Policie nemůže být nezávislá

V posledních dnech a týdnech probíhal podivný boj o reorganizaci Policie ČR. Příznivci změn argumentují tím, že Policie ČR musí být nezávislá. Ptám se: nezávislá na kom a proč?

Policie ČR je ozbrojený sbor, stejně jako Armáda ČR. Podle zákona podléhá ministru vnitra ČR, jiná podřízenost není uvedena. Nikde se nelze dočíst o nějaké absolutní nezávislosti Policie ČR. Zřejmě je míněna nezávislost na politických stranách, ale ani to není nikde uvedeno. Ostatně i ministr vnitra je politik nějaké politické strany, ale jeho rozhodnutí musí být posvěceno vládou.  Zřejmě jde o mylný výklad toho, že policista nesmí být členem žádné politické strany. Je jedině možné, aby ozbrojené složky byly úkolovány výhradně politiky, tedy vládou a v zásadních věcech Parlamentem ČR, případně prezidentem republiky! Od toho jsou demokratické volby, kdy kandidáti představují i své názory na činnost a nasazení ozbrojených sil a ti, kteří ve volbách zvítězí, potom stanoví priority a další úkoly, kterými se ozbrojené složky budou řídit. Formou komunikace politiků je diskuze, formou komunikace v ozbrojených složkách je rozkaz, diskuze je naprosto vyloučena. Považuji za absurdní, aby nějaký tupý důstojníček Policie sám rozhodoval o tom, jak bude Policie organizována a řízena.

            Reorganizaci Policie ČR schválil ministr vnitra Chovanec, za něj se zcela postavil premiér Sobotka. Náhle se ovšem objevilo podezření, že policejní prezident Tupý vynášel tajné informace. KDU-ČSL a ANO požadují okamžité svolání bezpečnostní rady státu. Sobotka však jednání, které se mělo řádně konat 22. června, tedy vzhledem k současné situaci v ideální dobu, zcela nesmyslně odložil na 20. července, do doby kdy většinu lidí nezajímá politika, ale dovolená.

            Bylo to odložení opravdu nesmyslné. Obávám se, že bylo účelové. Chovanec i Sobotka se v podstatě za policejního prezidenta svým jménem a svou funkcí zaručili. A nyní není vyloučeno, a oba pánové o tom zřejmě vědí své, že obvinění Tupého nestojí na vodě. Pokud by se prokázalo, oba pánové by měli urychleně své funkce opustit. Udělají to? Obávám se, že ne.

Autor: Ivan Kazimour | úterý 21.6.2016 9:57 | karma článku: 18,95 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Ivan Kazimour

Výročí

13.3.2024 v 0:30 | Karma: 10,79

Ivan Kazimour

Zavedení vojenské služby

26.2.2024 v 14:07 | Karma: 14,00

Ivan Kazimour

Dovolená v Albánii

13.9.2023 v 10:21 | Karma: 22,24

Ivan Kazimour

Generál Pavel

21.3.2023 v 14:17 | Karma: 11,82

Ivan Kazimour

Co s dětským lékařstvím?

27.12.2022 v 1:18 | Karma: 13,53