Facebook - předvolební atmosféra

I na sociální síti Facebook je cítit, že se blíží volby. Lidé se přidávají k různým skupinám a tím dávají najevo, co si myslí o současné politické situaci a nadcházející události. Již nedávno jsem byl napaden, že můj blog je o ničem, že je "protiparoubkovský", nicméně zde pouze publikuji svůj osobní názor - od toho přeci blog je.

Dnes dopoledne se mi začaly objevovat informace o tom, že se někteří z mých přátel přidali k jedné skupině. Název této skupiny zní "Proč volíš Paroubka? Jo aha, ty jsi idiot." Chvíli jsem nad podstatou názvu a významu skupiny přemýšlel. Posléze jsem si však vzpomněl na dávná školní léta a význam slova "idiot".

Ano, slovo idiot je v našich zeměpisných šířkách velmi používáno jako hanlivá nadávka. Toto slovo má však několik významů. Jako hlavní význam, ač autorem výše uvedené skupiny zřejmě nebyl uvažován, bych zvolil význam původní: "Slovo idiot je odvozené z řeckého idiōtēs, které má význam osoba bez odborných schopností či zvláštní. Původně bylo používáno v městských státech antického Řecka k označení lidí starajících se jen o vlastní zájmy a ignorující potřeby komunity." Takto hovoří i otevřená encyklopedie.

A zde bych vypíchl poslední větu, slovo "Idiot" v názvu skupiny by nemělo ani tak těžit z použití slova jako nadávky, nýbrž jeho původního významu - "k označení lidí starajících se jen o vlastní zájmy a ignorující potřeby komunity".

Smutné na tom je to, že tito voliči a příznivci ČSSD jsou tak zaslepeni, že jejich argumentace bude tak prostá a budou ji stavět pouze na tom, že voličům ODS jde pouze o jejich vlastní zájmy. Jenže dámy a pánové, realita je trošku jinde. ODS vám možná nedá to, co ČSSD, ale rozhodně vám dá to, na co jako občané a stát máme.

Však se uvidí, kolik rozumu dohromady máme, až bude po volbách. Světová zdravotnická organizace podle vlastního třídění mentální retardace označuje za idiocii IQ jedince nižší než 35, přičemž v rozmezí 20–35 jde o idiocii prostou, při IQ nižším než 20 o idiocii těžkou.

Některé části tohoto článku těží z encyklopedických faktů encyklopedie Wikipedia.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Kavalek | úterý 16.3.2010 11:37 | karma článku: 16,54 | přečteno: 714x