Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krize volby, aneb krize a volby

Nebýt kampaně minuly by nás volby do Evropského parlamentu téměř bez povšimnutí. Alespoň "jakous takous" volební účast zajistilo těch několik států co mají volby povinné a extremisti. Nebýt stovek miliónů na čím dál agresivnější přesvědčování nás voličů, nejspíš bychom se v neděli probudili a dověděli se, že volby byly včera a už je nestíháme. Ale - všechno je jinak, nebo by mohlo být...

Máme za sebou další volby do Evropského parlamentu a plná média analýz proč ten či onen vyhrál a proč ten i onen prohrál.
Znovu se rozjíždí kolotoč komentářů o čem vlastně EU volby jsou, jaká by měla být témata kandidátů, co je, čím by chtěl být a čím není evropský parlament.
Někdo říká, že jsou to jen půl volby, někdo dokonce čtvrt volby (narážím  na ČR, kde se volební účast pohybovala kolem žalostné čtvrtky).
Nechám stranou, že je škoda, že vlastně jediná možnost jak ovlivňovat anonymní úředníky, kteří nám říkají co je mrkev a co euromrkev, nebo euro banán; zůstává tragicky nevyužita. Za to si ostatně EU může sama, ale mám podezření, že jí to nijak zvlášť nevadí. Kdyby ano už by se něco přeci změnilo.
Dělat však náročné a možná nechtěné změny kvůli necelé půlce voličů (a bude hůř co do celoevropské volební účasti) je vlastně „nepragmatické".
Co je však na těchto volbách zajímavé, konají se za doby ekonomické a dodejme, že i za společenské krize.
Chtěl bych se vyhnout soudu, zda Lisabonská ústava, pardon smlouva, je dobrá či špatná.
Chtěl bych se vyhnout soudu, zda příčiny krize jsou za mořem, nebo jinde.
Co však nechci, je vyhýbat se pozornosti a zkoumání toho, co nás může čekat v budoucnu.
Pokusím se popsat situaci, která může nastat a možná i nastává - budu rád, budu-li se mýlit.
Před časem v Irsku odmítli Lisabonskou smlouvu, v ČR se o ní bojuje. Klaus jako eurorealista (ač s ním nemusím souhlasit v mnoha věcech, neprávem označovaný za euroskeptika) vymýšlí všemožné způsoby jak ratifikaci - postavení smlouvy na roveň zákona, naházet klacky pod nohy.
Přichází hospodářská krize a v jejím těsném závěsu volby do EU pralamentu.
Kdosi - většině lidem v EU neznámý, si v útrobách stovek kanceláří, pod lešením po Entropě, říká: „No a je to tady pánové. Máme to hotové - krize, jako na zavolanou."
„Proč", ptá se jiný úředník, a přemýšlí, jak by mohly zástupy nezaměstnaných, krachujících podnikatelů a sociálně slabých pomoci?
„To je jednoduché," odpovídá první a pokračuje. „ Je to přeci jedinečná příležitost. Lidé se bojí budoucnosti, mají strach o svá místa a my jsme tu proto, abychom jim pomohli. Uvažte, jak se toho dá využít pro naší věc," radostně rozhodí rukama a jak se nakloní nad stůl, nad mapu Evropy, která tu je jako podložka, se snese stín.
Pak už to jde jako po drátkách.
Rebelové v Irsku a v Čechách začnou tíhnout k virtuálním penězům, které jsou nabídnuty jako pomoc v podobě programů, ze kterých se vždy vyčerpá tak jako tak jen třetina. V médiích se objeví nějaký politik se zdviženým prstem, hřímající: „Vidíte, já vám to říkal. Být víc EU, být víc připoután k nám, rozhodně by krize tolik nebolela, ale máte ještě šanci - stačí podepsat!"
Lisabonská smlouva je rázem platná všude, anonymní politici píší sumy pod nadpisy jako je např.       Strukturální, Kohezní a jiný fond (omlouvám se, ale většina lidí ví prd co to znamená), připravují školení o tom jak čerpat a čekají, až z „čerpadel" odkápne kapička díky drobným netěsnostem...
Vše co vyprodukovali světe div se, začne platit za pár let. To už tu budou jiní a ti ať se potí - budou-li chtít také přijít se svým hrníčkem a chytat nějakou tu kapičku.
Volební účast je na čtvrtce v celoevropském průměru a kvůli těm pár lidem, co volí, není přeci třeba systém měnit. Jejich křik, že něco je špatně, zaniká v mlčení těch zbylých pětasedmdesáti procent, kterým je to fuk.
Ekonomika se dál ubírá svými cestami a stejně jako před lety se dostává na vrchol, aby strmě padala na dno. Historie se sice neopakuje, ale ve spirále se točí v kruhu (viděno shora).
Jestli nezačne svět válčit o pitnou vodu, nebo nás nespláchne potopa ze stoupajících teplot, bude to tak do skonání civilizace.
Ne - nejsem euroskeptik. Myšlenka evropské unie se mi líbí. Nebojím se ztráty suverenity, pokud se Evropa dohodne na společné ústavě, která bude ctít základní listinu práv a svobod (nebo chcete-li Listinu základních práv a svobod), kulturu a jazyk členských národů. Nebojím se svěřit některé pravomoci nadnárodní instituci, kterou je rada či parlament.
Bojím se jen, že lidská motivace je mnohem prostší, než blaho bližního. Bojím se, že to jak vypadá svět dnes a jak nám ho malují politici není ten, který chci pro svého syna.
Bojím se, že i v tomto případě se potvrdí, že: Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmylsy.
budu volit do EU parlamentu a křičet tak halsitě, aby můj křik byl slyšet i přes to mrtvolné ticho těch, co k volbám nechodí!

