve bývala koloběžka dopravním prostředkem pro děti. Později na koloběžkách začaly jezdit dospělí. Super, koloběžka sama o sobě je určitě fajn. Následně se ale koloběžka stala symbolem hipsterů/aktivistů/liberálních levičáků a jedním z jejich vysněných ideálů sdíleného a ekologického fungování měst. A přišly problémy.

V Paříži provozuje sdílené koloběžky řada firem a mají jich tam prý asi 15 tisíc. V Praze jich máme méně, ale stejně způsobují problémy. Všude se povalují, jezdí na nich především podnapilí turisté, kteří se po chodnících proplétají mezi pěšími. Každou chvíli se stane nějaký incident. Spousta koloběžek se našla naházených ve Vltavě.

To je totiž tak, když se k moci dostanou nejrůznější aktivisté a progresivisté a na sílu tlačí nejrůznější údajně úplně úžasné věci. Prý je to ekologické, sdílené, trendy a super. Pamatuju si, že když zkoušeli koloběžky prosadit do Prahy, jako argument se uváděl dokonce i boj s klimatickou změnou.

Přitom je to úplná hloupost. Ve zmíněné Francii už dokonce koloběžkám vyhlásili boj i ekologičtí aktivisté, protože jsou příliš energeticky náročné a jejich lithiové baterie se problematicky recyklují. Ale to je tak, když se tlačí věci aktivisticky a na sílu. Pak neplatí pravidlo 2x měř, 1x řež. Řeže se rovnou a bez přemýšlení. A kdo si dovolí se ozvat, že by se věci měly promyslet, je hned označen za tmáře, ropáka, ničitele životního prostředí. Stejně na sílu a bez pořádné diskuse si aktivistické vedení magistrátu v Praze prosadilo šílenost jménem klimatický plán, který má v příštích pár letech vyjít na neskutečných 231 miliard korun. I když tento plán určitě obsahuje i dobré a potřebné projekty, nepochybuji, že celkový výsledek bude podobně tristní jako solární či koloběžkový boom.

Autor: Kateřina Kešnerová | pondělí 21.6.2021 13:33 | karma článku: 32,72 | přečteno: 939x