Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na okraj „Čapího hnízda“

Dnes poslanecká sněmovna rozhodne, zda vydá pány Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

To je naprosto v pořádku. V pořádku ale není způsob, jakým je celý „případ“ prezentován, tedy to, že je vůbec na veřejnosti v této fázi prezentován. Pan Babiš ani pan Faltýnek nejsou z ničeho obviněni, a samozřejmě ani za něco odsouzeni. V současné době lze hovořit o tom, že jsou z určitého zločinu podezřelí. Pro ujasnění: Podezřelý je ten, vůči komu jsou vykonávány prověřovací úkony před zahájením trestního stíhání. Jde o osobu podezřelou ze spáchání již zjištěného trestného činu, ale orgány činné v trestním řízení ještě nemají dostatek informací, které by odůvodnily zahájení trestního stíhání právě této osoby. Teprve po vydání sněmovnou a po skončení vyšetřování může být obviněn z nějakého trestného činu. Podle současného trestního řádu se obviněným stane osoba podezřelá ze spáchání trestného činu doručením usnesení o zahájení trestního stíhání, které vydává zásadně policejní orgán nebo výjimečně státní zástupce. I v tom okamžiku (tím spíše dnes) by měla (musí!) platit presumpce neviny. Ta je zmíněna v čl. 40 odst. 2, Listiny základních práv a svobod: „Každý, proti němuž je vedeno trestní řízení, je považován za nevinného, pokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu nebyla jeho vina vyslovena.“

         Proto je velmi zarážející, že se informace o možném trestním stíhání vyskytla na veřejnosti se jménem pánu Babiše a Faltýnka, což zákon vysloveně zakazuje. V zákoně o trestním řízení soudním č. 141/1961 Sb. známým spíše jako Trestní řád je v § 8a uvedeno o poskytování informací o trestním řízení a osobách na něm zúčastněných toto:

(1) Při poskytování informací o své činnosti veřejnosti orgány činné v trestním řízení dbají na to, aby neohrozily objasnění skutečností důležitých pro trestní řízení, nezveřejnily o osobách zúčastněných na trestním řízení údaje, které přímo nesouvisejí s trestnou činností, a aby neporušily zásadu, že dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen (§ 2 odst. 2). V přípravném řízení nesmějí zveřejnit informace umožňující zjištění totožnosti osoby, proti které se vede trestní řízení, poškozeného, zúčastněné osoby a svědka.

(2) Při poskytování informací podle odstavce 1 orgány činné v trestním řízení zvlášť dbají na ochranu osobních údajů a soukromí osob mladších 18 let.

(3) Orgány činné v trestním řízení informují o své činnosti veřejnost poskytováním informací podle odstavce 1 veřejným sdělovacím prostředkům; poskytnutí informací odepřou z důvodů ochrany zájmů uvedených v odstavcích 1 a 2. Vyhradí-li si v přípravném řízení státní zástupce právo poskytnout informace o určité trestní věci, může je policejní orgán poskytnout jen s jeho předchozím souhlasem.

Pro jistotu ještě zdůrazňuji: „V přípravném řízení nesmějí zveřejnit informace umožňující zjištění totožnosti osoby, proti které se vede trestní řízení, poškozeného, zúčastněné osoby a svědka.“

Odpůrci hnutí ANO jistě namítnou, že zatím nezačalo trestní řízení, ale to je omyl. Trestní řízení je zákonem upravený postup příslušných orgánů státu (tzv. orgánů činných v trestním řízení), jehož cílem je zjistit, zda byl spáchán trestný čin, zjistit jeho pachatele, uložit mu podle zákona trest nebo ochranné opatření a toto rozhodnutí vykonat, popřípadě zařídit jeho výkon. Vyžádání souhlasu Poslanecké sněmovny s vydáním poslanců vyžaduje zákon a proto je součástí trestního řízení. Policie i Mandátový a imunitní výbor měli zajistit, aby se informace nedostala na veřejnost. Zveřejněním jmen podezřelých a vyvoláním obrovské kampaně ve sdělovacích prostředcích došlo k porušení zákona, k ovlivnění vyšetřujících policistů, soudců, i svědků. Případný soudní proces proto bude naprosto nevěrohodný.

Autor: Ivan Kazimour | pondělí 28.8.2017 11:33 | karma článku: 20,27 | přečteno: 890x
  • Další články autora

Ivan Kazimour

Výročí

V těchto dnech si připomínáme 25. výročí od dne, kdy byla Česká republika přijata do Severoatlantického paktu, tedy NATO. Neměli bychom ale zapomenout na 30. výročí podepsání tzv. Budapešťského m

13.3.2024 v 0:30 | Karma: 10,79 | Přečteno: 194x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Zavedení vojenské služby

V současné době se v souvislosti s možným rozšířením ukrajinského válečného konfliktu na území východní Evropy stále častěji mluví o možnosti znovuzavedení povinné vojenské služby. Je to potřeba a je to reálné?

26.2.2024 v 14:07 | Karma: 14,00 | Přečteno: 496x | Diskuse| Společnost

Ivan Kazimour

Dovolená v Albánii

Rozhodli jsme se s manželkou strávit část letošní dovolené v Albánii, o které CK tvrdí, že je to hit posledních let.

13.9.2023 v 10:21 | Karma: 22,24 | Přečteno: 962x | Diskuse| Cestování

Ivan Kazimour

Generál Pavel

Osoba generála Pavla mne zaujala již v r. 2019, kdy jsem četl knihu Vladimíra Mertlíka V první linii. Když se pak později objevily zprávy o jeho možné kandidatuře na funkci prezidenta republiky, uvítal jsem to.

21.3.2023 v 14:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Co s dětským lékařstvím?

V poslední době se ukazuje rozpor mezi oficiálním stanoviskem, že české lékařství je na špičkové úrovni a mezi jeho dostupností. Nejsou léky, čeká se na lékařské zákroky, nejsou zdravotní sestry, je málo lékařů.

27.12.2022 v 1:18 | Karma: 13,53 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 29
  • Celková karma 12,40
  • Průměrná čtenost 595x
Dlouhou část života se zabývám historií. Píšu proto, protože mne to baví, vydělat se tím nedá a snad ani nechci. Jako elektronické knihy jsem vydal velmi obsáhlou práci „Průvodce dějinami zdravotnictví“, http://www.jine-knihy.cz/kniha/pruvodce-dejinami-zdravotnictvi o které si troufám tvrdit, že je nejobsažnější u nás a potom studii „Edvard Beneš bez adorace“ https://www.kosmas.cz/knihy/205623/edvard-benes-bez-adorace/ mapující život našeho druhého prezidenta v kontextu doby za využití vzpomínek jeho vrstevníků.

Seznam rubrik