Klima zachráníme, když budeme méně pracovat

Pracujte jen polovinu týdne, zachráníte tím klima. A také odstraníte nerovnosti, nadměrnou spotřebu, budete mít čas na své blízké a budete si užívat života. Jen na to už nebudete mít peníze.

Už vás napadlo, že budete chodit do práce jen polovinu pracovního týdne, ale peněz budete brát víc, než by odpovídalo odpracovaným 21 hodinám? Je to jistě lákavá vyhlídka. Leckomu může znít o to lákavěji, protože to má přispět k omezení emisí a „záchraně klimatu“. Z textu na webu britské New Economics Foundation je jasně vidět, kam již dospěly úvahy evropské zelené levice (zde).

Dospěly tam, kam se dalo čekat. K socialismu. Se vším, co k němu patří - s mohutným přerozdělováním, s progresivním zdaněním, s nepřátelstvím k úspěšným. Jen jej zatím nazývají 21hodinovým pracovním týdnem. Obsáhlá zpráva na uvedeném webu nenechává nikoho na pochybách. S výjimkou jediné věci, kde se na to vše budou brát peníze, až už se všechny seberou těm, co jsou dnes bohatí, i těm, kteří nejsou bohatí, ale daří se jim slušně.

Je přímo životně důležité všimnout si toho, jak je to celé zaobaleno do frází. Takových, jež by v případě kohokoli jiného byly okamžitě označeny za nechutný populismus. Protože přejít na pracovní týden o 21 hodinách, kdo by to nechtěl? Ale když to lze zaplatit pouze sebráním peněz jiným lidem a firmám, co jiného to je, než populismus? Změní na tom něco, že prý se tím sníží konzum? Aby se nesnížil, když lidé budou mít méně peněz! Pomůže to nějak „klimatu“? Nepomůže, protože tyhle nápady se dají uskutečnit jen Zelenou frontou již téměř ovládané EU (0,4 miliardy lidí) a časem v USA (0,32 miliardy), pokud je budou nadále ovládat Demokraté, jež bude řídit zeleně socialistické křídlo. V ostatních zemích něco takového napadne možná jen nějakého salónního intelektuála. Takže emise budou stále zvesela růst. Tak, jako dosud.

Protože ostatní svět, tedy zhruba 7,1 miliardy lidí, bude vyrábět a konzumovat, jak jen mu to půjde. A bude také topit a svítit a jezdit. Co nejlevněji. Proti tomu členské státy EU - ani s USA – nic nezmůžou. Ani když zavedou pracovní týden o 21 hodinách.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Kešnerová | úterý 17.8.2021 7:00 | karma článku: 24,42 | přečteno: 603x