Autor: Sebastián Kazowski | čtvrtek 11.6.2009 14:42 | karma článku: 9,08 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Sebastián Kazowski

Sociální síť LinkedIN ohlásila problémy s hesly

Jedna z nejznámějších sociálních síti LinkedIN ohlásila problémy s hesly některých uživatelů, které se dostaly do rukou hackerů! Problém ohlásila mailem všem uživatelům. LinkedIN patří k sociálním sítím, které využívají lidé hlavně pro práci. Znovu se tak otevírá otázka, nakolik jsou účty na podobných službách skutečně bezpečné a především jak se chovat při práci s hesly k veřejným internetovým službám.

9.6.2012 v 15:58 | Karma: 5,68 | Přečteno: 377x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Koukej pořádně trpět - vrahu!

Takový trest si přeje hodně lidí pro mladíka Nifesta, který pobodal tři děti. Znovu vyvstává otázka - kdo za to může nejvíc a koho potrestat - samozřejmě kromě útočníka, který si to zcela nepochybně zaslouží. Kdo vlastně selhal? Kdo nese za celou smutnou situaci největší díl odpovědnosti a jak trestem zamezit, aby se něco podobného nestávalo v budoucnu?

1.12.2010 v 11:19 | Karma: 12,73 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Patří Islám mezi ideologie, které je třeba zakázat?

Francie se přidala a zakázala nošení určitého oděvu, který je součástí kulturních, náboženských a v podstatě i etnických zanků. V Afgánistánu a Iráku bojuje NATO, v Palestině Izrael, Íránský prezident vyzývá k vymazání Izraele z mapy i za cenu použití jadernýh zbraní. Je to jen pár dní po výročí, kdy ve jménu Islámu zahynulo po teroristickém útoku několik tisíc lidí instantně v jeden okamžik. Fakticky na světě zuří urputná válka hodnot, postavená na sporu dvou zcela odlišných světů. Je to smutné - víc než smutné! Nejhorší na tom je, že mě osobně to vede k myšlenkám a srovnáním, které ať jsou jakkoliv nebezpečné (z pohledu trestní odpovědnosti), je třeba je říci nahlas a nahlas o nich mluvit (nebo psát).

15.9.2010 v 10:25 | Karma: 16,74 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Mračno - povídka o tom, jak bylo konečně ve vesmíru něco "slyšet"

je to jen takový pokus... SciFi filmy jsou plné hovadin a svištící laserové střely nebo rány tachyonových děl jsou jedny z nich...tady je nabídka, jak by to "mohlo být"...abychom ve vesmíru měli možnost slyšet něco jiného, než jen náš vlastní dech ve skafandru.....a byla to pokud možno "menší" blbost... :-) Bude-li se líbit, třeba pro pobavení budu psát dál...je to na vás...

16.8.2010 v 16:00 | Karma: 8,94 | Přečteno: 867x | Diskuse| Věda

Sebastián Kazowski

Hloupý T-mobile

Zase jedna povedená reklama, která dle mého názoru jde za hranice dobrého vkusu, odpovědnosti a stává se skutečně nebezpečnou! V první chvíli, když jsem "megaboard" viděl z auta, mě napadlo, že se jedná o kampaň na úplně jiné téma...

16.8.2010 v 12:00 | Karma: 14,01 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Zajímají mě hvězdy a to nejen ty na nebi - i o ty politické se zajímám...

Seznam rubrik