Na dovolenou autem, vlakem, nebo letadlem?

Tohle dilema jsem řešila několikrát už před covidem. Ten samozřejmě zamíchal kartami. Docela mě zajímá, jaké má kdo preference a argumenty.

Já osobně jsem zatím vyzkoušela pouze auto a letadlo. Oboje má své pro a proti. Autem se samozřejmě nedá dojet všude. Za to ale uvezete spoustu věcí. Můžete si cestu plánovat podle svého. Pokud jede víc lidí, tak je to oproti letadlu (pokud pominu občasné superlevné akční letenky) většinou i výrazně levnější.

Výhoda letadla je pochopitelně rychlost cestování. Dá se s ním dostat i přes moře i oceán. Dovolená letadlem má (alespoň pro mne) pořád i jakýsi nádech exotiky a pohody. Na druhou stranu se stále zhoršují podmínky pro přepravu zavazadel. Nyní v době covidu je cestování letadlem navíc nepříjemné kvůli nutnosti neustálých testů, nemluvě o tom, že v letadle je oproti autu logicky vyšší riziko nákazy nejen covidem.

Vlakem jsem zatím na dovolenou nejela, jen jsem si četla články o vlacích do Chorvatska. Přiznám se, že mne zatím ničím nenalákaly.

Ale zajímá mě, jaké argumenty jsou pro vás ty klíčové k tomu, že zvolíte jednu, druhou, třetí, nebo možná ještě další (třeba na kole) formu cestování na dovolenou.

U mě rozhoduje v podstatě hlavně destinace a forma dovolené. Pokud se rozhodneme, že vyrazíme někde poblíž, tak o letadle ani nepřemýšlíme. Stejně tak volíme auto v případě, že chceme dovolenou aktivní. Naopak, když cítíme, že potřebujeme pár dní oddychu na pláži, tak koukáme automaticky spíš po leteckých možnostech. V konečném rozhodování pak hraje samozřejmě svou roli i cena.

Poslední dobou jsem ale zaznamenala, že lidé nechtějí létat například z ekologických důvodů. Ať si každý samozřejmě v tomto ohledu dělá, co chce. Pokud tedy řeší sám sebe a nechce to zakazovat ostatním. Tuhle debatu celkem chápu u neustálých krátkých obchodních letů sem a tam. Je jasné, že spousta obchodních jednání se dá vyřešit buď online, nebo krátkou cestu překonat třeba vlakem. Ale pokud někdo chce kvůli klimatickému alarmismu drasticky zdražit letenky, tak bych ho hnala. Kdyby nebylo pro normálního člověka dostupné zaletět si aspoň 1x za rok na dovolenou, tak by pak byl technologický vývoj trochu zbytečný.

A jak cestujete na dovolenou vy? A z jakých důvodů?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Kešnerová | úterý 13.7.2021 8:22 | karma článku: 7,98 | přečteno: 240x