Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzdělání je nejvíc

V letošních parlamentních volbách jsme od všech politických stran a hnutí slyšeli, že jednou z jejich priorit je vzdělání. Stejně jako u ostatních svých priorit je nedokázali definovat, ani naznačit jak jich chtějí dosáhnout. 

Co je to vlastně vzdělání? Představujeme si pod tímto termínem stejnou aktivitu?  Náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk si již jako šestadvacetiletý poznamenal myšlenku anglického renesančního filosofa Francise Bacona že „Vědění je moc“. Oba velcí muži se ztotožnili s výrazem vědění, nepoužili slovo vzdělání. Oba pochopili, že v životě není důležité, jak dlouho jsme vzděláváni a jaký oficiální stupeň vzdělání jsme dosáhli. Důležité je jen to co víme, známe a dokážeme použít. K tomu by nás měla připravit škola.

Bohužel za 25 let trvání našeho malého státu se vládním představitelům pouze podařilo téměř dokonale zlikvidovat učňovské školství, takže v dnešních moderních továrnách zoufale hledají lidi ovládající řemeslo, které ale dnes téměř nikdo neučí a za doslova pár let už nebude ani nikdo učit umět. Je na druhou stranu pravda, že vyrostlo značné množství nových vysokých škol a výrazně stouplo především množství studentů těchto škol, ale i jejich absolventů. To již méně, stále ale příliš. Dnes těžko shánějí práci ve vystudovaném oboru a bohužel často je nalezneme na pracovištích, kde by jim stačilo vyučení, ideálně spojené s maturitou.

Na všech stupních škol by mělo být zavedeno celostátně závazné penzum znalostí a dovedností, které absolvent daného stupně musí ovládat. Je nezbytné, aby každému bylo zřejmé, co může od každého absolventa očekávat bez ohledu na to, kterou konkrétní školu absolvoval.

Gaussova křivka IQ nám říká, že IQ 100 bodů je průměrnou hodnotou populace. Nadprůměr do 115 bodů dosahuje 34,1% lidí, vysokého hodnocení do 130 bodů 13,6% lidí, velmi vysokého hodnocení do 145 bodů 2,1% a extrémně vysokého hodnocení nad 145 bodů pouze 0,2% populace. Z toho je zřejmé, že zvýšíme-li počet absolventů vysokých škol, nutně snížíme kvalitu jejich absolventů. Vzhledem k tomu, že v současné době je v ČR přibližně 26 státních a veřejných univerzitních VŠ + 2 neuniverzitní VŠ a 3 univerzitní soukromé VŠ a 36 soukromých neuniverzitních VŠ (plus nějaké zahraničí), nutně se vkrádá otázka, zda je náš poměrně malý stát schopen dodat příslušné množství kvalitních pedagogů. Možná by byla vhodná cesta, kterou šel zakladatel Karlovy univerzity, který povolal přední profesory z tehdejšího kulturního světa.

Nově se podařilo zavést bakalářský titul Bc., podpořený dohodou na Boloňském procesu. Nicméně je otázkou, zda je potřebný na oborech, které dále pokračují magisterským studiem. Nevím, kdo se pohrne k právníkovi či architektovi s titulem Bc. Snad by pomohla osvěta, ale dnes tento titul působí „nedostudovaně“.

Co je ale nejpodstatnější je to, co si student z dané školy opravdu odnese, tedy co ví, zná a ví jak to použít. O učňovském školství již byla řeč, s ním souvisí i školství střední (které by mělo být spojeno s výukou řemesla). Dnes již některé firmy spolupracují či sami zakládají střední školy (Škoda auto), které pro ně cíleně připravují absolventy. Sepětí škol s praxí je minimální zvláště na vysokých školách. Výjimkou je studium lékařství, kde se začátky klinické výuku (tedy u lůžka pacienta) podařilo prosadit koncem 18. stol. Doufejme tedy, že se již najde konečně někdo, kdo do českého systému vzdělávání přinese racionální prvek, který každému člověku přinese možnost najít své pravé místo v životě.

Autor: Ivan Kazimour | pondělí 6.11.2017 23:38 | karma článku: 11,47 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Ivan Kazimour

Nebylo to porvé

Když 24. února 2022 napadlo Rusko vojensky zaskočilo to celý svět, naší zemi nevyjímaje. Vyvolalo to velkou vlnu solidarity s ukrajinskými lidmi. Hovořilo se o bezprecedentním kroku, ale nebylo tomu tak.

9.12.2022 v 1:36 | Karma: 15,36 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Kde budeme brát energii?

Včera státy EU schválily ekologická opatření, která mají pomoci zdravému životu (zřejmě nejen) v Evropě. Jsou opravdu rozumná? Vlastně jediná možná energie bude v brzké době energie elektrická.

29.6.2022 v 11:37 | Karma: 20,31 | Přečteno: 490x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Ivan Kazimour

Opravdu víme, co slavíme?

V těchto dnech probíhají oslavy 80. výročí spáchání úspěšného atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Nic proti tomu, ale málo bývá zmiňován pravý důvod atentátu.

29.5.2022 v 0:05 | Karma: 23,83 | Přečteno: 998x | Diskuse| Ostatní

Ivan Kazimour

Budeme zase překvapeni?

Uplynulo 122 dní ode dne kdy vojska Ruské federace překročila hranice Ukrajiny a zahájila velmi krutou válku, ve které se neštítí vraždit, mučit a znásilňovat civilní obyvatele včetně žen a dětí.

3.5.2022 v 0:58 | Karma: 16,82 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Opravdu nepomůžeme?

Je zarážející, že po obrovských hrdinských proklamacích demokratických zemí o zavedení velmi krutých sankcí proti Rusku se nestalo prakticky nic a pokud se ještě o sankcích mluví pak vždy se slůvky „budou zavedeny“.

25.2.2022 v 13:04 | Karma: 13,29 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 12,40
  • Průměrná čtenost 595x
Dlouhou část života se zabývám historií. Píšu proto, protože mne to baví, vydělat se tím nedá a snad ani nechci. Jako elektronické knihy jsem vydal velmi obsáhlou práci „Průvodce dějinami zdravotnictví“, http://www.jine-knihy.cz/kniha/pruvodce-dejinami-zdravotnictvi o které si troufám tvrdit, že je nejobsažnější u nás a potom studii „Edvard Beneš bez adorace“ https://www.kosmas.cz/knihy/205623/edvard-benes-bez-adorace/ mapující život našeho druhého prezidenta v kontextu doby za využití vzpomínek jeho vrstevníků.

Seznam rubrik